Odkrili domnevno ugrabljeno deklico

Kronika

V romskem naselju v Grčiji so pred dnevi odkrili svetlolaso štiriletno deklico, za katero domnevajo, da je bila ugrabljena. Našli so ju pri romskem paru, ki je trdil, da sta njena starša, a si po videzu niso podobni. Policija zdaj išče njene biološke starše.

Deklico z imenom Maria s svetlo poltjo in zelenimi očmi so odkrili v sredo v mestu Farsala med rutinskim pregledom v romskem naselju. 39-letni moški in njegova 40-letna žena sta policiji posredovala nasprotujoči si izjavi glede tega, kako sta prišla do otroka. Med drugim naj bi trdila, da je to njuna hčerka, a so DNK testi to ovrgli.

Grška policija domneva, da je bil otrok odvzet staršem v letu 2009, ni pa še znano kako. "V Grčiji zaenkrat nimamo prijave o izginotju otroka takšne starosti," je povedal predstavnik policije Vasilis Halacis. "Dekletce je lahko bilo ugrabljeno iz bolnišnice ali pa ga je zavrgla njena mati," domneva.

Policija je v petek objavila dekličino fotografijo, a se starši še vedno niso javili. Zdaj naj bi se obrnili še po pomoč k mednarodni kriminalistični policiji Interpol. "Prek Interpola bomo prosili za pomoč ostale evropske države," je pojasnil Halacis.

Romski par so policisti aretirali zaradi suma ugrabitve otroka. Deklica, ki naj bi imela ukraden rojstni list in bila po poročanju britanske televizije BBC prisiljena beračiti po ulicah, pa je trenutno v negi v otroški dobrodelni ustanovi.

Grška policija se v preiskavi ne osredotoča le na iskanje Mariinih bioloških staršev, ampak ugotavlja, ali so še kakšni takšni primeri, kar bi lahko kazalo na organizirano trgovino z otroki. Ženska, pri kateri so našli Mario, je imela dve vrsti veljavnih osebnih dokumentov, v katerih je zabeleženih skupno deset otrok. Glede na te podatke naj bi v roku petih mesecev rodila tri otroke.

Po drugi strani je Maria vlila novo upanje britanskima zakoncema McCann, ki od leta 2007 iščeta svojo hčer Madeleine. "To daje Kate in Gerryju veliko upanja, da lahko Madeleine najdeta živo," je za časnik Daily Mirror povedal predstavnik družine McCann.