ODGOVOR ZAVODA ZA ZAPOSLOVANJE OBUPANEMU PORTOROŽANU: "V tem primeru osebo usmerimo na CSD"

Piran

Pred dnevi smo poročali o zgodbi Portorožana, ki se je zaradi epidemije koronavirusa in z njo povezanega vladnega odloka o zaprtju gostinskih obratov znašel v hudi denarni stiski. Kot pravi, je ostal brez vsakršnega vira dohodka, ker je delal v tujini pa mu denarna pomoč v Sloveniji ne pripada. Ker verjetno ni edini, ki se je v teh časih znašel v takšni ali podobni situaciji, smo se za pojasnila obrnili na zavod za zaposlovanje.

Bralec je do septembra, torej dokler mu ni potekla pogodba, delal kot sezonski delavec v tujini. Ob vrnitvi domov se je prijavil na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), a mu je denarno nadomestilo za brezposelnost pripadalo le tri mesece. Ker dela v gostinstvu, je trenutno brez službe, posledično pa tudi brez vsakršnega vira dohodka. Pripadal naj mu ne bi niti dodatek na brezposelnost, ki ga je vlada opredelila v sedmem protikoronskem paketu. Kot so mu pojasnili zato, "ker je delal v tujini in ker je prejemal redno denarno nadomestilo".

Kako situacijo pojasnjujejo na koprskem zavodu za zaposlovanje?

Na koprski enoti zavoda za zaposlovanje pojasnjujejo, da je v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 moč pridobiti začasno denarno nadomestilo, od 5. februarja 2021 dalje pa tudi enkratni solidarnostni dodatek na podlagi zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19.

Do začasnega denarnega nadomestila zavoda za zaposlovanje je upravičena oseba, ki ji je "od 18. oktobra 2020 dalje prenehala pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali s potekom časa, za katerega je bila pogodba sklenjena in je bila pred 18. oktobrom 2020 na podlagi delovnega razmerja oseba vključena v obvezna socialna zavarovanja v Sloveniji, pri čemer ne izpolnjuje pogojev za pridobitev nadomestila za brezposelnost po določbah zakona o urejanju trga dela".

Začasno denarno nadomestilo znaša 513, 64 evrov bruto v mesečnem znesku. Do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov neto pa je upravičena oseba, ki je bila 5. februarja 2021 vpisana v evidenco brezposelnih oseb, izgubila zaposlitev v obdobju od 12. marca 2020 dalje in do vključno 5. februarja 2021 ni sklenila pogodbe o zaposlitvi ali še ni pričela opravljati dela na podlagi drugega pravnega razmerja, ki omogoča vključitev v obvezno zavarovanje za brezposelnost, ali se še ni vpisala v register kot samozaposlena. Vlogo lahko oseba odda v 30 dneh od uveljavitve omenjenega zakona, obrazložujejo na zavodu. 

"Dotična oseba lahko v primeru izpolnjevanja navedenih pogojev vloži vlogo za enkratni solidarnostni dodatek," so zapisali v koprskem zavodu za zaposlovanje in dodali, da "v kolikor oseba ni več upravičena do kakršnihkoli prejemkov na ZRSZ, jo usmerimo na Center za socialno delo".

Na naše vprašanje, ali bi bralec iz Portoroža za denarno pomoč lahko v tem primeru zaprosil v tujini oz. kakšne pogoje bi moral izpolnjevati, so nam odgovorili, da z informacijami za tujino ne razpolagajo.

Prav tako niso imeli odgovora na vprašanje, ali bralcu pripada denarno nadomestilo za brezposelnost, ki je opredeljeno v sedmem protikoronskem zakonu oz. zakaj ne, saj da konkretnega primera ne poznajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Opazovalec |  09 .02. 2021 ob  10: 26
Teoretično bi moral zaprosit za pomoč tam kjer je bil prijavljen in je plačeval prispevke, seveda če je. Nikjer v prejšnjem članku ni omenjeno kak je bil njegov status zaposlitve v tujini, razen tega da je delal sezonsko.