OD STYLA V KOPRU DO TEDNA MODE V MILANU: Tako je Erik Starc unovčil zmago na modnem natečaju

Koper

Mladi ljubiteji mode se lahko do 14. junija prijavijo na 6. natečaj Stylo, ki ga tradicionalno organizira Center mladih Koper. Namen natečaja je mladim, še neuveljavljenim modnim oblikovalcem iz Slovenije omogočiti, da svoje zamisli in kreacije predstavijo širši javnosti na skupni modni reviji. "Imam ogromno strasti in rad izdelujem čudovite predmete, delam stvari z rokami. Zato svetujem, da se na Stylo prijavi vsakdo, ki deli to strast in ima potrebo svojo idejo izraziti," pravi lanski zmagovalec Erik Starc.

Lanski zmagovalec modne revije Stylo je glede kvalitete svojega dela prepričal tako občinstvo kot modno žirijo. "Zame osebno je to najbolj efektiven način izražanja tega, kar čutim. Najbolj samozavestno in jasno se lahko izrazim s tem medijem. Strasti imam ogromno in preprosto rad izdelujem čudovite predmete, delam stvari z rokami. Zato svetujem, da se na Stylo prijavi vsakdo, ki deli to strast in želi svojo idejo izraziti," je Erikova popotnica mladim modnim oblikovalcem, ki se odločajo, ali se na natečaj prijaviti.

Ideje črpa iz naravnih elementov, užitkov in bolečine

Sam črpa ideje "od vsepovsod", kot pravi – iz morja, užitkov, bolečine. "Iz okolja, v katerem živim in na splošno iz mojega doživljanja sveta, ki je v veliki meri sestavljen iz čustev, pa tudi izmišljenih likov in zelo surovih stvari, kot so narava, les, morje … skratka, iz naravnih elementov," opisuje mladi Primorec, diplomant modnega oblikovanja na beneški univerzi. Ravno zaradi tega je nekoliko bolj povezan z italijansko modo, za katero pravi, da jo zelo ceni, ker je narejena premišljeno in je "močno podprta z dobro izdelavo".

Erik Starc

"Italijani so obrtniško umetnost od zmeraj obvladali in jo še vedno. Vendar pa se časi spreminjajo in globalizacija je prisotna tudi v Italiji. Med mladimi ustvarjalci cveti nov val kreativnosti, nad katerim sem zelo navdušen. Po nedavni diplomi v Benetkah sem v zadnjih treh letih opazil vse večje zanimanje mladih za trajnostna in dragocena oblačila," razlaga.

Lanska nagrada za zmagovalca natečaja Stylo je znašala 2000 evrov bruto. Erik jo je investiral v začetek svoje kariere. Trenutno je na praksi v Antwerpnu, pri neodvisni znamki usnjene galanterije Adult. 

Prihajajoča kolekcija bo predstavljena na modni reviji Milano Moda Graduate, Milanski teden mode

"Po zmagi na Stylu imam možnost investirati v popolnoma trajnostne vire in materiale za prihajajočo kolekcijo, ki bo predstavljena na modni reviji Milano Moda Graduate septembra letos, v sklopu Milanskega tedna mode."

Razmere zaradi koronavirusa puščajo svoje posledice tudi v modni industriji. Po Erikovi oceni pa sta Slovenija in Italija glede tega v precej podobnem položaju. "Posledice so zelo resne, vendar verjamem, da je zapiranje prisililo upočasniti proizvodne ritme in prineslo večjo zavest o celotnem tempu mode, ki je postajal vedno bolj nezdrav in nevzdržen. Že zdaj vidim, da ljudi bolj zanima kakovost in ne zgolj videz oblačil. Zato upam, da nas bo to pripeljalo v bolj zavedno obdobje, ko se bomo vsi lahko naučili počasi in spoštljivo proizvajati tisto, kar je potrebno," je prepričan.

Kot dodaja, so modne znamke začele posvečati več pozornosti trajnostnim temam in tehnikam in vanje tudi več vlagati.

85 odstotkov modnih proizvodov končna na odlagališčih

"Verjamem, da mlajši gradimo prelomnico. Vsi ljudje si delimo odgovornost za spoštovanje in zdravljenje sveta, v katerem živimo. Ko gre za velika modna podjetja, je njihova odgovornost še večja, saj 85 odstotokov tistega, kar 'industria della moda' proizvede, dejansko konča na odlagališčih. Začnimo z majhnimi koraki in delajmo skupaj, da svet postane prostor, v katerem bodo lahko živele le najbolj prijazno tudi prihajajoče generacije."

Za prijavo na letošnjo edicijo modne revije Stylo imajo mladi modni oblikovalci čas do 14.junija.

Center mladih Koper, ki deluje pod okriljem Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, je doslej uspešno izvedel že pet natečajev. Zaradi epidemije so zadnji modni dogodek izvedli virtualno, kljub temu pa je tudi spletna edicija naletela na odličen odziv.

Kot vse kaže, se bo tudi letošnji modni dogodek, vsaj delno preselil na splet. Na spletni modni reviji, ki bo predvidoma v začetku septembra, se bodo tradicionalno predstavile modne kreacije finalistov natečaja, občinstvo pa jih bo lahko spremljalo na uradni spletni strani Centra mladih Koper ter Facebook straneh CMK in Stylo.

Tema letošnjega natečaja je "Peti element"

Letošnja osrednja tema za ustvarjanje je "Peti element". Kako bi povezali zemljo, ogenj, vodo in zrak, torej štiri osnovne zemeljske elemente? Je lahko peti element naše čustvo, ki ni otipljivo, je pa zelo realno in živo? Bi lahko to bile sanje? Ali je peti element le del druge dimenzije? To so izhodiščne točke, ki naj mlade oblikovalce popeljejo v svet ustvarjalnosti in spodbudijo k sodelovanju, da bodo ustvarili modne kreacije, ki bodo osnova za oblikovanje modnega pogleda na trenutni svet.

O zmagovalcu bo poleg strokovne komisije, ki jo bodo sestavljale modna poznavalka, voditeljica in novinarka Lorella Flego, odgovorna urednica revije Elle Petra Windschnurer in modna oblikovalka, ustanoviteljica Benedetti Life ter izredna profesorica Matea Benedetti, odločalo tudi občinstvo.

Zmagovalec, ki bo izbran na podlagi zbranih glasov občinstva in ocen strokovne komisije, bo prejel enotno denarno nagrado v višini 2000 evrov bruto in možnost predstavitve v reviji Elle.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija