OD SOBOTE ODPRTI VSI MEJNI PREHODI, RAZEN S HRVAŠKO: Za cepljene brez karantene in negativnega testa

Slovenija

Prehajanje notranje schengenske meje bo od sobote mogoče na vseh mejnih prehodih, kontrolne točke se namreč ukinjajo, je danes na novinarski konferenci dejal notranji minister Aleš Hojs. Prav tako bo od sobote možen vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa na koronavirus za cepljene in tiste, ki so covid-19 preboleli.

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil Hojs, od sobote tako ne bo mogoče meje prehajati več le na kontrolnih točkah na notranjih schengenskih mejah, kot je veljalo doslej, ampak na vseh mejnih prehodih z Avstrijo, Italijo in Madžarsko.

Ob tem Slovenija poleg seznama "rdečih držav" uvaja prilogo držav na območju EU in schengenskega območja, kjer je epidemiološka slika slabša kot v Sloveniji. Trenutno so med državami s slabšo epidemiološko sliko Španija, Portugalska in Češka, je navedel. Ob prihodu iz katere od teh držav bo treba v vsakem primeru predložiti negativen test, s soboto pa se uvaja možnost, da se mejo prečka tudi s pozitivnim PCR-testom, ki je starejši od 21 dni in mlajši od šestih mesecev, ali pa s potrdilom o prebolelem covidu-19, ki ne sme biti starejše od šestih mesecev.

Po besedah Hojsa bodo veljavni tudi negativni testi, pridobljeni iz laboratorijev tretjih držav, ki jih bo Nacionalni inštitut za javno zdravje uvrstil na listo, medtem ko za zdravniška potrdila velja, da bodo veljavna le tista iz držav EU in schengenskega območja. Da nismo izpostavljeni virusu, bo mogoče dokazovati tudi s cepljenjem, vendar pa bo v tem primeru veljalo potrdilo o drugem odmerku, je še dodal minister za notranje zadeve.

Slovenija je sicer sistematičen nadzor na eni od notranjih schengenskih meja najprej uvedla 11. marca lani na meji z Italijo, kjer se je nekaj dni pred tem začel novi koronavirus hitro širiti. To je tedaj uvedla tudi Avstrija, zaradi česar sta bili deležni kritik v EU, med drugim od francoskega predsednika Emmanuela Macrona. A zatem so se kmalu "zaprle" tudi druge meje v Evropi in Slovenija je podobno vzpostavila nadzor na mejah z vsemi sosedami, tudi na notranjih mejah z Avstrijo in Madžarsko, medtem ko se je na schengenski meji s Hrvaško poostren sanitarni nadzor potnikov začel izvajati že konec februarja lani.

Z umirjanjem prvega vala pandemije so se v EU začele sproščati tudi omejitve na mejah. Slovenska vlada je med prvimi že 14. maja odpravila obvezno karanteno za vse, ki so v Slovenijo pripotovali iz drugih članic EU ali schengenskega območja. V EU se je predvsem za potrebe poletnega turizma promet preko notranjih meja večinoma sprostil sredi junija, odvisno sicer od epidemiološke situacije v posameznih državah. Poleg tega pa je Avstrija sicer odpravila poostren zdravstveni nadzor na meji s Slovenijo, ne pa tudi siceršnjega nadzora prehajanja meje, ki ga je uvedla že pred pandemijo zaradi nezakonitih migracij.

Konec poletja oz. v začetku jeseni so se režimi na mejah začeli spet zaostrovati. Od epidemiološkega stanja v posamezni državi ali pa tudi posamezni regiji je bilo odvisno, kakšen režim bo veljal za prišleka. Če je bila država uvrščena na rdeči seznam, je to pomenilo obvezno 10-dnevno karanteno ali pa predložitev negativnega testa. Na rdečem seznamu je bila že konec lanskega oktobra in potem do začetka decembra praktično vsa Evropa, meje znotraj EU in schengenskega prostora pa so bile spet zaprte.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  11 .02. 2021 ob  23: 25
DOBRODOŠLI, benvenuti, udvozoljuk, wilkommen, welkom, bem-vida, benvenida, welcome, velkommen, bienvenue, welina, failte, witamy V SLOVENIJO!
Pa nič bat, zagotavljamo, da ni nobenih kontrolnih točk na mejnih prehodih v našo prelepo Slovenijo!

Dobrodošli vsi, toliko bolj če imate možnost prinesti spominek v obliki kateregakoli novega seva koronavirusa, ki trenutno razsaja v vaši državi.