OD PODATKOV DO INFORMACIJ: Statistično razmišljanje v vsakdanjem življenju

Koper

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem vabi na tretje predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu "FAMNITovi Izleti v matematično vesolje".

Dr. Lara Lusa

Predavanje z naslovom Od podatkov do informacije: statistično razmišljanje v vsakdanjem življenju, ki ga bo izvedla Dr. Lara Lusa (UP FAMNIT in UL Medicinska fakulteta), bo potekalo v sredo, 19. januarja, ob 18.00, prek aplikacije ZOOM.

Lara Lusa je od leta 2016 zaposlena kot izredna profesorica na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Njeno raziskovalno delo spada na področje razvoja statistične metodologije za potrebe medicinske statistike. Njeno delo vsebuje celotno pot od statističnega modeliranja, presoje primernosti statističnih modelov, računalniške implementacije in vsebinske presoje rezultatov v medicinskem kontekstu. Zanimajo jo tudi statistično programiranje, oblikovanje simulacijskih študij in poučevanje statistike. Poleg metodoloških raziskav v statistiki je močno vključena tudi kot statistična svetovalka raziskovalcem v medicini.

Živimo v času, kjer se dnevno proizvedejo ogromne količine podatkov, vendar sami podatki ponavadi ne prispevajo neposredno tudi uporabne informacije. Hkrati morajo biti podatki primerno zbrani in urejeni, da bi lahko odgovorili na vprašanja, ki nas zanimajo, da bi sprejeli odločitve na njihovi podlagi. Na predavanju si bodo ogledali nekaj primerov, kjer statistično razmišljanje poda posamezniku sposobnost primerne pretvorbe podatkov v informacijo in boljše razumevanje sveta okoli nas.

Če ste drugo predavanje z naslovom P versus NP: A million dollar question (and more) zamudili, si ga lahko ogledate tukaj.

Celoten program letošnjih izletov v matematično vesolje z zoom povezavo je dostopen tukaj.