OD JUTRI DOVOLJENO GIBANJE MED OBČINAMI: S ponedeljkom postopen zagon številnih aktivnosti (VIDEO)

Slovenija

Vlada s četrtkom odpravlja splošno omejitev gibanja na občine, s ponedeljkom sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke. Množične prireditve pa zelo verjetno ne bodo možna še vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19, je povedal premier Janez Janša.

Vlada je danes sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni, je v nocojšnjem v videonagovoru po seji vlade sporočil Janša. Načrt so zasnovali na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje, podrobneje pa ga bodo predstavili v četrtek.

"Po dolgih tednih omejevanj gibanja in številnih aktivnosti javnega življenja smo prišli do pomembnega obrata. Podatki pristojnih institucij kažejo, da se je število aktivno okuženih ter obolelih z novim koronavirusom v Sloveniji zmanjšalo do stopnje, ki omogoča sprejem načrta postopne odprave omejitev za predvidljivo prihodnost," je pojasnil Janša.

"Ob tej pomembni etapni zmagi v boju z epidemijo se predvsem zahvaljujem vam, spoštovani rojaki, ki ste z upoštevanjem navodil in omejitev preprečili širjenje virusa. Slovenija je tako po vaši zaslugi med vsemi sosedami žariščne države Italije najuspešnejša. Še bistveno bolj pomembno pa je, da ste s svojim odgovornim ravnanjem preprečili na stotine smrti kot posledice covida-19 in zlom zdravstvenega sistema, ki bi lahko tem žrtvam dodal še tisoče drugih zaradi nemožnosti zdravljenja mnogih ostalih bolezni ali poškodb. Samo v našo sosednjo državo poglejmo in bomo videli, kaj nam je grozilo," je dejal Janša.

Ker pa epidemija še ni premagana, je premier vse državljane zaprosil za "odgovorno ravnanje tudi v prihodnjih dneh in tednih. Samo ob doslednem upoštevanju navodil zdravstvene stroke pri našem ravnanju in obnašanju bomo lahko število okužb zadržali na tako nizki ravni, da se bomo lahko izognili novim izbruhom epidemije in ponovnim omejitvam".

Ljudi je pozval k temu, da "skupaj skušamo vplivati tudi na tisto peščico nerazumnih zanikovalcev virusa, ki s svojim neodgovornim obnašanjem ogrožajo vaše zdravje in življenja. Pozivam tudi pristojne institucije, da v skladu s svojimi pooblastili dosledno preprečujejo ogrožanje zdravja in splošne varnosti".

"Slovenija je trenutno med najuspešnejšimi državami v boju z epidemijo. Po vaši zaslugi. Zaradi hitre priprave obeh protikoronskih zakonskih paketov tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi. Nadaljujmo po tej poti," je še pozval.

Postopna odprava omejitev za predvidljivo prihodnost

Slovenija je dosegla pomembno etapno zmago v boju z epidemijo #koronavirusa, zato je mogoča postopna odprava omejitev za predvidljivo prihodnost. Zaradi hitre priprave obeh proti korona zakonskih paketov pa smo tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi.

Objavil/a Janez Janša dne Sreda, 29. april 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  30 .04. 2020 ob  07: 31
Škoda. Vse dobro se enkrat tudi konča, vsaj dokler je veljal ukrep prepovedi tacanja kontinentalcev po naši lepi Obali. . .
ManofSteel |  29 .04. 2020 ob  21: 47
@čarli tebe so se ustrašli, to bo to. zeh
vseved |  29 .04. 2020 ob  20: 54
DIKTATOR SE JE NASMEHNIL !! TA NASMEH NAS BO DRAGO STAL, ŠE POSEBNO PRI DRASTIČNEM ZMANJŠANJU PRAVIC IZ OBVEZNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA IN UVEDBI DOPLAČIL ZA STORITVE KI SO BILE DO SEDAJ DOSTOPNE VSEM.
čarli |  29 .04. 2020 ob  20: 50
Zanimivo,
v petek so bili napovedani protesti proti vladi, sedaj pa takoj sprostitev ukrepov.
Koga se moramo bolj bati, vlade ali korone ?