OD JUTRI DOVOLJENE PRIREDITVE DO 200 LJUDI: Zakaj gledališki ustvarjalci in organizatorji koncertov niso navdušeni?

Slovenija

Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka dalje dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Kot je na družbenih omrežjih zapisalo ministrstvo za kulturo, bo to pomenilo veliko olajšanje za gledališča in kinematografe. Predsednik Kolegija slovenskih gledališč Uroš Korenčan meni, da ta ukrep za povprečne dvorane ni veliko, če bo še naprej potrebna varnostna razdalja.

Kot je ocenil Korenčan, tudi direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer so že minuli konec tedna pripravili prvo predstavo, bo ukrep ob upoštevanju varnostne razdalje dobrodošel za večje prireditvene prostore in za zunanja prizorišča.

Za manjše prireditvene prostore pa po njegovem mnenju ta ukrep ne pomeni veliko. Zaradi razredčene kapacitete ljudi, ki jo prinaša varnostna razdalja, bo dvorana z na primer 200 gledalci lahko sprejela 40 ljudi. Povprečne dvorane v Sloveniji so po njegovih besedah zelo podobne temu "avstroogrskemu tipu kulturnega doma ali gledališke dvorane".

Kot so ugotavljali direktorji v kolegiju in tudi direktorji drugih prizorišč, recimo koncertnih, pa tudi v kinodvoranah po Korenčanovih besedah ni zelo drugače, se z varnostno razdaljo 1,5 metra zmanjša prostorska kapaciteta v povprečju na tretjino obstoječih kapacitet, ponekod še za več.

"Prav v lutkovnem gledališču imamo težavo, ker je bila notranja oprema delana za otroke in so sedeži bolj na gosto, to pa pomeni, da distanca 1,5 metra pobere še več sedežev," je ponazoril Korenčan.

Podobnega mnenja so v Gospodarsko interesnem združenju koncertnih organizatorjev Slovenije. Kot je povedal član Mitja Prezelj, večina manjših koncertov ni rentabilnih niti v normalnih pogojih, zato za zasebni sektor omejitev števila obiskovalcev predstavlja enak problem kot popolna prepoved. "Koncerti bodo finančno vzdržni šele, ko bodo odpravljene vse omejitve," je dodal.

Vlada je ukrep o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih spremenila v četrtek. Kot je še zapisalo ministrstvo za kulturo, pa bo še vedno treba spoštovati varnostne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe z virusom. Za preprečevanje širjenja okužbe v kinih in gledališčih še naprej veljajo higienska priporočila, ki jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravil, ko je vlada sprostila prireditve do največ 50 oseb.

Tako bo še naprej veljalo, da morajo biti zaposleni in obiskovalci brez znakov okužbe dihal, da naj upoštevajo zadostno medosebno razdaljo vsaj 1,5 oziroma dva metra ter da naj nosijo masko, piše v priporočilih, ki so objavljena na spletni strani NIJZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija