OD JUTRI DALJE BO NA CESTAH POTREBNA ŠE DODATNA PREVIDNOST! V Izoli in Kopru bo v šolske klopi prvič sedlo 676 otrok

Izola

Jutri bo konec brezskrbnih počitniških dni. Otroci se neučakani, da ponovno srečajo svoje prijatelje, vračajo v šolske klopi, s tem pa tudi na cesto. V neposredni bližini šol v Izoli in Kopru bodo zato tudi letos dogajanje na cestah skupaj s prostovoljci nadzorovali občinski redarji in policisti, ki bodo usmerjali promet ter otrokom pomagali čez cesto.

V Izoli bodo policistom in občinskim redarjem pri nadzoru prometa pomagali upokojenci, ki bodo za šolarje skrbeli na bolj obremenjenih križiščih v občini. Jutri, 1. septembra, bodo v prometu prisotni od 7.45 do 8.30 in od 12.15 do 13.00, preostale delovne dni v tem tednu pa od 7.45 do 8.30 in predvidoma od 12.30 do 14.00.

Otroke bodo spremljali na prehodih za pešce v Cankarjevem drevoredu, Drevoredu 1. maja, na Prešernovi cesti, v Ulici oktobrske revolucije, na Južni cesti in v Kortah. Upokojenci bodo nosili odsevne jopiče, da bodo lažje prepoznavni, za varen in zabaven prvi šolski dan pa bo poskrbela še maskota Bepi, so sporočili z izolske občine.

V Kopru bodo policisti, redarji in prostovoljci okrepljen nadzor bodo izvajali zlasti na nevarnejših točkah, kot so prehod za pešce pri OŠ Koper, na Pristaniški cesti v Kopru, na krožišču OŠ Antona Ukmarja na Markovcu in v okolici šole Dušana Bordona. Za varno pot v in iz šole bo ves čas akcije poskrbljeno tudi v zaledju, kjer so se projektu priključila številna društva upokojencev in prostovoljni gasilci, ki si želijo, da bi bili prvi šolski dnevi za male nadobudneže in njihove starše brezskrbni. Ob tem bodo opozarjali voznike motornih vozil, naj prilagodijo hitrost in ohranjajo pozornost na šolskih poteh, so zapisali na Mestni občini Koper (MOK).

V Kopru in Izoli skupno 676 prvošolk in prvošolcev

V koprski občini bo letos šolski prag prvič prestopilo 523 prvošolk in prvošolcev, medtem ko jih bo prvič v šolske klopi v Izoli sedlo 153. V 11 osnovnih šolah na območju MOK se sicer šola 4.952 osnovnošolk in osnovnošolcev, v 67 oddelkih štirih izolskih osnovnih šol pa 1396 otrok.

Tako v Izoli kot v Kopru pa so poletne šolske počitnice izkoristili za urejanje okolice šol in izvedbo drugih projektov s področja izobraževanja, ki bodo v prihajajočem šolskem letu zagotovili boljše pogoje za šolanje. MOK je konec šolskega leta je začela obnovo dotrajane kuhinje v OŠ Dekani in začela prazniti objekt OŠ Oskarja Kovačiča na Škofijah, ki ga bo v kratkem porušila, na njegovem mestu pa zgradila povsem nov in sodoben šolski objekt. Še letos se bo začela gradnja trietažnega prizidka k OŠ Dušana Bordona v Semedeli, poleg tega pa je občina v fazi izdelave projektne dokumentacije za novogradnjo šolske telovadnice v OŠ Šmarje pri Kopru, so sporočili z občine.

V Izoli so denimo na novo pobarvali talne označbe in modre ribice, ki označujejo šolsko pot. V mestu (na Cankarjevem drevoredu in Drevoredu 1. maja) sta razobešena transparenta, ki bosta do konca septembra opozarjala voznike na prisotnost otrok v prometu. Na poteh pa bodo postavljene dodatne opozorilne table oz. triopani z napisom šolska pot.

Vsi sicer opozarjajo na še dodatno previdnost v prometu v teh prvih šolskih dneh, ko so otroci zaradi navdušenja raztreseni. Za otroke in starše je Javna agencija RS za varnost prometa pripravila zbirni spletni portal Načrti šolskih poti, ki nudi pregled nad šolskimi potmi v slovenskih občinah in tudi po posameznih šolah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  31 .08. 2021 ob  18: 11
Gledal sem na Y...... kjer so mojstri ki te naucijo tehniko ucenja,recimo kot kuhanje,nogomet al plavanje je potrebno nekaj znanja in potem organizirajo tekmovanja po svetu kjer imajo razlicne discipline ce sem si zapounu osem recimo stevilke,besede,knjige itd
Ampak kaj ti bo pamet ce pri nas se pol ne mores nikjer zaposlit