Od fosilne žvečilke do funkcionalnih žvečilnih gumijev

Svet

Žvečilni gumi, pravijo mu tudi čigumi, žvečilka, žvéčka, je za nekatere razvada, ki se ji težko odrečejo, za druge koristna sladica. Kakorkoli, z žvečenjem nesporno dobro razgibamo čeljustne mišice, nekateri trdijo, da jim pomaga pri koncentraciji, blagodejno vpliva na zobe, vsekakor pa nas osveži, kar je za mnoge ljubitelje žvečilk nezanemarljiva lastnost. Razvojna pot žvečilnega gumija je dolga, verjeli ali ne, naši predniki so žvečili že v pradavnini. Skozi čas je doživel številne preobrazbe, vse do današnjih dni, ko je razvoj prinesel funkcionalne žvečilne gumije. In najnovejša pridobitev na tem področju so funkcionalni žvečilni gumiji Oi Gum.

Ljudje radi žvečimo že tisočletja

Na Finskem so odkrili pet tisoč let staro fosilno žvečilko iz smole brezovega lubja, na kateri je bil jasen odtis zob. Brezova smola naj bi učinkovala kot razkužilo, imela pa naj bi tudi druge zdravilne učinke, ki so pračloveku olajšale življenje. Radi so žvečili tudi stari Azteki, pa stari Grki in pripadniki številnih drugih civilizacij. Leta 1848 je Anglež John B. Curtis razvil prvo komercialno žvečilko, vendar je za rojstvo sodobnega žvečilnega gumija uradno zaslužen William Semple, ki je 28. decembra 1869 s patentom zaščitil prvo recepturo. Prvi moderni žvečilni gumi je sicer nastal 9 let pred tem, ko so iz Mehike v Evropo uvozili mleček posebne vrste tropskega drevesa Manilkara zapota (L.) – sapotovec.

Hipokrat je že pred 2500 izrekel besede Naj bo hrana zdravilo in zdravilo naj bo hrana. V začetku 20. stoletja je obogatitev hrane z vitamini in minerali prispevala k blaženju določenih zdravstvenih tegob, termin funkcionalna hrana pa se je prvič pojavil na Japonskem sredi 80. let prejšnjega stoletja. Funkcionalni žvečilni gumiji so novost, ki prinaša nov pogled na to priljubljeno sladico z dolgo tradicijo. In najnovejša pridobitev so žvečilni gumiji Oi Gum, s katerimi se lahko osvežimo, uravnavamo telesno težo, blažimo stres, povečamo svojo energijo in oskrbimo svoje telo s 13 osnovnimi vitamini.

Najboljši na svojem področju

V zgodnjih 90. letih so v Fertin Pharmi zagnali proizvodnjo nikotinskih žvečilnih gumijev, ki so kmalu postali njihov glavni in najpomembnejši produkt. Visoko usposobljeni strokovnjaki si ves čas prizadevajo, da bi formulo za svoje izdelke še izboljšali, njihov cilj je namreč ohraniti vodilno mesto v proizvodnji funkcionalnih žvečilnih gumijev na svetu. Lahko se pohvalijo s trenutno najbolj napredno tehnologijo za funkcionalno uporabo, ki je idealna za žvečilne gumije. Omogoča namreč nadzorovano sproščanje arom, sladil in učinkovin, kar je rezultat dodajanja sestavin na različne plasti in prilagajanja sestave gumi baze, kar uravnava sproščanje substanc.

V sodelovanju s potrošniki

Strokovnjaki Fertin Pharme priznajo, da  se pri svojem delu soočajo z nemalo izzivi. Mednje sodi tudi ta, da še tako majhna sprememba količine aktivnih snovi, arome, sladila ali gumi baze vodi k spremembi številnih drugih parametrov. Zato je pomembno, da v fazi razvoja izdelek ves čas preizkušajo ter preučujejo spremembe, povezane z okusom in teksturo. V Fertin Pharmi se tudi zavedajo, da je mnenje potrošnikov izjemnega pomena za njihovo delo. Tako so v zadnjih letih izvedli številne domače in mednarodne potrošniške raziskave, v katerih so preučevali navade in želje potrošnikov ter s testiranjem proizvodov s pomočjo končnih uporabnikov ugotovili, kakšen naj bo izdelek, da bo izpolnil vsa njihova pričakovanja.

V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj fotografij s promocije Oi Guma.