OD DANES JE SPET DOVOLJENA REKREACIJA: To so omejitve, ki pri tem veljajo

Slovenija

Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela odlok o izvajanju športnih dejavnosti v času epidemije novega koronavirusa ter določila podobne omejitve, ki so veljale pred 1. aprilom. Treningi in tekme so od danes znova dovoljeni vrhunskim registriranim športnikom, vadba z določenimi omejitvami pa tudi rekreativnim športnikom.

Brez prisotnosti gledalcev so dovoljena tudi uradna športna tekmovanja na nacionalni ravni za članske, mladinske in kadetske kategorije, na evropski (evropski pokali ...) oziroma mednarodni ravni (alpska hokejska liga, košarkarska liga Aba, rokometna liga prvakov ...) in velike mednarodne športne prireditve.

Treningi so dovoljeni vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda, skupaj gre za okrog 550 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali vrhunskost ter bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni. Pa tudi okrog 650 perspektivnim mladim športnikom, ki so dosegli vrhunske mednarodne rezultate, ter registriranim kadetom, mladincem in članom, ki so člani reprezentanc.

Vadba je dovoljena tudi poklicnim športnikom, ki so starejši od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za šport. Tu gre za okrog 500 športnikov, ki pa so delno zajeti že med vrhunskimi in perspektivnimi športniki. Treningi športnikov so dovoljeni le, če se izvajajo v obliki t. i. mehurčkov oziroma zaprtih ali fizično ločenih skupinah. Tekmovanja lahko potekajo ob testiranjih udeležencev na 48 ur.

Dovoljeni so tudi treningi preostalim registriranim športnikom, ki niso zajeti v zgoraj naštetih skupinah, če se izvajajo individualno ali pod vodstvom strokovnega delavca v športu, ter brezkontaktna športna vadba v skupinah do deset vadečih, v kar niso zajeti vaditelji, ti pa se morajo tedensko testirati. Pri izvajanju vadbe športnikov v skupinah je treba neprekinjeno vzdrževati vsaj dva metra medosebne razdalje.

Slednja je potrebna tudi pri strokovno vodeni individualni športno-rekreativni dejavnosti ter brezkontaktni športni vadbi v vadbenih skupinah do deset.

Prav tako se lahko začnejo javno veljavni programi usposabljanj za strokovno delo v športu, ki so vpisani v razvid po zakonu o športu (z do desetimi osebami pri posameznem usposabljanju).

Za izvajanje vseh športno gibalnih oziroma rekreativnih dejavnosti ter športnih programov se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot so športni centri in drugi tovrstni objekti, vadbeni prostori ter površine za šport v naravi, pa tudi šolski športni objekti.

Odlok prav tako ob testiranju in vnaprejšnji napovedi omogoča potovanja športnikom na treninge, priprave in tekmovanja v tujini, organizator športnega tekmovanja pa bo moral zagotoviti, da bodo prisotne le osebe, nujno potrebne za izvedbo.

Pri vseh dejavnostih je treba upoštevati navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Odlok velja do vključno 18. aprila in ga bo vlada glede na epidemiološke razmere tedensko potrjevala oziroma prilagajala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija