Od captourja do beemvejeve trojke

Avtomoto

Žurnal je že šestič zapored izbiral in izbral avtomobile, ki so najbolj zaznamovali letošnje leto. Posebnost izbora predstavlja dejstvo, da o zmagovalcih odločajo samo bralci, ki so poskrbeli za najrazburljivejši razplet do sedaj. 

Veliki zmagovalci šestega izbora za Žurnalov avto leta 2013 so: Renault Captur (mestni avto leta), Audi A3 sportback (Mali družinski avto leta), BMW serije3 touring (družinsko-poslovni avto leta) in Volkswagen Golf 1,4 TSI ACT (ekološki avto leta).

Odločajo izključno bralci

Na Žurnalu so tudi letos odločanje o zmagovalcih v celoti prepustili bralcem. 20 finalistov je glasove zbiralo s spletnim glasovanjem, izbranih deset bralcev Žurnala pa je ostalo polovico končne ocene določilo s preizkusom avtomobilov na AMZS centru varne vožnje na Vranskem.

Letošnji finale je bil najbolj izenačen v šestletni zgodovini Žurnalovega izbora. V kategoriji mestni avto leta so imeli Ford B-max, Renault Captur in Renault Clio enako število točk, a je tako kot v primeru ekološkega avtomobila leta in malega družinskega avtomobila leta prevladalo mnenje žirije, ki je, če so bili finalisti točkovno izenačeni, določila zmagovalca.

Največ uspeha do zdaj ima znamka Audi, ki je v izboru slavila štirikrat, tri naslove ima Peugeot, dvakrat sta bili najboljši vozili znamk BMW, Ford, Opel in Toyota, po enkrat pa so se zmage veselili pri Volkswagnu, Renaultu, Hyundaiu in Alfi Romeo.

Žurnalov izbor se od drugih izborov pri nas loči po tem, da so edini, kjer imajo škarje in platno v rokah bralci. Uredništvo je med 60 novimi in prenovljenimi vozili v zadnjem letu izbralo le po pet finalistov v štirih kategorijah. Izbor temelji na predstavitvi avtomobilskih novosti na trgu v zadnjem letu in na novih varnostnih tehnologijah ter asistenčnih sistemih, ki so vse pomembnejši dejavnik pri nakupu avtomobila.

VW in Renault prvič do nagrade

Izbor je največji slovenski brezplačnik prvič organiziral leta 2008, in sicer v dveh kategorijah. Družinski avto leta je postal karavanski Ford Focus, ženski avto leta pa Audi A5. Izbor so nato širili in nadgrajevali, lani pa bralcem prvič dopustili, da v celoti odločajo o zmagovalcih. Zanimivo je, da sta se najbolje prodajani znamki pri nas, Renault in Volkswagen, letos šele prvič prejeli naziv Žurnalovega avtomobila leta.

95 |  01 .12. 2013 ob  05: 06
Se popravljam. Tej naslovi avto leta in podobne zadeve, so res brez veze, ker pravo strokovno mnenje oz vrednost glede na znamko in dejansko vrednostjo vozila je čisto nekje drugje, to je samo moda oz trendi. ki veljajo v današnjih časih tle pri nas! Lp
95 |  01 .12. 2013 ob  05: 02
To sploh nima nobene strokovnega ozadja, to bolj moda kot pa realnost!