OČE 13-LETNEGA MORILCA IZ BEOGRADA NE SPREJEMA ODGOVORNOSTI ZA SINOV ZLOČIN: 27 družinskih članov toži starša, otroka in šolo

Kronika

Na višjem sodišču v Beogradu bi danes morala potekati pravda v tožbi, ki jo je zoper starša 13-letnika, ki je 3. maja lani na svoji šoli postrelil devet vrstnikov in varnostnika, vložila družina ene od umorjenih deklic. Vendar starša, Vladimir in Miljana Kecmanović, nista prišla na sodišče. 27 družinskih članov, ki so v grozljivem strelskem pohodu izgubili svoje najmlajše, poleg postopka pred kazenskim sodiščem zasebno toži 13-letnega morilca, njegova starša in šolo.

Današnji narok pred višjim beograjskim sodiščem je predvideval zaslišanje Vladimira in Miljane Kecmanović, ki pa se na sodišču nista zglasila, poročajo srbski mediji. Kot je sodišču sporočil njun pooblaščenec, se naroka nista udeležila, ker je današnje sojenje javno, onadva pa se v postopku pred kazenskim sodiščem, ki je bil za javnost zaprt, nista zagovarjala.

Kecmanovića namreč menita, da bi s pričanjem na današnjem naroku v pravdnem postopku bila ogrožena njuna obramba v kazenskem postopku. Sodišču zato predlagajo, da pravdni postopek prekine in ju zasliši na drugem naroku, ki naj ga sodišče izvede po končanem kazenskem postopku, saj želita pričati.

Oče 13-letnika, ki je izvršil strelskih pohod na OŠ Vladislav Ribnikar v Beogradu, je po poklicu zdravnik, a je zaradi vedenja na sojenju pred kazenskim sodiščem močno razburil javnost. Državno tožilstvo mu očita, da je sina naučil streljati in mu dal na voljo orožje, s katerim je nato izvedel masaker. Po poročanju medijev je pred sodiščem dejal, da ne more sprejeti, da mu nekdo očita odgovornost za to, kar je storil njegov sin.

Prav tako naj bi ob vsakem vprašanju, ki mu ga je postavil tožilec, nanj pa ni želel odgovoriti, pričel na tožilca kričati, češ, da ga ne spoštuje.

Po poročanju Blica naj bi obramba Vladimira Kecmanovića poskušala krivdo zvaliti na lastnika strelišča. Med drugim naj bi poskušali dokazati, da obtoženi ni dal sinu orožja, ampak lastnik strelišča. Na tožilčevo vprašanje, kdo je torej odgovoren za sinov zločin, naj bi Kecmanović najprej molčal. Ko mu je bilo vprašanje ponovljeno, pa naj bi odgovoril, da ne ve. Na vprašanja staršev umorjenih otrok ni želel odgovarjati.

Kot sta povedala starša umorjene deklice Adriane Dukić, ki sta vložila tožbo zoper starša Kecmanović, so se leta 2020 preselili iz Francije v Srbijo, ker naj bi se želela bolj posvetiti otrokom. Imajo še dva mlajša otroka, 3. maja lani pa je pod streli svojega vrstnika umrla Adriana, ki je bila najstarejša. Poleg njenega trupla je ležal njen telefon, ki ga je prestrelil naboj. Oče je zato prepričan, da ga je hčerka želela v tistem trenutku poklicati. Prepričan je tudi, da so za tako brutalen zločin otroka krivi starši in nikakor si ne zna razložiti, kako je mogoče, da se otrok odloči v samo dveh minutah vzeti toliko življenj.

27 družinskih članov umorjenih otrok na OŠ Vladislav Ribnikar je vložilo zasebno tožbo proti 13-letnemu morilcu, njegovemu očetu Vladimirju in mami Miljani Kecmanović ter proti šoli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija