OČE 11-LETNIKA NAJ BI GROZIL SINOVEMU VRSTNIKU PRI ŠOLI: Kako je reagirala svetovalna delavka, kjer je otrok poiskal pomoč?

Istra

Zgodilo naj bi se minuli petek popoldne v bližini ene od osnovnih šol v slovenski Istri, poročajo Primorske novice, kjer naj bi oče 11-letnika grozil in domnevno tudi udaril sinovega vrstnika. Sina naj bi bilo pred tem strah iti domov, zato naj bi poiskal pomoč pri šolski svetovalni delavki, ki ga je pospremila do šolske ograje, nato pa naj bi se vrnila na šolo.

Koprske policiste naj bi o dogodku obvestila priča. Šlo naj bi prav tako za osnovnošolca. Kot so za Primorske novice potrdili na koprski policijski upravi, obravnavajo sum kaznivega dejanja grožnje. Na šoli naj bi se že v petek pogovorili s policisti in z enajstletnikom, ki naj bi bil deležen groženj.

A zgodba ima tudi drugo plat medalje. Takoj po koncu pouka naj bi se drugi vpleteni šolar bal iti domov, zato se je obrnil na šolsko svetovalno delavko. Povedal naj bi ji, da bo ponj prišel oče, ona pa naj bi mu svetovala, naj ga počaka v šoli. Ker naj tega ne bi želel, naj bi ga pospremila do šolske ograje. Tu naj bi se zadrževala skupinica šolarjev, ki naj bi jih vprašala, ali se želijo pogovoriti z njo. Ko je dobila negativen odgovor, naj bi se vrnila v šolo.

Ravnateljica je za Primorske novice še povedala, da takšno vedenje ni značilno za vpletenega očeta in da niti omenjena učenca ne veljata za pretepača, zato predvideva, da je šlo za splet okoliščin, ki naj bi trajale že dlje časa.

Deli novico:

Noora |  10 .05. 2018 ob  01: 26
Jaz tega članka sploh ne štekam. Še dobro, da so komemtarji.
@zarazmislit |  09 .05. 2018 ob  08: 47
Lepo povedano....res je
Za razmislit... |  09 .05. 2018 ob  08: 30
Z otroci je potrebno že takoj, ko kaj razumejo ravnati kot z odraslo osebo. Kar NE pomeni biti nasilni ali nespoštljivi. Znižati se je potrebno na nivo otroka, vendar z ciljnim odraslim načinom. Otroku je potrebno sledit. Se pozanimat kako mu gre v šoli, kakšna prijateljstva ima. Ga vprašat če ima kakšne težave. V glavnem : biti na tekočem (to ni, znak nezaupanja v otroka : to je znak odgovornosti starša!).
Žalostno je, da ljudje zgubljajo raje svoj dragoceni čas pred Tv ali Facebookom, kot pa, da peljejo svojega otroka npr. na sprehod in s tem z njim stopijo v stik in komunicirajo. "Kdo je izstopil iz šova" ali "kdo je s kom ostal v nadaljevanki" vsi vejo : kje pa je otrok in kaj je počel čez dan, če je kaj pojedel, če dovolj spi, če ima kakšne zdravstvene ali ljubezenske težave... ali to ni dovolj zanimivo za starša? Delo starša se ne konča, ko otrok začenja šolo in se prepusti, da sam poskrbi zase. Šola je pomembna, ampak otrok se vrača po šoli domov in vloga starša ostaja vedno ključnega pomena. Ker otrok od staršev išče vedno "tiste ta prave odgovore" kako ravnati. Ko otrok nima več primerjalnih modelov (ali pa so nepopolni ali zmedeni)v sami družini, si jih išče na ulici... po tem pa pride do takšnih situacij, kjer je pretežko (a ne nemogoče) ukrepati.
Škoda, da so ti otroci non stop po ulicah. Kadijo in pijejo alkohol... igrajo nasilne igrice, vozijo se na skuterčkih, delajo si selfije iz vseh smeri...A, nimajo nikakršnih interesov in niti ambicij do kakšnega uspeha. Škoda, da v najboljših letih svojega psiho-fizičnega razvoja le čakajo, da čas mine in vsrkavajo samo neuporabne in škodljive stvari...
kaj pa to? |  08 .05. 2018 ob  22: 21
Sin 11 let star je imel probleme z 14 letnim problematičnim fantom. Večkrat ga udaril in vzmerjal. Sinu ki je že po naravi pacifist zabičal da naj se ga izogiba. Šel sem tudi do fanta in mu kulturno povedal naj pusti sina pri miru. Starši prepiti, fant prepuščen ulici.... Je prišel dan ko smo se igrali na igrišču. Skočil do avta (50m stran, 1 minuta) ko pritečejo sinovi prijatelji, da so stepli sina. Stečem na igrišče dobim sina ko se zvija v krču na tleh. Vprašam kdo je bil in se oglasi ta fant in smeje mi reče da ne bil on. Jaz od zmeraj pacifist se nisem mogel zadržat in mu prislonil klofuto. Fant se je odpravil na policijo z njegovo pričo vmes ssi je še dobro spraskal obraz in me lepo prijavil. Policiji sem navedel cel spisek fantov ki so se nahajali takrat tam. Ampak ker so bili vsi pod 14 let in s tem niso kazensko odgovorni jih niso niti zaslišali. Dobil cca 200€ kazni. Nauk zgodbe? Kje je pravica? In ne se nisem mogel vzdržat!!!
kagumer |  08 .05. 2018 ob  22: 02
@Resnica - Ne poznam primera, torej sem po tvojem sklepal pravilno? Vsi poskušajo problem pomesti pod preprogo, in sedaj so prizvedli še enega nasilneža - očeta.
jurij |  08 .05. 2018 ob  19: 12
@ Bigboss , daleč od tega da so starši odgovorni za vsako neumnost ki jo naredi otrok. Vsak od nas je kakšno ušpičil . Ampak če imaš med 20 otroki enega ki je nasilen in neprilagodljiv je za to kriva vzgoja staršev , ne pa šola in družba. Še nikoli nisem slišal da bi te v šoli ali pa v cerkvi učili da bodi nasilen, nesramen,..
ivane |  08 .05. 2018 ob  18: 49
Danes bogi sonček, jutri se bo pa streljal v Portorožu. Bandit bo poslušal samo, če mu govoriš v njegovem jeziku. Ne glede na starost.
Resnica |  08 .05. 2018 ob  18: 34
16
Baje, da je šlo za OŠ Dušana Bordona in zelo problematičnega nasilneža, ki mu niso kos ne starši ne šola niti CSD, ki se otepa odgovornosti. Ta starš, ki se nikakor ne bi smel poslužiti nasilja, pa je mulca že celo naznanil Policiji. Pa nihče ni zaščitil ne njegovega otroka ne drugih. V šoli so pometali pod preprogo, učenca so od drugod k njim prepsali ... Ne zagovarjam očeta, ampak to se zgodi, ko je stroka čisto na psu!
Bigboss |  08 .05. 2018 ob  18: 16
-7
To da je otrok slika starsev sploh ni res in izjavljat, da so starsi in vzgoja krivi za vsako dejanje otroka je zgreseno in neumno. To pac mislijo tisti, ki nimajo dosti izkusenj v lajfu in se s tem tolazijo, da jim je vse jasno, ko pa v resnici nimajo pojma.
kagumer |  08 .05. 2018 ob  18: 15
14
Šolsko svetovalno delavko ne bo nihče skritiziral? Plačo dobi (najbrž ne slabo) neglede na učinkovitost ali neučinkovitost. Odgovornosti pa nobene.... Ne zagovarjam nasilnega očeta, ampak kdo ve, če se ni tudi sam obrnil na ravnatelja in svetovalno službo, pa ni bilo nobenega odzivain je moral sam ukrepat? Imam osebno slabe izkušnje s takimi organi, pa zato razmišljam malo drugače kot večina...
@jurij |  08 .05. 2018 ob  18: 07
@jurij, strinjam se s tabo. @ira, razumem kaj hočeš povedat, vendar moralne vrednote v naši državi izhajajo iz vzgoje, ne pa obratno.
Pred leti sem imel podoben primer. Enostavno sem šel do staršev tega otroka in jim v prisotnosti njihovega otroka razložil kakšne travme moj otrok podoživlja. Na srečo so bili starši dovolj pametni in od takrat naprej takoh težav ni več bilo.
Mislim, da otroci pri 12 letih se sami ne znajo pogovoriti in niso sposobni reševati takih problemov.
jurij |  08 .05. 2018 ob  17: 37
12
@ istrijan , otrok je slika staršev . Poglej malo okoli sebe - prijazni starši imajo prijazne otroke, prepotentni starši imajo prepotentne otroke, zanemarjeni in umazani imajo tudi otroke zanemarjene in umazane...
1