OBVEZNO SAMOTESTIRANJE V ŠOLAH ZA VSE, TUDI CEPLJENE IN PREBOLEVNIKE? Ampak z drugačnimi testi

Slovenija

Levica predlaga obvezno samotestiranje v šolah za vse, tudi za prebolele in cepljene zaposlene in učence, je danes dejal poslanec Levice Matej T. Vatovec. Vlado sicer pozivajo, da začetek izvajanja odloka prestavi na ponedeljek in do takrat priskrbi manj invazivne teste na slino. Starše pa pozivajo, naj nejevolje ne zlivajo na šolnike.

Vatovec je v izjavi dejal, da zamik izvajanja odloka predlagajo, da bi vlada lahko kupila teste in jih dostavila šolam, da se s tem ne bodo obremenjevali starši.

V Levici pri tem vladi predlagajo, da razmisli o uporabi testov, pri katerih se testira prisotnost novega koronavirusa v slini, "ki v nekaterih državah v Evropi učinkujejo". Ocenjujejo, da so ti testi bistveno manj invazivni in bi zato lahko nagovorili večje število staršev, da bi lažje soglašali s tovrstnim ukrepom.

Ob trenutnem stanju epidemije je po njihovem mnenju sicer vsak zaščitni ukrep "smiseln in potreben, mora pa biti tudi umerjen z zdravim razumom, pa tudi v dialogu z deležniki".

"Vsi si želimo, da ostanejo šole odprte in da se učenci šolajo v šolah. Za to so ukrepi potrebni, lahko pa bi bili tudi drugačni: bolj usklajeni, lažje izvedljivi, pravočasno skomunicirani in jasni. V Levici zato apeliramo na ministrstvo in na vlado ter predlagamo, da razmislita o tem, da bi v šolah bilo obvezno samotestiranje za vse, tudi za prebolele in cepljene (zaposlene, učitelje in učence). Glede na stanje epidemije in možnost širjenja okužb s strani vseh, ocenjujemo, da je to osnovni preventivni ukrep, poleg mask," sporočajo iz Levice.

Matej T. Vatovec

Ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec očitajo, da se ne zna pogovarjati s ključnimi deležniki, torej ravnatelji, učitelji in šolniki na sploh in da jih ne želi upoštevati, kar po njihovo kaže na nesposobnost in nepripravljenost sodelovanja s šolskim okoljem, ki bi "moralo biti njena primarna skrb", je dejal Vatovec. "To je tudi eden od očitkov, zaradi katerih bo v petek interpelirana," so izpostavili v Levici.

Starše pa je Vatovec pozval, naj nestrinjanja z določenimi ukrepi ne zgrinjajo nad učitelje, ravnatelje in šole, ampak na vlado.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija