OBSTAJA STRAH PRED SREČO? Gre za herofobijo

Morda vam deluje neverjetno, vendar obstajajo osebe, ki se na smrt bojijo biti srečne. Pri čemer ne govorimo le o filozofskem konceptu, ampak o pravi patologiji, ki ima izvor v anksioznosti. Gre za herofobijo.

Herofobija je življenje brez sreče

Fobija je obsesiven, nerazumen strah, ki se pojavi v določeni situaciji, ki ni povezana z nevarnostjo za življenje. Obstaja veliko vrst fobij. Med njimi so tiste, ki se lahko nekako logično razložijo, na primer strah pred pajki ali višinami. In obstaja jih nekaj, ki jih ni mogoče razložiti. Eno od teh nenavadnih fobij je mogoče pripisati herofobiji - strahu pred zabavo.

Kaj je h(i)erofobija?

Beseda cherophobia je sestavljena iz grških besed Chero, ki pomeni "veseli se, zabavaj" in fobija, ki pomeni "strah". Tako je h(i)erofobija neobvladljiva, nepojemljiva panika, ki spremlja vse situacije povezane z veseljem, zabavo, srečo. Teror vzbujajo tudi misli o prihodnjih dogodkih.

Simptomi herofobije

Simptomi herofobije so panični strah pred zabavo in umik iz situacij povezanih z manifestacijami veselja. Ko je nemogoče, da bi se izognili takšni situaciji se lahko pojavi panika, občutek dušenja, pogoste so palpitacije, tresenje, slabost, vrtoglavica, hladno znojenje, razdražen želodec, krči v grlu in splošen občutek groze.

Vzroki za herofobijo

Razlog za herofobijo je lahko tragični dogodek, ki je sledil takoj po nekem veselem dogodku ali med njim. Denimo smrt ljubljenega na rojstni dan. Tako se osebe denimo bojijo biti srečne, ker menijo, da bo za srečo sledilo nujno nekaj groznega. Zaradi tega si ne prizadevajo izboljšati svojega življenja. Tudi mentalne motnje in genetska nagnjenost so pogosti vzroki tega stanja.

Kdo je v nevarnosti, da postane herofob?

V večini primerov se vsaka fobija razvije pri otrocih zaskrbljenih staršev. Bolj na udaru so introvertirani, obstajata pa še dve kategoriji ljudi, ki so nagnjeni k manifestaciji herofobije - to so ljudje z zelo domiselnim in čustvenim notranjim svetom ter zelo občutljivi.

Nekateri verjamejo, da si preprosto ne zaslužijo biti srečni in uživati v življenju

Pri herofobiji oseba med počitnicami doživlja najmočnejšo anksioznost, negotovost in paničen strah. Izogiba se ne samo počitnicam, ampak tudi veselim ljudem, ki jo poskušajo nasmehniti in razveseliti. Herofobi ne razumejo, zakaj bi bila zabava potrebna, zakaj ljudje praznujejo praznike, se zabavajo in srečujejo za rojstne dneve.

Zdravljenje herofobije

To lahko storite tako, da se obrnete na strokovnjaka, denimo psihoterapevta, ki dela s fobijami. Zdravljenje se izvaja s pomočjo psihoterapije. Korak za korakom oseba namreč spozna, da ji veselje in zabava ne moreta škodovati.

Deli novico: