OBSOJEN NA NEVERJETNIH 11.196 LET ZAPORA: In kaj je tako hudega storil? (FOTO)

Kronika

Faruk Fatih Ozer, 29-letni ustanovitelj turške kriptovalute Thodex, je bil obsojen na 11.196 let zapora. Ta neverjetno visoka kazen sledi obtožbam, da je ogoljufal številne vlagatelje za več kot milijon dolarjev. Poleg tega je Ozer obtožen številnih drugih kaznivih dejanj, vključno z organiziranim kriminalom.

Ozer je vodil Thodex, eno izmed največjih borz za kriptovalute v Turčiji, vse dokler ni razpadla leta 2021. V tem obdobju je izvedel obsežno goljufijo, nato pa pobegnil v Albanijo, pri čemer je s seboj prinesel ogromne vsote denarja. Obsojen je bil zaradi pranja denarja, goljufije in organiziranega kriminala, kar je privedlo do izjemno dolge zaporne kazni.

Na sodišču je Ozer trdil, da njegova dejanja ne bi bila tako dobro izvedena, če bi bila resnično namenjena kaznivim zadevam. Povedal je: "Sem dovolj pameten, da lahko vodim katero koli institucijo na Zemlji. To je tudi razvidno iz tega podjetja, ki sem ga ustanovil pri komaj 22 letih," poroča Anadolu Agency.

Vzpon kriptovalut v Turčiji je sledil padcu vrednosti turške lire, ki se je začel pred več kot dvema letoma. Thodex, ustanovljen leta 2017, je bil eden izmed največjih igralcev na trgu kriptovalut v državi. Ozer, kot lastnik, je postal poznan kot finančni mogotec in je vzpostavil stike z najvišjimi državnimi uradniki. Kljub temu sreča ni trajala dolgo, saj je platforma propadla, Ozer pa je izginil in s seboj odnesel ves denar. Po mednarodni tiralici Interpola so ga aretirali v Albaniji in ga po dolgem sodnem postopku izročili Turčiji.

Čeprav je Ozer pobegnil s skoraj dvema milijardama evrov, tožilstvo trdi, da je skupna škoda vlagateljev znašala 356 milijonov turških lir, kar je približno 12,4 milijona evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija