OBSEŽNE VOJAŠKE VAJE SE BLIŽAJO KONCU, MOSKVA: "Možnosti za diplomatsko rešitev še obstajajo"

Svet

Ruski obrambni minister je predsedniku Vladimirju Putinu danes sporočil, da se nekatere obsežne vojaške vaje v Rusiji in Belorusiji bližajo koncu. Skupne vaje z Belorusijo naj bi potekale do 20. februarja.

Vladimir Putin 

"Nekatere od vaj se zaključujejo, nekatere bodo končane v bližnji prihodnosti," je na srečanju s Putinom povedal Šojgu. Dodal je, da nekatere vaje, ki so se začele decembra, še potekajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Šojgu je dejal, da so "obsežne" vaje potekale v zahodnih ruskih vojaških okrožjih in v skoraj vseh njenih flotah, med drugim v Barentsovem, Črnem in Baltskem morju in ter na Pacifiku.

Skupna vaja z Belorusijo bo potekala do 20. februarja, medtem poroča ruska tiskovna agencija Tass. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva bodo vpletene sile sprejele ukrepe za krepitev zaščite državne meje pred vdorom skupin oboroženih militantov ter iskanje in odpravo nezakonitih oboroženih skupin in saboterjev. Prav tako bodo odpravile vrzeli in poti, ki bi lahko bile uporabljene za dostavo orožja in streliva.

Rusi odkrili ameriško podmornico?

Od januarja do februarja poteka tudi vrsta pomorskih vaj pod splošnim vodstvom vrhovnega poveljnika ruske mornarice admirala Nikolaja Jevmenova. Glavna naloga je preizkus sodelovanja mornarice in vesoljskih sil pri zaščiti ruskih nacionalnih interesov v svetovnem oceanu in boj proti vojaškim grožnjam Rusiji na morju, še poroča Tass.

Šojgu je Putinu povedal tudi, da je ruska pacifiška flota v vodah na vzhodu Rusije odkrila podmornico, za katero menijo, da je ameriška. Incident, o katerem je rusko obrambno ministrstvo poročalo v nedeljo, je označil za "popolnoma nerazumljiv".

Lavrov: "Možnosti za diplomatsko rešitev še obstajajo"

Putin se je pred srečanjem s Šojgujem srečal z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki mu je povedal, da je diplomatska rešitev z Zahodom še možna.

Sergej Lavrov

"Ali je še mogoče doseči dogovor s partnerji glede ključnih vprašanj ali je to poskus, da nas potegnejo v neskončna pogajanja?" je na posnetku, ki ga je predvajala ruska državna televizija, vprašal Putin. "Možnosti dialoga še zdaleč niso izčrpane," je odgovoril Lavrov in predlagal, da pogovore še podaljšajo oziroma razširijo, ter spomnil, da v Moskvo prihaja nemški kancler Olaf Scholz, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Putin je na izjavo ministra skopo odgovoril: "Dobro."

Po navedbah ameriških obveščevalcev naj bi namreč Rusija v kratkem načrtovala invazijo na Ukrajino. Washington ocenjuje, da je ob ukrajinski meji okoli 130.000 ruskih vojakov, ki se pripravljajo na napad. Moskva te obtožbe zavrača.

Pahor in de Sousa za mirno reševanje ukrajinske krize

Predsednik republike Borut Pahor in njegov portugalski gostitelj, portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa sta se danes, na začetku Pahorjevega dvodnevnega uradnega obiska na Portugalskem, v Lizboni zavzela za mirno in diplomatsko rešitev ukrajinske krize. "To je edini način, da ohranimo mir za to in prihodnje generacije," je poudaril Pahor na skupni novinarski konferenci.

"Slovenija želi verjeti voditeljem Rusije, ki zagotavljajo, da nimajo namena uporabiti sile za okupacijo dela ali celotne Ukrajine," je še dodal slovenski predsednik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nixon |  15 .02. 2022 ob  10: 12
@vseved. Po mojem imajo drugačno metaliteto kot mi. Nehlapčevsko. Če nisi hlapec EU si takoj z Rusi. Ne moreš biti svoj zgleda....
vseved |  14 .02. 2022 ob  17: 57
Orban je zagrizil, da bo zapustil EU. SE bo priključil Rusiji ?