Obremenitev dohodkov po avtorski in podjemni pogodbi bo večja

Dohodki tistih, ki delajo po avtorski ali podjemni pogodbi, bodo z letom 2014 bolj obremenjeni, predvsem s prispevkom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Medtem sindikati pozivajo k previdnosti, saj imajo številne avtorske pogodbe elemente pogodbe o zaposlitvi.

Kot pojasnjujejo na Davčni upravi RS, se dohodki, izplačani na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb, letos ob izplačilu obdavčijo s 25-odstotno akontacijo dohodnine, ob upoštevanju zmanjšanja za desetodstotne normirane stroške.

Izplačevalec dohodkov po teh pogodbah mora obračunati tudi pavšalni prispevek za zdravstveno zavarovanje v višini 4,55 evra ter v primeru podjemnih pogodb tudi 25-odstotni posebni davek na določene prejemke. Prav tako mora obračunati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 8,85 odstotka.

Na podlagi pokojninske reforme so se prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje letos že dvignili, in sicer s šestih odstotkov na omenjenih 8,85 odstotka. V letu 2014 pa bo prejemnik dohodkov na podlagi drugega pravnega razmerja, npr. avtorske in podjemne pogodbe, vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, če ne bo vključen v to zavarovanje po kakšni drugi podlagi. Za te prejemnike bo dohodek iz drugega pravnega razmerja od leta 2014 dalje obremenjen tudi s prispevkom delojemalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 odstotka od dohodka, še navajajo na davčni upravi.

Številne avtorske pogodbe imajo elemente pogodbe o zaposlitvi

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ocenjujejo, da je prav, da se uveljavlja načelo "vsako delo šteje". Vendar ugotavljajo, da imajo številne avtorske pogodbe elemente pogodbe o zaposlitvi. Če tisti, ki delajo po avtorski pogodbi, ugotovijo, da so izkoriščani, naj sprožijo postopek za pridobitev pogodbe o zaposlitvi, je za STA dejal izvršni sekretar pri zvezi Goran Lukič.

Predsednik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl opozarja, da prekerni delavci nimajo predstavnika, ki bi se zavzemal za njihove pravice. "V zakonodaji zato velikokrat dobesedno izvisijo," je dejal za STA.

Pravi, da bi si večina tistih, ki delajo preko avtorske pogodbe, z veseljem pridobila status samostojnega podjetnika. Ker pa so odvisni bodisi od sezonskega dela bodisi zaslužijo na mesec le med 500 in 600 evrov, "se jim ne splača odpreti s.p., ker po plačilu prispevkov ne bi imeli niti za preživetje".

Na Facebooku začeli s kampanjo Novodobno suženjstvo

V gibanju so na družbenem omrežju Facebook že začeli kampanjo Novodobno suženjstvo, s katero bodo vsak teden osvetlili eno od težav mladih na trgu dela - od zaposlovanja do avtorskih in podjemnih pogodb ter študentskega in agencijskega dela. Novembra pa pripravljajo konferenco, na kateri bodo obravnavali te oblike dela in predstavili konkretne primere.

Spomladi se drugačna obremenitev obeta tudi študentskemu delu

Drugačna obremenitev s prispevki se namreč obeta tudi študentskemu delu. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlog zakona, ki bo urejal študentsko delo, še usklajuje, pričakujejo pa, da bo sprejet do konca marca 2014. Kot so za STA navedli na ministrstvu, bodo dijakom in študentom skušali zagotoviti minimalno socialno in ekonomsko varnost ob hkratnem priznavanju uradnih delovnih izkušenj. Sicer pa bo predlog zakona sledil načelu "vsako delo šteje", za katerega se zavzemajo tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), ki sodeluje pri pogajanjih.

mark |  20 .10. 2013 ob  11: 34
V letu 2014 bodo obdavčili vse moške ki imajo kaj v hlačah mislim na tiča.30%razen če si ga daš odstranit,,,naj naj pokvareni politiki imamo v tem trenutko na svetu,,srbi držijo monopol radi bi uničili slovenijo,ste vedeli da je mož od bratuškove čisti srbin in je žlahta od jankovića,,slovenijo bodo pahnili in dvignili srbijo,,bravo bratuškova