OBRAMBNI MINISTER PO NOVIH RAZKRITJIH O INCIDENTU PRI KOZINI: Bo prevzel odgovornost za ravnanje vojaka?

Slovenija

Po tem ko je POP TV včeraj razkril, da sta bila v incident v gozdu nad dolino Glinščice res vpletena slovenska vojaka, se je na nove okoliščine dogodka odzval tudi minister za obrambo Matej Tonin: "Naj preiskava pokaže, kaj se je dogajalo. Ne sklepajmo prehitro. O ugotovitvah bomo javnost tudi obvestili."

Obrambni minister Matej Tonin je za POP TV potrdil, da je preiskavo prevzela Obveščevalno varnostna služba ministrstva za obrambo, ker je prišlo do spremembe dneva domnevnega incidenta.

"Da naj bi se domnevni incident po novem zgodil 7. maja, je zame nova okoliščina. Za tisti dan obstaja možnost, da je vojska na omenjenem območju bila. Predvidevam, da bi v primeru očitanega incidenta vojak o tem najverjetneje poročal nadrejenim. Tovrstnega poročila ni bilo. Obveščevalno varnostna služba Morsa bo preiskavo nadaljevala in zaključila, o zaključkih bomo obvestili javnost in v skladu z zakonom tudi ukrepali," je dejal.

Kasneje je v oddaji Odmevi TV Slovenija na vprašanje, ali bo sprejel odgovornost za dogajanje, odgovoril, da "če bi minister dal tovrstne usmeritve, naj vojaki pristopajo na takšen način, potem bi to vsekakor terjalo ministrovo odgovornost".

A kot je dodal, v trenutnem sistemu deluje več kot 6000 ljudi, "in če bi moral minister prevzemati odgovornost za vsako njihovo napako, potem bi v Sloveniji hitro zmanjkalo ministrov". "Zato imamo na ministrstvu za obrambo urejen sistem, kjer so natančno predpisani protokoli, kako se ukrepa v primeru kršitev," je še dejal Tonin.

"Ko bo preiskovalni postopek končan, bo čas za politične ocene," je nato zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Spomnimo, da naj bi v omenjenem incidentu slovenski vojak s puško meril v sprehajalca, državljana Slovenije in Italije, ker naj bi mislil, da gre za ilegalnega migranta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  11 .06. 2020 ob  12: 45
@hribi
Pa še to : Vojak po sedaj veljavnem zakonu ne sme ustaviti in ukrepati proti civilistu!! Pod nobenimi pogoji!!!
ojoj |  11 .06. 2020 ob  12: 40
@hribi
Kaj nisi razumel v mojem postujQuery112308951201818225636_1591871423910? Ce je res, kar je prijavil oškodovanec je vojak prekoračil pooblastila in nobeno opravičilo ne odtehta dejanja. Ti pa se še kar naprej sprenevedaš in pišeš neutemeljene komentarje. Ponavljam!Pod pogojem, če je vse to res, je prekoračil pooblastila in kršil zakonodajo!
Drek |  11 .06. 2020 ob  12: 10
hribi | 11 .06. 2020 ob 11: 36
Namerno si spregledal moj komentar, odgovori meni , saj te nisem zalil.
Namerno se delas tudi glupega: TI si prvi omenil TUJE policaje (italijanske) , kateri pri kontroli imajo brzostrelke.

Brzostrelke katere NE UPERJAJO V CLOVEKA ZABICAJOCI , DA NAJ POKLEKNE (ker tocno to se je zgodilo). NE VOJAKI, NE POLICAJI nimajo pooblastil uperjanja orozja proti ljudem , ki se sprehajajo po gozdu. Ce je to zate DLAKOCEPLJENJE, si pac MENTALNO PODHRANJEN.
Ker kot sem ze napisal, kaj ce ti NAMERI PISTOLO V GLAVO in PONESRECI USTRELI? Jah, detalj, dlakocepljenje, se opravicujem in gremo naprej.

Naprimer, ti bi rad, da ko policaji ustavljajo voznike za kontrolo, UPERJAJO PISTOLE v LJUDI? Ali naj kar vojaki na ulicah za to poskrbijo? Ce bos kdaj napihal in protestiral, te podo pac PIHNILI ONI. Se opravicujemo, dlakocepljenje, gremo naprej?
hribi |  11 .06. 2020 ob  11: 36
@Hererik
Jaz nisem nobenega zmerjal, sem napisal svoje mnenje. Ker pa razumeš tak jezik lahko napišem da je boga mati ki te je skotila. Preberi in poskušaj razumeti kaj sem napisal. Ti pa si začel mešati ne vojske in policije, celo lovce daješ zraven. Vojak je tam da varuje in verjetno lovi migrante. Kaj pa če bi bil tam migranti in bi bil nasilen, ali bi morali pustiti da on udari po policaju ali vojaku? To pa bi bilo zate sprejemljivo? Se enkrat, vojak se je opravičil, ni maltreritan ali mučil. Se pač zgodi med opravljanjem dolžnosti. Ampak ti ne veš kaj je to, ker si se očitno rodil v demokraciji.
Heretik |  11 .06. 2020 ob  11: 26
@hribi A si ti čisto navaden idiotjQuery112307726845148408827_1591866913623? Vojak NE SME na civilista nameriti orožja! Takih pooblastil NIMA! Ker potem bi to lahko naredil tudi vsak lovec, ki bi po kosilu z lovskim orožjem branil mejo in lovil namišljene migrante! In predvsem ne mešaj vojakov in policajev iz tujine, ker vojska in policija ni isto! In tisto z opravičilom??? Kaj pa če bi vojak za vsak slučaj civilista ustrelil in se mu potem opravičil? Me zanima, če bi posal enako, če bi bil tisti civilist tvoj otrok? Ali pa starši?
Drek |  11 .06. 2020 ob  10: 19
hribi | 11 .06. 2020 ob 09: 53

Je razlika , ce nekdo med kontrolo ima mitraljez za pasom ali CE TI GA UPERI V FACO REKOC, DA POKLEKNES? Ali je to dlakocepljenje? Tebi je vseno , ce ti glavo razcepi "po nesreci" ?
hribi |  11 .06. 2020 ob  09: 53
-2
@ojoj
Saj ni treba biti dlakocepski ali ustavni pravnik. Vojak je izvajal nalogo, je ustavil tipa zlovenskega zamejca. Ko je videl kdo je še mu je opravičil in šel naprej. Ne vidim nič spornega, razen da je je zamejski zlovenec usral in naredil jok in stok.
ojoj |  11 .06. 2020 ob  09: 40
@hribi, imaš prav glede Italije! Glede Slovenije pa je stvar malo drugačna. Ok,vojak ima puško kot orodje v primeru ko izvaja naloge, samo v okviru zakona ki mu določa kdaj lahko poseže po orožju in v tem primeru ta omenjeni vojak ni imel teh pooblastl, torej je ukrepal mimo zakona.
hribi |  11 .06. 2020 ob  08: 43
Ko vojak patrljurira ima s seboj puško in v primeru da izvaja naloge mu je puška delovno sredstvo. Saj ni kuhar, da bi mu ponudil klobaso.
Če pa se je kdorkoli vozil po Italiji je verjetno videl, da italijanski policaji izvajajo kontrolo prometa z mašinkami. Takimi, ki jo ima ta vojak. To pa nobenega ne moti, a ne?