OBRAMBNI INŠPEKTORAT NAD JELINČIČA: Sporen znak Slovenske vojske na vetrovki

Slovenija

Inšpektorat za obrambo je zoper poslanca SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega začel prekrškovni postopek, ker je konec januarja na seji DZ nosil vetrovko z znakom Slovenske vojske. Očitajo mu kršenje zakona o obrambi, ki določa, da nihče "ne sme reproducirati ali uporabljati oznake pripadnosti in drugih oznak, ki se uporabljajo v Slovenski vojski".

Obrambni inšpektorat Jelinčiču očita, da je nosil na vetrovki znak okrogle oblike, ki se končuje v stiliziran obris Triglava, v notranjem polju so barve državne zastave, za poljem pa prekrižana meča. Gre za znak, ki je po uredbi o oznakah v Slovenski vojski stalni prepoznavni znak njenih pripadnikov skladno z določbami mednarodnega prava. Teh znakov ne sme uporabljati nihče drug.

Jelinčič je na obrambni inšpektorat že poslal odgovor oziroma ugovor. Med drugim navaja, da zakon o obrambi določa globo za omenjeni prekršek v valuti, ki ne obstaja več, v tolarjih namreč. "Zaradi tega je globa za prekršek nična in je ni mogoče izterjati. Uradna valuta v Republiki Sloveniji je evro," je zapisal Jelinčič.

Nadalje je izpostavil kazenski zakonik, ki posebnih določb o nošenju vojaških oblačil ali oblačil, ki so podobna vojaškim ali prepovedi nošenja oblačil z oznakami, ki jih uporablja slovenska vojska, kot navaja Jelinčič, ne določa. Zato je prepričan, da oblačenje v takšna oblačila ni kaznivo dejanje.

Jelinčič zato meni, da če poslanec pride v državni zbor oblečen v vojaško uniformo ali vetrovko z oznakami, se zagotovo ne izdaja za uradno ali vojaško osebo in z namenom, da bi pridobil kakšno korist ali komu prizadejal škodo.

Sklicuje se na to, da gre v njegovem primeru za jasno svobodo izražanja in za svobodo simbolnega izražanja.

Prejel sem obvestilo Inšpektorata za obrambo o začetku postopka o prekršku zaradi prekrška po 9. točki 106. člena Zakona...

Posted by Zmago Jelinčič Plemeniti on Wednesday, June 10, 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .06. 2020 ob  17: 42
izziva , ko se napaja od države , večni podrepnik