OBRAMBNA MINISTRA ZADOVOLJNA S SODELOVANJEM SLOVENIJE IN ITALIJE: Kakšne so možnosti za naprej?

Slovenija

Obrambna ministra Slovenije in Italije Matej Tonin in Lorenzo Guerini sta v videokonferenci včeraj izrazila zadovoljstvo s sodelovanjem med državama na obrambnem področju ter raziskala možnosti za okrepitev sodelovanja v prihodnje. Izmenjala sta tudi izkušnje na področju nudenja vojaške podpore civilnim strukturam v času pandemije covida-19.

Ministra sta potrdila uspešnost skupnih nastopov v mednarodnih operacijah in misijah, pri čemer je Italija dolgoletna in ključna operativna partnerica Slovenije, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Pogovarjala sta se tudi o tesnem sodelovanju držav v okviru zveze Nato ter o sodelovanju znotraj koncepta vodilnih držav pod vodstvom Italije, pri čemer je italijanski minister Guerini izpostavil, da je Slovenija ena ključnih partneric.

Potrdila sta pomen dobrega sodelovanja med državama tudi v okviru regionalnih pobud, predvsem tistih, ki se nanašajo na območje Zahodnega Balkana in na prizadevanja držav v tej regiji za približevanje evroatlantskim integracijam.

Tonin je italijanskemu kolegu izrazil sožalje ob številnih žrtvah zaradi koronavirusne bolezni 19 v Italiji. Italija je med najbolj prizadetimi državami v pandemiji covida-19 na svetu, kjer je bolezen doslej zahtevala skoraj 34.000 življenj. Ministra sta izmenjala še izkušnje na področju nudenja vojaške podpore civilnim strukturam v času pandemije. Guerini je slovenskega kolega povabil na uradni obisk v Italijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija