OBNOVILI BODO VOZNI PARK: V piranski občini kmalu novi moderni avtobusi

Piran

Piranska občina je z družbo Arriva Dolenjska in Primorska danes podpisala novo koncesijsko pogodbo za izvajanje gospodarske javne službe mestnega linijskega prevoza in izvajanje šolskih prevozov na območju občine. Koncesija je bila podeljena za 10 let. Arriva se je zavezala k nakupu novih avtobusov, obeta se tudi večja interaktivnost storitev.

Na lanski javni razpis za izbiro koncesionarja se je v roku prijavila samo Arriva Dolenjska in Primorska, v nadaljevanju pa je sledil postopek konkurenčnega dialoga. V njegovem okviru so uskladili končno vsebino koncesijske pogodbe ter izhodiščno lastno ceno prevoza v mestnem avtobusnem prometu in prevoza v linijskem prevozu otrok, so po podpisu sporočili s piranske občine.

Koncesija je bila podeljena za 10 let, koncesionar pa se je zavezal, da bo takoj pristopil k obnovi voznega parka, točneje k nakupu petih novih modernih avtobusov za izvajanje mestnega prometa in dveh novih avtobusov za šolske prevoze. Novi avtobusi, katerih nabava je predvidena decembra, bodo opremljeni z oddajniki za brezplačni Wi-Fi, elektronskimi prikazovalniki smeri vožnje na prednji in vstopni strani, napovedniki postaj in prikazovalniki izstopnih postaj za potrebe potnikov.

Postavili bodo tudi nove kartomate

Koncesionar bo hkrati izdelal brezplačno aplikacijo za mobilne telefone in tablične računalnike za napoved prihoda in odhoda avtobusov v realnem času, najpomembnejša avtobusna postajališča - osrednjo avtobusno postajališče v Piranu, Portorožu ter dve osrednji avtobusni postajališči v Luciji - pa bo opremil z digitalnim prikazovalnikom časa do prihoda in odhoda naslednjega avtobusa. Koncesionar bo z začetkom izvajanja nove koncesije postavil tudi nove kartomate, ki bodo povečali dostopnost vozovnic.

Direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Erik Stig Karlsson in piranski župan Đenio Zadković sta ob podpisu pogodbe pohvalila dosedanje, več kot 20-letno sodelovanje. Vodja občinskega urada za gospodarstvo in turizem Ljubo Bertok pa je napovedal za uporabnike najbrž najpomembnejšo novico - da se obstoječe cene mestnega prevoza ne bodo dvignile. Zaradi majhnosti občine in pokrivanja stroškov prevoza občina sicer vsako leto zagotovi subvencijo v višini dobrih 600.000 evrov. Skupni načrtovani letni strošek koncesije za izvajanje prevozov v prvem letu je ocenjen na 1,13 milijona evrov.

Deli novico: