OBMORSKI PARK V ŽUSTERNI JE KONČAN: Pester program ob otvoritvi kopalne sezone

Koper

Minuli konec tedna so delavci zaključili z urejanjem sodobnega urbanega obmorskega parka v Žusterni. V petek, 17. junija, se bo tako tudi uradno pričela kopalna sezona, ki jo bo Mestna občina Koper obeležila s pestrim programom.

V petek bo živahno že med 14. in 18. uro, ko se bodo lahko obiskovalci brezplačno preizkusili v SUP-anju, vožnji s kajakom in pedalini, ob 16. uri pa bodo v Active Koper organizirali še štafeto z vodnimi plovili (SUP, kajak in pedalin). Sodelujejo lahko ekipe, sestavljene iz treh članov, ki se bodo na tekmovanje prijavili neposredno pred dogodkom, na označeni informacijski točki, sporočajo s koprske občine.

Vrhunec dogajanja bo ob 19. uri s spektaklom svetovno znane akrobatske skupine Dunking Devils, sledil pa bo še večerni nastop raperja Boštjana Nipiča Nipkeja s skupino. Mladi akrobati, ki se bodo v Kopru mudili v okviru vseslovenske promocijske turneje, bodo znova preizkušali meje mogočega, ob tej priložnosti pa podelili tudi dve vstopnici za finalni dogodek, ki bo septembra v Hali Tivoli v Ljubljani. 

Občina je z urejanjem nekdaj degradiranega območja med ustjem Badaševice in Žusterno pričela v začetku leta 2019. Najprej je premestila obstoječi skalomet v povprečju za 30 metrov od obale in uredila nasip do višine 0,5 metra nad morjem, ki ga je leto kasneje nadvišala do končne kote 2,8 metra in tako zagotovila ustrezno poplavno varnost. Sledila je dokončna ureditev skalnatega dela obale, kjer je postavila velike betonske plošče, na dveh mestih pa oblikovala manjše zalive s prodnatimi dostopi do morja.

V okviru končne ureditve, ki se je sklenila letos, je občina celotno površino ozelenila in zasadila približno 200 dreves različnih vrst ter številne grmovnice in trajnice. Skozi zelenico je speljala sprehajalno pot, ki je opremljena z betonskimi klopmi in sodobno urbano opremo, ob tem pa uredila še dodaten prodnati dostop do morja, je v sporočilu za javnost zapisala MOK.

Obiskovalcem so na voljo tudi brezplačne sanitarije in gostinska ponudba, od junija pa v bližini deluje še center vodnih športov Active Koper.

Vrednost celotne ureditve, ki je bila razdeljena v tri etape, je znašala nekaj manj kot 3,7 milijona evrov brez davka. Večji del sredstev je MOK namenila iz proračuna, približno 770 tisoč evrov pa nepovratnih evropskih sredstev iz naslova Celostnih teritorialnih naložb.