OBMOČNI SINDIKAT STOPIL V BRAN KRIMINALISTOM: Zahtevajo javni odziv direktorja koprske policijske uprave

Koper

Poročali smo že o zloglasnem intervjuju, v katerem je domnevni vodja Kober koprska kriminalista obtožil preprodaje drog. Sedaj se je odzval tudi Območni policijski sindikat Obalno-kraške regije, ki zatrjuje, da bo kriminalistom stal ob strani in jim nudil osebno in pravno pomoč. Ob tem poudarjajo, da kriminalisti svoje delo opravljajo pošteno, predano in po zakonu, takšne diskreditacije pa so ostro obsodili. Zahtevajo tudi odziv direktorja Policijske uprave (PU) Koper in vodstva Policije. 

Valon Hoxaj

Spomnimo, Valon Hoxaj je v intervjuju med drugim zatrjeval, da naj bi mu kriminalista Matjaž Hrovatin in Dean Jurič leta 2010 ponudila sodelovanje. Po njegovih besedah naj bi hotela, da Hoxaj "prodaja njihovo robo, da vodi njihove posle". Na te očitke se je že odzval nekdanji vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič, ki je vse obtožbe ostro zavrnil. Med drugim je dejal, da je v svoji dolgoletni karieri videl, slišal in doživel že marsikaj, a "skupka toliko laži in neumnosti, kot jih je izjavljenih v intervjuju med gospodom Hoxajem in gospodom Voduškom, pa še ne".

Območni policijski sindikat Obalno-kraške regije stopil v bran policistoma

"V zadnjih nekaj mesecih in letih, kot tudi danes, so delavci Sektorja kriminalistične policije (SKP) ponovno v najrazličnejših slovenskih medijih deležni vrste zmerjanj, podtikanj o politizaciji njihovega dela ter vrste medijskih diskreditacij, ki v javnosti mečejo slabo luč na vse kriminaliste in izničujejo njihovo vsakodnevno vestno in strokovno delo ter trud," so uvodoma zapisali v Območnem policijskem sindikatu Obalno-kraške regije.

Dean Jurič

Kot zapisujejo, koprski kriminalisti "hodijo po cesti s pokončno dvignjeno glavo. Zavedajo se, da je biti kriminalist častno in odgovorno delo, ki ga v očeh državljanov ne morejo omadeževati posamezne diskreditacije ter si za to delo zaslužijo dobre delovne pogoje in solidne plače". Dodajajo pa tudi, da si kriminalisti teh napadov "ne jemljejo preveč k srcu, saj menijo, da obtožbe in diskreditacije izrekajo oziroma izvajajo predvsem tisti, katerim so stopili na rep".

Poudarili so, da policisti in kriminalisti vse oblike kriminala preiskujejo pošteno, predano in po zakonu. "Izjave intervjuiranca ni mogoče razumeti drugače kot neposredni in obsojanja vreden "napad" na zakonito in strokovno delo kriminalistov Sektorja kriminalistične policije (SKP) Policijske uprave(PU) Koper, ter osebni, obsojanja vreden napad z nedefiniranim ozadjem (osebni motiv, motiv morebitnega naročnika – napeljevalca, ipd.) na bivšega aktivnega kriminalista SKP PU Koper in nedavnega vodje kriminalistov SKP PU Koper," navajajo.

"Sprašujemo se ali policistom in kriminalistom v Sloveniji niso zagotovljene enake človekove pravice? Kriminalisti si zaslužijo korektno oceno svojega dela, ne pa da so vedno znova »nagrajeni« le z očitki, ovadbami in diskreditacijami," so še ostri.

To zahtevajo od vodstva Policije in direktorja PU Koper

Zato od vodstva Policije, primarno pa od direktorja Policijske uprave Koper zahtevajo, "da stori vse, da zaščiti integriteto in pogumno delo vseh policistov in kriminalistov, ki so pri obravnavi kaznivih dejanj deležni kakršnihkoli napadov, četudi delajo vestno in pošteno ter po črki zakona". Kot so zapisali, pričakujejo "jasen in nedvoumen javni odziv, iz katerega bo širši notranji in zunanji javnosti znano, kakšno je dejansko stališče vseh vodilnih glede očitkov, ki jih navaja intervjuiranec".

Igor Ciperle, direktor PU Koper

Zapisali so še, da bodo vsem kriminalistom nudili osebno in pravno pomoč, da bodo svoje osebnostne pravice in svoboščine, "katere bi jim sicer moral zagotavljati že delodajalec", zagovarjali in zagotovili prek pravnih postopkov.

"Namen tega pisanja ni v tem, da želimo ščititi storilce oziroma osumljence kaznivih dejanj, četudi gre morda za naše stanovske kolege, temveč jasno povedati, da takšne medijske diskreditacije mečejo slabo luč na vse delavce Policije, četudi velika večina policistov in kriminalistov dela vestno, pošteno in po črki zakona," so še poudarili.

"Za konec naj vsem skeptikom obrazložimo, da kriminalistična policija že od nekdaj, predvsem pa v zadnjem času, igra zelo strokovno vlogo. Nikoli niso bili prodane duše, ki bi se podrejale sistemu ali politiki. Vedno je bila v ospredju stroka, kazenske ovadbe pa se podajajo na podlagi argumentov, in ne izmišljotin. Veste, politično vplivati na delo kriminalistov je nemogoče," so zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  29 .05. 2021 ob  21: 51
če je davčni utajevalec svetovalec Janše, zakaj ne more biti preprodajalec droge in orožja svetovalec HojsajQuery112308460910562100056_1622317652175??
kokodek |  29 .05. 2021 ob  21: 51
-3
če je davčni utajevalec svetovalec Janše, zakaj ne more biti preprodajalec droge in orožja svetovalec HojsajQuery112308460910562100056_1622317652175??
ManofSteel |  29 .05. 2021 ob  21: 48
-15
Lepo vas prosim levi sindikati, to ni noben napad na poštene in vestne policiste. To je napad na "gnila jabolka". In tukaj se govori tudi o podtikanju Guberacu ipd. Popovića so drk... do zadnjega dne njegovega mandata...v Mariboru so se spravili na Kanglerja in pika na i je bila aretacija JJ! Kaj mislite, da jim bo trenutna oblast ostala dolžna? Ne se smešit in ne bit naivni, da določeni komandanti se obnašajo točno tako kot v jugi...komunistička garda...oni določajo kdo bo šel v zapor...v dogovoru s tožilci in sodniki. Kaj mislite zakaj te ovadiji 10x? Da pride njihov sodni tandem dogovor med prijatelji...gremo ga zapret saj ga ne bo nobeden pogrešal. HA HA HA HA HA...zdaj boste dobili račun. Za razliko od ostalih dobrih policistov, ki bodo končno lahko napredovali...kar se pa tiče njihovih plač...? Najprej bo treba lozevat parazite zakoreninjene v davkoplačevalski proračun...pa boste videli, da bo veliko več denarja za policijo in njihove plače. Pa še red bo!
Ištrijan |  29 .05. 2021 ob  20: 46
21
Trenutni direktor PU Koper je najvecja skoda ki se je lahko zgodila celotni upravi!
Občan |  29 .05. 2021 ob  19: 20
Nekako se mi dozdeva, da sindikat izkorišča nastalo situacijo za neko lastno promocijo ter razlog za napad oziroma diskreditacijo direktorja policijske uprave... pustimo na stran, da težko zagovarjajo odpuščenega "razpečevalskega" kriminalista, da pa zamolčijo, ali je Jurič delodajalca sploh prosil za pravno oziroma kakšno drugo pomoč in nato obtožujejo nadrejene za neaktivnost, je banalno... gre se pač za javno blatenje in padla bo tožba, to je to. Ne prva, ne zadnja. Sindikat pa želi javni slavospev Juriču, pozabi ????
 |  29 .05. 2021 ob  12: 41
Koprski kriminalist skupaj s kolegom razpečeval drogo

Koprski kriminalisti so ugotovili in potrdili sum, da njihov sodelavec izvršuje kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Predkazenski postopek je prevzelo Specializirano državno tožilstvo; kriminalista so prijeli, mu izrekli izredno odpoved ter odvzeli službeno orožje.

Koprski kriminalisti so pri zbiranju obvestil ugotovili sum, da slovenski državljan izvršuje kaznivo dejanje Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po I. odstavku 186. člena KZ-1).

O sumu storitve kaznivega dejanja so obvestili Okrožno državno tožilstvo (ODT) v Kopru, ki je na podlagi zbranih podatkov odredilo izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov.

Z izvajanjem teh ukrepov so koprski kriminalisti septembra nato potrdili informacijo, da pri izvrševanju kaznivega dejanja sodeluje tudi kriminalist, zaposlen na Policijski upravi (PU) Koper. Po določilih Zakona o kazenskem postopku je ODT v Kopru predkazenski postopek odstopilo Oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri Specializiranem državnem tožilstvu (SDT), ki je pristojno za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili.

V postopku posebnega oddelka SDT smo aktivno sodelovali in jim nudili potrebno podporo pri izvajanju operativnih ukrepov," je v sporočilu za javnost zapisala predstavnica z aodnose z javnostmi PU Koper Anita Leskovec. Na podlagi intenzivnega dela so policisti nato prijeli oba osumljenca – tudi kriminalista. Vse nadaljnje aktivnosti je prevzel Posebni oddelek SDT, ki je izvedel nujna preiskovalna opravila za zavarovanje sledov in predmetov kaznivih dejanj.

Na podlagi sklepa generalne direktorice policije Tatjane Bobnar so 28. septembra koprskemu kriminalistu izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in prepoved opravljanja dela za čas trajanja postopka. Odvzeli so mu službeno orožje in onemogočili dostop do vseh internih evidenc Policije, so sporočili s PU Koper.
 |  29 .05. 2021 ob  12: 39
-3
Gojiti 2KG marihuane, za starega je dovoljeno, vprašam za prijatla
Pjero Shriba |  29 .05. 2021 ob  12: 25
33
Kriminalec, mafijaš, preprodajalec drog je lahko iz zapora preko medijev napadel krimninalista.
Do danes se uprava policije ni postavila v bran kriminalista, kot tudi se ni minister za notranje zadeve.
To se v pravni državi ne sme zgodit !