Objekti na mejnih prehodih končno v občinski lasti

Goriška

Objekti na mejnih prehodih, ki so pred padcem meje služili carinski upravi in ostalim obmejnim organom, so po letih dogovarjanj končno prišli v roke Mestne občine Nova Gorica. Konec novembra je bila na MO Nova Gorica opravljena primopredaja ključev treh obmejnih objektov, in sicer praznih carinskih prostorov na Rafutu, na Erjavčevi ter v Solkanu. Prostore v Rožni Dolini zaradi njihovega strateškega položaja Ministrstvo za notranje zadeve  (MNZ) ohranja v svoji lasti.

Na novogoriški občini so zelo zadovoljni, da jim je končno uspelo tudi uradno v roke dobiti ključe objektov na mejnih prehodih, ki so po padcu meje bolj ali manj samevali in propadali. Po opravljeni primopredaji so že stekli tudi postopki za vpis v zemljiško knjigo, na občini pričakujejo, da bo vpis v knjigo sklenjen v začetku prihodnjega leta.

Občina je vse omenjene objekte od MNZ dobila v last brezplačno. V pogodbi so na novogoriški občini morali samo jasno opredeliti javne vsebine, ki bi se lahko oziroma se bodo odvijale v zapuščenih objektih.

S kakšnimi vsebinami bodo napolnili objekte?

Direktorica občinske uprave, Vesna Mikuž, je na današnji novinarski konferenci povedala, da bodo objekte na Rafutu po predlogu pokojnega direktorja novogoriškega muzeja, Andreja Malniča, najverjetnejenamenili v uporabo novogoriškemu muzeju. Omenjeni objekt je trenutno tudi v najslabšem stanju, zanj bo občina primarno poskrbela in ga zaščitila pred nadaljnjim propadanjem.

Največ Novogoričani sicer pričakujejo od prostorov na Erjavčevi ulici, v katerih upajo, da bo še bolje zaživelo kulturno dogajanje s poudarkom na povezovanju s sosednjo Gorico. Prostori na mejnem prehodu v Solkanu so z določitvijo vsebin zaenkrat še najbolj šibki. Občina si želi v njih napraviti kulinarično-turistično središče, vendar zaradi specifičnosti lokacije morebitnim drugim rešitvam na mestni občini še puščajo odprta vrata.

Obnavljali ne bodo na pamet

Sredstva za temeljito obnovo objektov zaenkrat še niso predvidena, za osnovna popravila pa bo MO Nova Gorica v prihajajočem letu namenila približno 20.000 evrov, kar naj bi bilo za začasno sanacijo objektov dovolj. Celovitejše rešitve za obnovo objektov na mejnih prehodih bo občina iskala skupaj s ponudniki dogajanja v objektih.

Deli novico: