OBJEKT NEKDANJE POMORSKE UPRAVE: Občina dosegla, da ni prišlo do prodaje v zasebne roke

Koper

V nekdanjo stavbo Uprave RS za pomorstvo na izjemni lokaciji v Kopru, tik ob morju, se seli piranska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ministrstvo za javno upravo stavbe ni prodalo, le preneslo je lastništvo na ministrstvo za kulturo. V stranki Oljka menijo, da bi moral objekt služiti turistični in gastronomski dejavnosti, za Mestno občino Koper (MOK) pa je vselitev zavoda sprejemljiva rešitev.

Ob novici, da se bo v stavbo nekdanje luške kapetanije, ki je bila ovrednotena na 750.000 evrov in bi zanjo po nekaterih ocenah lahko iztržili celo 1,5 milijona, preselil piranski zavod za varstvo kulturne dediščine, so se mnogi začudili. Navsezadnje gre za odlično lokacijo, ki bi jo bilo mogoče veliko bolje izkoristiti.

Pobudo, naj stavba luške kapetanije preide v last oziroma uporabo koprske občine, sta tamkajšnjemu občinskemu svetu podala svetnika Vida Gračnar in Patrik Peroša iz stranke Oljka. Župana Aleša Bržana oziroma občinski svet sta spodbudila, naj pošlje sklep ali protestno noto na resorno ministrstvo.

V stranki Oljka menijo, da bi moral objekt služiti turistični in gastronomski dejavnosti, ki simbolizira Istro in Koper, predvsem ribjo restavracijo z lokalno pridelano hrano in veliko teraso na bližnji ploščadi, kjer bi se izvajal avtohtoni kulturni program. Svoje mesto pa lahko dobijo tudi druge z morjem in ribištvom povezane vsebine.

Da na takšni lokaciji blizu morja dobi prednost pisarniška dejavnost, ki tega območja ne bo razvijala in nima nobene direktne povezave z morjem, se jim v stranki Oljka zdi nesprejemljivo.

A kot odgovarjajo na koprski občini, so prvo pobudo za brezplačni prenos lastništva objekta izrazili že leta 2019, ko je država napovedala prodajo na javni dražbi. Sledili so sestanki in pozivi Direktoratu za stvarno premoženje države Ministrstva RS za javno upravo, predložili so celo program in vsebine, ki bi jih občina lahko izvajala v objektu.

Mestna občina Koper je poleg brezplačnega prenosa lastništva predlagala še druge rešitve, vse z namenom, da objekt ne gre v prodajo in ne pride v zasebne roke. In s tega stališča je za koprsko občino vselitev piranskega zavoda za varstvo kulturne dediščine sprejemljiva rešitev.

Kot navajajo, bo objekt ohranil svoj pomen, namembnost in obstoječe gabarite ter ostal v javni rabi. So se pa z zavodom začeli pogovarjati o možnosti souporabe pritličja. Je pa koprska občina še naprej pripravljena prevzeti lastništvo, s tem pa tudi investicijska vlaganja, ki jih objekt, kakršen je v trenutnem stanju, nujno potrebuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  04 .02. 2021 ob  13: 29
10
Je prav čudno, da ni šlo kakšnemu opankarju pod ceno. Verjetno je bila pretanka kuverta.
vseved |  04 .02. 2021 ob  13: 20
Pohvalno.