OBISKALI SMO KOPRSKO ZAVETIŠČE ZA BREZDOMNE: Kako preživljajo praznike in kakšne so njihove novoletne želje? (VIDEO)

Koper

Božično-novoletna praznična idila je za marsikoga vse drugo kot to. Predvsem za tiste, ki teh dni ne bodo preživeli v krogu svoje družine in najbližjih – in tiste, ki so tudi sicer v družbi pogosto spregledani – med njimi tudi brezdomci. Obiskali smo Zavetišče za brezdomne v Kopru, ki deluje v okviru Rdečega križa. Zaposleni tam opažajo, da je v tem obdobju še več stisk kot sicer. Kako bodo uporabniki njihovega centra preživeli praznike in kaj je tisto, kar si najbolj želijo?

Da uporabniki zavetišča ne polagajo velike vrednosti na praznike, sploh na te, ki so družinski, pojasnjuje vodja koprskega zavetišča za brezdomne Sabina Kramar Šporar. "Nekako izkoristijo ta decembrski duh in druženja, ampak globoko v sebi ne praznujejo." 

"Opaža se nek nemir med njimi, saj vemo, to je družinski praznik, oni pa so načeloma tukaj sami in vsak od njih ima za sabo tudi težko zgodbo," pa pojasnjuje njen sodelavec Gregor Novak

Rdeči križ pomaga tudi materialno, je pa morda še bolj pomembna topla beseda. "Tudi letos smo pripravili novoletne pakete, v katerih je nekaj dobrin, priboljškov in nenazadnje tudi darilni bon." Pa vendar, tako Novak, "mislim, da je skoraj vsem bolj pomemben pogovor kot materialna pomoč". 

So pa cilji uporabnikov za naslednje leto jasni: "Njihov prvi cilj je, da bi dobili stanovanje. To je njihov prvi cilj in vsi stremijo k temu."

Nihče izmed nas si ne želi biti osamljen, zato dajejo v koprskem zavetišču za brezdomne velik poudarek prav na druženje. Med drugim so prav včeraj organizirali prednovoletno druženje z obdaritvijo vseh uporabnikov, ki so nameščeni v njihove namestitvene programe. V naslednjih dneh pa načrtujejo tudi obisk koncerta

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija