OBISKA STAREGA MESTNEGA JEDRA NE BOSTE OBŽALOVALI: Takšna bo letošnja Fantazima

Koper

V soboto, 27. novembra, se v Kopru začenja Fantazima, ki bo s praznično osvetlitvijo mesta, koncerti, prazničnimi sejmi, drsališčem v Taverni in drugim dogajanjem bogatila utrip v mestu. Praznična osvetlitev bo krasila mesto vse do 16. januarja.

Kot je na današnji novinarski konferenci uvodoma spomnil koprski župan Aleš Bržan, "smo bili lani v decembrskem času priča popolnemu zaprtju države, zato si želimo, da bi ga letos preživeli precej drugače, vsaj tako, kot smo bili vajeni v preteklih letih: na ulicah, trgih, v družbi družine, prijateljev in znancev".

Koprski Zavod za mladino, kulturo in turizem je na več lokacijah po mestu zasnoval pester program, tako kulturen kot zabaven, za mlade in za manj mlade, ki bo primeren za vse okuse. Bržan je še poudaril, da so dober del dogajanja letos postavili v staro mestno jedro. Letošnja Fantazima se bo s tradicionalnim prižigom praznične razsvetljave, ki ga bo pospremil koncert Nine Pušlar na Titovem trgu, začela v soboto, 27. novembra. Ta dan bo v Taverni zaživelo tudi drsališče.

Priprave in dela za praznični december na Titovem trgu so že v teku. 

Praznično vzdušje v mestu bo tudi letos pričarala praznična glasba po mestnih ulicah in bogata osvetlitev mesta, ki bo z nekaj manjšimi prilagoditvami precej podobna lanskoletni. V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo znova zaživel živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi, Carpacciov trg bo krasila zlata oljka, utrdba Bastion bo dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo. S tematskimi unikatnimi elementi ostajajo okrašena vsa krožišča ob vstopu v mestno središče, Vojkovo nabrežje in Pristaniška ulica, kjer je občina okrasitev lani še dopolnila.

Kot je pojasnil koprski župan, so tudi letošnji proračun prilagodili tako, da sredstva porabljajo "razumno in smotrno", dodali pa so približno 50.000 evrov za nakup osvetlitve novega parka nad Muzejskim trgom. Poleg ostalih okraskov bo v njegovem središču stala velika svetleča zvezda repatica.

Raf Klinar, Marina Jelen in Aleš Bržan (z leve proti desni)

Kot je dodal vodja občinskega urada za gospodarske javne službe, okolje in promet Raf Klinar, so večino okrasitev že postavili, sicer pa gre za manjše modifikacije že znanih elementov, kot so svetleči elementi z živalskimi motivi, pravljične figure in umetniške svetlobne instalacije. Stroški postavitve in odstranitve okrasja bodo znašali okoli 180.000 evrov, kar je v okviru lanskoletnih stroškov. Za celoten decembrski praznični program pa so namenili okoli 200.000 evrov.

Čevljarsko in Kidričevo ulico bo razsvetljevalo utripajoče zvezdnato nebo, Verdijevo ulico in razgledišče nad Bastionom pa viseče svetleče krogle, vpete v elegantno verigo nad ulico in krošnje tamkajšnjih dreves. Nespremenjena ostaja tudi osvetlitev Titovega trga, ki ga bodo krasile veličastna kočija in dve svetleči krogli, na Prešernov trg pa se letos vrača svetlobni element z angleškim napisom Rad imam Koper, ki ob dotiku zažari v spremenjeni barvi.

Novoletno obarvana bo tudi Kardeljeva ploščad, na katero bodo namestili velikega svetlobnega jelenčka in 15 metrov visoko novoletno drevo s skoraj 30 tisoč prazničnimi lučkami, ki se jim bo na novo pridružila svetleča svetlobna veriga.

Pestro dogajanje v mestu

Direktorica koprskega Zavoda za turizem, mladino in kulturo Mojca Vojska je uvodoma dejala, da so v letošnjem letu pripravili pester program za vse okuse in starosti. "Dogajanje je skoncentrirano na vikende, začenjamo pa že pred Fantazimo. Po zelo uspešni poletni ediciji Altroke Istra Gourmet Festivala so se ponudniki obrnili na nas z željo, da bi izvedli še dodatno edicijo," je nadaljevala. Zato bo v četrtek, 2. decembra, na Titovem trgu potekala zimska edicija festivala za vse ljubitelje istrske kulinarike. Dogodek bodo popestrile melodije legendarne skupine Faraoni oziroma zasedbe Vsega so krivi Faraoni.

Aleš Bržan, Mojca Vojska in Ylenia Loredan (z leve proti desni)

Drsališče bo, tudi iz povsem praktičnih razlogov, letos na drugi lokaciji, in sicer v Taverni. Zaradi bolj ugodnih vremenski razmer – zaščita pred dežjem in soncem – v koprskem zavodu pričakujejo več obratovalnih dni, kot bi jih bilo sicer, če bi bilo drsališče na prostem, je še pojasnila direktorica zavoda.

Dogajanje ob koncih tedna bodo bogatili koncerti različnih izvajalcev, med drugim bodo nastopili Hamo & Tribute 2 Love, Paul Grem, Joker Out, Primorski fantje, Challe Salle, Luigi z bandom in Help! A Beatles Tribute Band. Ob sobotah in nedeljah dopoldne pa bo tudi letos pisan program za otroke. Za slednje bodo pripravili tudi prihode treh decembrskih dobrih mož, Miklavža s koncertom Romane Kranjčan 5. decembra, Božička z nastopom Aloha Christmas Show Smooth Band-a in Oto Pestnerja 24. decembra ter Dedka Mraza v sklopu Silvestrovanja za otroke in koncerta skupine Čuki 30. decembra. Manjkala pa ne bo niti praznična gostinska ponudba v lesenih prazničnih hiškah.

Dogajanje bosta popestrila tudi dva praznična sejma, in sicer med 3. in 5. decembrom Miklavžev sejem, med 23. in 26. decembrom pa Božični sejem. Precejšnji del programa bo namenjen najmlajšim, je dodala Ylenia Loredan, vodja turizma v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper. Tako se bodo ob sobotah in nedeljah zvrstile gledališke predstave za otroke, postavili pa bodo tudi praznične hiške, kjer se bo mogoče okrepčati. Kot je še dodala Loredanova, bodo poskrbeli tudi za kakšno dodatno presenečenje.

Tradicionalno silvestrovanje bo tokrat potekalo s skupinama Ne me jugat in Big Foot Mama.

Čeprav so epidemiološke razmere zaenkrat negotove, se v Kopru pripravljajo na najboljši možen scenarij in, kot je poudaril tudi župan, ostajajo optimistični. "Težko je predvideti, kaj bo naslednji mesec prinesel, bomo pa vsekakor spremljali razmere in upoštevali vse veljavne ukrepe za zamejitev širjenja novega koronavirusa," je še dodala Vojska.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija