OBIŠČITE PRENOVLJEN PLANINSKI DOM PRI KRNSKIH JEZERIH: Čudovita postojanka je končno dočakala celostno energetsko sanacijo (FOTO)

Slovenija

Planinske koče v Sloveniji so energijsko zelo potratne, energetskih sanacij pa PZS Slovenija in društva z lastnimi sredstvi ne zmorejo. Za sofinanciranje sanacije Planinskega doma pri Krnskih jezerih so v PD Nova Gorica uspešno kandidirali na javnem razpisu Javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi.

Planinska postojanka s petimi objekti, ki je bila svečano odprta osmega julija 1984, je torej v preteklih dveh letih končno dočakala celostno energetsko prenovo. Planinska postojanka s petimi objekti je bila odprta osmega julija 1984. Sanacija je potekala na tako imenovanem glavnem objektu Planinskega doma na Krnskih jezerih.

Za zmanjšanje izgub energije so vgradili novo stavbno pohištvo, objekt pa tudi dodatno izolirali z notranje strani. Za ogrevanje v hladnih mesecih bo sedaj poskrbelo talno gretje. Toplo sanitarno vodo pa bo odslej zagotavljala nova toplotna črpalka. Za prezračevanje, ki skrbi za svež zrak in tako ugodno vpliva na počutje, je poskrbljeno z novimi prezračevalnimi napravami. Za samozadostno preskrbo z elektriko je bila nameščena nova sončna elektrarna, ki sedaj krasi streho planinskega doma. Stare potratne žarnice so bile zamenjane z novimi LED svetilkami, ki bodo občutno znižale porabo energije.

Pozornost je bila namenjena tudi porabi vode. Povečan je bil volumen za zbiranje deževnice, saj ne želijo biti odvisni samo od vodovoda, obenem pa se tako še bolj opirajo na samooskrbnost. Za ekološko čiščenje in s tem k večji zaščiti okolja bo pripomogla sanirana čistilna naprava.

Planinski dom pri Krnskih jezerih je tako naredil velik korak k večji samooskrbi in je lahko vzgled ekološkega obratovanja. Planinsko društvo Novo Gorica bo tudi v prihodnje stremelo k naravi in obiskovalcem prijaznemu ekološkemu delovanju.

Delovni čas bo predvidoma od marca do novembra vsak dan, za podrobnejše informacije o obratovalnem času Planinskega doma pri Krnskih jezerih obiščite spletno stran Planinskega društva Nova Gorica, kjer bodo objavljeni aktualni podatki.

Da pa se prepričate na lastne oči, vabljeni, da ga obiščete!

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. www.eu-skladi.si