OBETA SE ZAOSTROVANJE UKREPOV: To so prvi predlogi svetovalne skupine

Slovenija

Po naraščanju števila na novo potrjenih okužb z novim koronavirusom bo svetovalna skupina za covid-19 danes na rednem sestanku pretresala morebitne nove ukrepe za zajezitev epidemije. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je že v soboto ocenila, da smo na začetku tretjega vala epidemije.

Mateja Logar

Logarjeva je tako v soboto ob ponovnem naraščanju števila okužb v Sloveniji povedala, da je zelo verjetno, da se bo epidemiološka slika še slabšala in bodo potrebni nadaljnji ukrepi. Prvi mož NIJZ Milan Krek celo opozarja, da se nam v primeru, če ne bomo dosledno spoštovali ukrepov, lahko celo ponovi jesenski scenarij, tokrat s celo tri tisoč primeri vsak dan.

Logarjeva je za 24 ur dejala, da je zapiranje šol zadnji korak ob morebitnem zaostrovanju ukrepov. Prve bodo zapirali dejavnosti, ki so za "gospodarstvo in splošno počutje ljudi manj pomembna". "Pogledali bomo, kako je s terasami lokalov v rumenih regijah. Tiste, regije, kjer ne izpolnjujejo več pogojev, se bodo verjetno zapirale. Na drugem mestu je združevanje ljudi, ostale ukrepe pa bomo še predebatirali," je pojasnila vodja vladne svetovalne skupine.

Dejala je tudi, da bi bilo potrebno omejiti vse nenujne stike. Zato bi bilo smiselno, da bi, kjer pač lahko, prešli na delo od doma.

V petek je sedemdnevno povprečje na novo potrjenih okužb po več kot mesecu dni zopet preseglo številko 800, v soboto pa je glede na dan prej še naraslo in doseglo število 808. 14-dnevna incidenca okužb je po podatkih vlade narasla za sedem na 500. Po podatkih covid sledilnika je število aktivnih primerov okužb naraslo na 10.554.

V soboto so sicer v Sloveniji opravili 2849 PCR testov in potrdili 516 okužb z novim koronavirusom, s čimer je delež pozitivnih testov znašal 18,1 odstotka. Naraslo je tako število hospitalizacij kot bolnikov na intenzivni negi. V bolnišnicah se je v soboto zdravilo 473 bolnikov, od tega 93 na intenzivni negi. Umrlo je pet covidnih bolnikov.

Medtem se danes skladno z odločitvijo vlade ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje poleg posavske in jugovzhodne regije odpirajo terase in vrtovi lokalov tudi v primorsko-notranjski regiji. V obalno-kraški regiji pa bodo lahko vrata pod določenimi pogoji odprle vse trgovine, kot to velja v preostalem delu države.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija