OBELEŽUJEMO SVETOVNI DAN OCEANOV, V PORTOROŽU PA TAKOLE: Kdo nam pušča tak razgled na morje? (FOTO)

Piran

Danes, 8. junija, obeležujemo svetovni dan oceanov in vsako leto velja enak poziv, da vsi skupaj čim bolj sodelujemo pri njihovi ohranitvi. Zato niti ne more biti čudno, da jih je pri Okolju Piran zjutraj nekoliko pogrela podoba na portoroški plaži, na glavni obmorski promenadi, kjer se v velikem številu sprehajajo tudi turisti.

Kot je razvidno s fotografij, je nekdo očitno imel zabavo ali je vsaj potekalo malce bolj številno druženje. S tem ni nič narobe, če so ljudje toliko kulturni, da pospravijo za seboj. Pa tudi nakupovalnega vozička ne bi bilo potrebno pustiti v morju, če so ga že tja zapeljali.

Zadeva toliko bolj zbode, saj ravno danes obeležujemo dan oceanov, ko je skrb za naše morje še toliko bolj v ospredju. Letos poteka pod sloganom Skupaj zmoremo – Zaščitimo okolja morskih organizmov. Svetovne voditelje pozivajo naj do leta 2030 zaščitijo vsaj 30 odstotkov svetovnih morij in omogočijo ohranitev ali povečanje biotske raznovrstnosti v njih.

8.6. SVETOVNI DAN OCEANOV ???? Morje je naše okno v svet - kdo nam pušča tak razgled?

Objavil/a Okolje Piran dne Ponedeljek, 07. junij 2021

Pomembno se je zavedati, da vsak posameznik prispeva k ohranitvi ali zanemarjanju morja. Trenutno je preobremenjeno z odpadki, podvodnim hrupom, onesnaževali, upadom ribjih populacij in drugih morskih organizmov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Rompibale |  17 .06. 2021 ob  13: 44
Portorož....1905!
razkentanje |  08 .06. 2021 ob  17: 54
Zanimivo. Tako cistega morja in obale, kot je bila med "lockdownom" pa ze dolgo ni bilo (od kar mi spomin deluje, vsaj jaz tega nisem videl (mja, res pa je, da nisem bil se ziv pred casom industrujske revolucije)).

Koliko pa Slovenija (beri: prdoti v tisti hisi v Lublani) skrbi za morje in pomorsko usmerjenost drzave pa vsak lahko hitro vidi....
Cazzimperio  |  08 .06. 2021 ob  14: 56
-1
Uzurpator javnega denarja (komunala in njen direktor) ne obvlada čistoče na plaži.
Plažo razdeliti na štiri koncesionarje in oddati v najem.....
Najemnino naj pobira KS Portorož
Silvana63 |  08 .06. 2021 ob  13: 33
15
Spominki od "turistov" s celine!
Piero Panin |  08 .06. 2021 ob  13: 04
30 let nazaj al pa danes Portoroz je postal mrtvilo razen par izjem ki pridejo zurat z pivom kupljenim v merkatorju.
Ni vec glasbe v zivo vsak vikend,ni vec mase ljudi kjer si komaj prisu iz enga konca do drugega,ni vec sproscenosti...
Ljudje si kupijo sladoled hodijo v krogu pol ure in pol gredo domou.
Ob 12 uri je totalno vse prazno in tle je pol prilika za take zurke
Marko |  08 .06. 2021 ob  12: 30
12
Kot povedano včeraj na dnevniku: "Na Bledu in ob bohinjskem jezeru se morajo obiskovalci zavedat, da niso na morju. Torej sem ne spadajo napol goli sprehajalci, ki imajo zvočnik v rucaku in s pivom v roki." Če pa greš na morje (s poudarkom na ozek O) pa očitno lahko se userješ kjer ti paše, nabijaš turbo folk muziko iz bluetooth zvočnika, s culo na rami in vrečko v roki. Ko si se ga dodobra nadelal pa v park postavit šotor in pobruhat naokoli. Pa obvezno na zastonj vlak ali bus, ki ga vlada omogoča, da lahko za vikend prideš na morje - grema na morje (spet ta poudarjen ozek O) kjer se mamo tok fajn in kjer se lohk userjemo kamor nam paše.
kjočola |  08 .06. 2021 ob  12: 21
10
Tole je pač običajna slika. Nič nevsakdanjega.
Balkanci smo, in to kažemo vsepovsod.

Rešitev:
1) vsaj v času sezone ojačati ekipo Okolja Piran, da lahko urejajo svonjarijo, ki jo pustijo turisti. Ker s tem povečamo stroške, bi bilo verjetno potrebno tudi povečati vsaj parkirnino, ali pa naj večji del plaže postane plačljiv. Morda v okviru možnosti tudi povečati turistično takso.
ter / ali
2) povečati pooblastila redarjem (ali povečati njihovo število), ter omogočiti sprotno kaznovanje za smetenje (vključno z metanjem cigaretnih ogorkov in žvečilnih po tleh...)
ter / ali
3) narediti razpis ter plažo (v več delih) oddati v najem koncesionarjem, ter v najemni pogodbi določiti tudi obveznost za red in čistočo.