OBČUTNO SE JE OHLADILO, NA VRŠIČU SNEŽI: Vseeno toplo vreme še ni reklo zadnje besede

Slovenija

Nadpovprečno toplo vreme v večjem delu septembra je v zadnjem tednu na hitro prešlo v podpovprečne temperature za to obdobje, zato bodo ponekod v naslednjih dneh že začeli s kurilno sezono. Vendar za zdaj po mnenju dežurnega meteorologa na Arsu Janeza Markoška to ne pomeni dokončnega slovesa toplih obdobij, a hkrati tudi ne bo veliko sonca.

Kot je povedal Markošek, bo razmeroma hladno s temperaturami med 9 in 16 stopinj Celzija še danes, že v torek bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo in temperaturami do 19 stopinj, v sredo in četrtek pa se bodo temperature še bolj približale dvajsetici.

Medtem ko bo na vzhodu države v četrtek še delno jasno, bo v ostalem delu države, predvsem pa na Primorskem in Notranjskem, bolj spremenljivo z občasnimi rahlimi padavinami. V drugi polovici tedna bo nato zapihal topel in precej vlažen jugozahodnik, tako da bi za vikend lahko nove večje količine dežja pričakovali na zahodu Slovenije.

"Pričakujemo torej lahko tipično jesensko vreme z deževjem, z nekaj višjimi temperaturami kot v tem trenutku," je dejal Markošek, ob tem pa dodal, da v visokogorju snega zagotovo ne bo pobralo, saj ga je na Kredarici trenutno okoli 45 centimetrov, konec tedna pa se obetajo nove snežne padavine. Nižje si snega po njegovem še ne gre obetati, saj je šele konec septembra.

Glede na sedanje razmere dežurni meteorolog v prvih desetih dneh oktobra pričakuje zelo spremenljivo vreme z občasnim dežjem, večinoma bolj v vzhodnem delu države, kakšnega ustaljenega sončnega vremena pa ne gre pričakovati. Dežnike bo tako treba imeti pri sebi, še najmanj v naslednjih treh dneh, še meni Markošek.

Je pa v Piranu danes zaradi visokega plimovanja morja in močnega vetra bila malo čez osmo zjutraj sprožena sirena. Na Primorskem bo danes občasno še rahlo deževalo, do večera pa bo dež ponehal. Tudi burja bo ponehala zgodaj dopoldne, morje pa bo še rahlo do zmerno vzvalovano.

Povsem zimske razmere pa danes veljajo na Vršiču, kjer se po informacijah Policijske uprave Kranj sneg oprijema vozišča. Kot so sporočili, bo zato zimska služba izvedla pluženje, na tem območju je obvezna zimska oprema, sicer pa odsvetujejo uporabo gorskega prelaza.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija