OBČINA PIRAN NARISALA MODRO CONO ŠE PRED SPREJETJEM SKLEPA? "Občani že plačujejo parkirnino, to je nedopustno dejanje in kraja!" (FOTO)

Piran

Včeraj smo poročali o tem, da bo parkirišče pri Zdravstvenem domu (ZD) Lucija po navedbah Občine Piran skoraj gotovo plačljivo. O zaračunavanju parkirnine naj bi svetniki razpravljali na današnji seji, ki se začne ob 16. uri. Malo pred sejo pa je občinski svetnik Marko Juriševič iz vrst SD na svojem Facebooku opozoril, da je občina tam "mimo občinskega sveta in brez podlage za pobiranje parkirnine /.../ samovoljno zarisala modro cono za plačevanje parkirnine." Kot je navedel v svoji objavi, "občani že plačujejo parkirnino na tem mestu, kljub temu da ni bila sprejeta še podlaga, ki omogoča zaračunavanje parkirnine." Na njegove navedbe so se nato odzvali na Okolju Piran. 

V telefonskem pogovoru nam je Juriševič dejal, da se je danes peljal mimo ZD Lucija in ga je "zelo presenetilo, da je tam že zarisana modra črta za plačevanje parkirnine, kar je brez podlage, saj šele danes to sprejemamo. Vsak, ki pride, vidi to modro črto, ki povsod po svetu pomeni oznako za plačevanje parkirnine. Nekdo je že vnaprej to zarisal."

Problem je po njegovi oceni "zelo pereč, saj so bili tisti, ki so plačali, oškodovani. Brez podlage in mimo občinskega sveta." Spomnil je, da občinski svet Občine Piran še ni sprejel sklepa o plačevanju parkirnine na tem območju, niti ni opravil razprave, na podlagi katere bi lahko določili izjeme glede plačevanja parkirnine.

"Občina je tukaj zavajala, ker je na tleh zarisala modro črto, pred vhodom pa je postavljena tabla s parkirno uro. Za vsakega to pomeni 'plačaj', ne glede na to, ali je parkomat v bližini ali ne. Noben ne želi biti oglobljen in vsi plačujejo prek SMS-ov. Vsak, ki je plačal, je bil oškodovan, ker ne želi biti v dvomu. To ne bi smelo biti, dokler sklep ni sprejet," nam je po telefonu pojasnil Juriševič. "Ne moreš kar tako narisati modre črte, to je na črno postavljen režim plačevanja," je dodal.

Kot je pred tem še zapisal na svojem Facebooku, pa "to pomeni, da so bili vsi, ki so že plačali parkirnino, oškodovani. (...) To so nedopustna dejanja, ki terjajo odgovornost," je navedel.

Marko Juriševič

Juriševič se bo na današnji seji "zavzel, da se ta črna pika razčisti in podal poziv občanom, da zahtevajo vračilo neupravičeno zaračunane parkirnine." Obenem bo "predlagal v sprejem sklep, da se omogoči brezplačno kratkotrajno parkiranje do dve uri za občane, ki bodo obiskali zdravnika," je še zapisal na svojem Facebooku. "Nesprejemljivo je, da se zaračunava parkirnina občanom za pregled v zdravstvenem domu," je zaključil.

Barbara Kožar

Z njim se strinja tudi svetnica Barbara Kožar. Kot pravi, bi moralo biti parkirišče prioritetno namenjeno pacientom, ki bi od zdravstvenega doma prejeli potrdilo in za zaposlene, ostala parkirna mesta pa bi morala biti namenjena za bližnje stanovalce stanovanjskih blokov. Po njenem mnenju bi moralo biti parkirišče v javno dobro, kot so npr. parkirišča pri šolah in vrtcih in ne bi smelo biti namenjeno turistom. Za njih naj se nameni peščeno parkirišče pri Marini Portorož, še predlaga Kožarjeva.

Na navedbe Juriševiča pa so se po objavi članka odzvali tudi na Okolju Piran. Po njihovih pojasnilih parkirišče pri ZD Lucija ni plačljivo. "Parkomati niso postavljeni, kot tudi ne tabla z obvestilom o postopku plačila. Nadzorniki prometa Javnega podjetja Okolje Piran na tem parkirišču ne izvajajo nadzora in ne delijo kazni. Modra črta je bila zarisana že v torek z namenom, da se parkirišče po današnji občinski seji čim prej usposobi," so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Puter in marmelada |  11 .06. 2020 ob  21: 26
-1
Svoji materi bom zrihtal el.skiro naj hodi sama po mestu in doktarju
Veštivemjaz |  11 .06. 2020 ob  21: 12
Zakaj se ne kasira za supermarketom v luciji kjer najvec parkirajo Mišečevi sosedi..!!!!
Tiramola  |  11 .06. 2020 ob  17: 05
Za občino in Okolje je naselje Lucija samo bankomat za zbiranje kovancev.
Lucija je samo spalno naselje in ni turistični kraj kot je Portorož.
Občina in Okolje bi lahko objavila koliko denarja zaslužijo. Služiti tako denar z prebivalci ne more biti zakonito.
Kot pravijo Obalna cesta sploh ni v lasti občine. Last občine je samo pločnik.
Krajani moramo zahtevati ukinitev plačljivih con. Pirančani prenašajo to diktaturo prometa že 30 let.
Predlagam, da se ukine plačevanje parkirnine izven sezone.
Lp
N001 |  11 .06. 2020 ob  14: 27
Ajde Petoras kje sijQuery112301267470355313549_1591878332157