OBČINA IZOLA IMA NOVO: Sodobna, čedna in pregledna

Izola

Občina Izola je prenovila spletno stran in se tako pridružila več kot polovici slovenskih občin, ki uporabljajo spletno stran e-občina. Tako bo povezana s sosednjimi občinami, saj bodo občani lahko spremljali dogodke in drug lokalni utrip v regiji, občanom pa bo omogočen sodoben e-stik z občino (dostopnost elektronskih vlog 24/7), e-obveščanje občanov in druge storitve, predstavljene v nadaljevanju.

foto: Jasa Jovicevic

SODOBEN E-STIK Z OBČANI

Elektronska oddaja vlog in obrazcev

Občina želi vsem občanom omogočiti možnost oddaje vlog preko spleta tudi v času izven uradnih ur. Odslej lahko 24 ur na dan in 7 dni v tednu uporabniki odprejo elektronski obrazec, izpolnijo vlogo, jo podpišejo s kvalificiranim digitalnim potrdilom, po potrebi plačajo takso in vlogo elektronsko oddajo.

E-obveščanje občanov

Nova spletna stran omogoča prejemanje elektronskih obvestil in SMS-sporočil (SMS-obveščanje je na voljo le za urgentna obvestila). Na spletni strani obiskovalec lahko izbere, katere kategorije obvestil želi prejemati in z vnosom e-poštnega naslova izvede brezplačno naročilo na tedensko obveščanje.

E-participacija občanov

Nova spletna stran omogoča oddajo predlogov in pobud občanov po kategorijah, pri čemer občina zbira prejete predloge in jih obdeluje brez neposrednega odgovarjanja nanje. Če obiskovalec želi prejeti odgovor na svojo pobudo ali ima kakršno koli vprašanje za občino, to lahko zastavi v posebni kategoriji za postavljanje vprašanj.

Delovanje na mobilnih napravah

Nova spletna stran je prilagojena delovanju na mobilnih napravah. Tako bo brskanje po spletni strani na mobilniku ali tabličnem računalniku odslej bistveno bolj prijazno in preprosto; izgled strani se namreč prilagaja velikosti zaslona naprave.

DODATNE FUNKCIONALNOSTI

Prilagoditev izgleda

Sodobne smernice oblikovanja spletnih strani so osredotočene na minimalističen izgled s prevladujočo belo barvo in jasno pregledno vsebinsko strukturo. Vsebine so odslej dostopne z enim do največ dvema klikoma v glavnem meniju, osrednja stran pa ponuja uporabniku hitre ikone za dostop do najpogosteje iskanih vsebin.

Zakonska skladnost

Nova spletna stran ustreza zakonskim zahtevam, ki jih občina mora upoštevati ob vzpostavljanju e-stika z občani. Vse te zahteve so združene – z željo ponuditi nove storitve na spletni strani, tako da ta vsebuje katalog informacij javnega značaja, splošne pogoje uporabe, informacije o avtorskih pravicah, pravilnik o piškotkih, vsebino, povezano z varstvom osebnih podatkov, skladnost obračunavanja taks z zakonom o upravnih taksah, oddajo vlog skladno z določili elektronskega poslovanja ... Pomembna novost je tudi ta, da je spletna stran skladna z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, torej je njeno delovanje prilagojeno za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Obiskovalec spletne strani lahko sam (s klikom na ikono v zgornjem desnem kotu) izbere velikost pisave in barvno shemo, podprto je branje z bralnimi vmesniki idr. 

Posodobitev obstoječih vsebin 

Prenova spletne strani je zahtevala tudi vsebinski pregled in posodobitev obstoječih vsebin. Objavljene niso le vsebine, ki naj bi jih občina obvezno objavila na spletni strani, temveč je obseg vsebin razširjen na način, da bodo te sovpadale tudi z novimi smernicami in usmeritvami glede lokalnega turizma ter razvoja občine.

Javna objava občinskih predpisov

Občina želi še naprej zagotavljati transparentno poslovanje, zato nova spletna stran zagotavlja hiter in enostaven dostop do vseh predpisov. V naboru predpisov je omogočeno iskanje glede na vsebinsko področje, omogočen je pregled sprejetih predpisov na posamezni seji, iskanje je omogočeno glede na tip (sklep, odlok, pravilnik), leto sprejema itn. Nova funkcionalnost zagotavlja popolno transparentnost poslovanja in temelje za participacijo občanov v procesu poslovanja občine.

Občina vse uporabnike spletne strani prosi za razumevanje, če naletijo na napake, saj se vsebine še vedno ureja in dopolnjuje