OBČINA IN OKOLJE PIRAN O PARKIRIŠČU V SEČI: "Ničesar ne gradimo, le urejamo"

Piran

Delovni stroji v Krajinskem parku Sečoveljske soline so razburili marsikaterega prebivalca Seče, tudi občinskega svetnika Kristijana Cerovca. Ta Občini Piran in Okolju Piran očita, da "parkiršče gradi pod pretvezo 'zelenega' parkirišča, za katerega ne rabiš gradbenega dovoljenja, ki ga sicer na zaščitenem območju ne dobi nihče". Na njegove očitke so se odzvali tako na občini kot v Okolju. 

Kot je za naš portal pojasnil Cerovac, naj bi občina gradila parkirišče pod pretvezo "zelenega", saj zanj gradbeno dovoljenje ni potrebno. Dejal je tudi, da dovoljenja za gradnjo na zaščitenem območju ne dobijo niti tam stanujoči domačini. Čeprav se strinja, da so parkirišča v občini potrebna, bi bilo nujno treba zelene površine ohraniti takšne, kot so

Za pojasnila smo se obrnili na piransko občino in Okolje Piran.

Kot so nam pojasnili na občini, gre v danem primeru za dodatno ureditev obstoječega parkirišča, ki ga izvaja Javno podjetje Okolje Piran. "Občina Piran sicer podpira in stoji za vsemi napori, ki jih vlaga njeno javno komunalno podjetje v ureditev degradiranega in dolga desetletja zanemarjenega območja ob Jernejevem kanalu in njegovem ustju," so še zapisali uvodoma.

"Na omenjenem območju smo deležni številnih poskusov samovoljnega urejanja in poseganja v javni prostor, ki kazijo podobo in degradirajo prostor po številnih plateh, naj gre v smislu vedute ali okoljevarstvenih vplivov. Tovrstna degradacija se dogaja vzdolž kanala in hkrati ob ustju Jernejevega kanala," pojasnjujejo na občini.

Kot navajajo, je takšnih primerov več: parkirišče pred gostiščem Ribič, območje ribiškega pristanišča, "za katerega je Občina Piran pridobila gradbeno dovoljenje za posodobitev, ali bližnji škver, kjer poteka, sodeč po številnih zapisih v medijih in na socialnih omrežjih, obnova plovil brez ustreznih standardov v smislu okoljevarstvene zaščite med barvanjem ali recimo brušenjem – ne gre pozabiti, da poteka v neposredni bližini pridelava jedilne soli".

Parkirišče bo velika pridobitev za domačine in turiste

Na občini zatrjujejo, da bo novo "oziroma bolje rečeno povečano parkirišče na Seči predstavljalo veliko pridobitev tako za domačine kot turiste, ki svoja vozila puščajo ob cesti, kjer pogosto ovirajo promet".

"Hkrati velja poudariti, da lastnik večjega zasebnega parkirišča na začetnem delu Jernejevega kanala ne omogoča več uporabe lastnih površin za namene parkiranja," so nam pojasnili. Dodajajo pa tudi, da v omenjenem primeru ni bilo potrebe po sprejetju sklepa, "saj je Javno podjetje Okolje Piran z Občino Piran sklenilo pogodbo o služnosti za ureditev parkirišča. Bivši najemnik omenjenega zemljišča je omenjeno sprejel brez zadržkov".

Pojasnilo Okolja: Ne izvajamo gradbenih del

Več informacij o projektu so nam podali na Okolju Piran. Kot so nam pojasnili, na območju ne izvajajo gradbenih del, temveč so zaraslo parcelo počistili, večje luknje zasuli z zemljo in "uvaljali teren".

V nadaljevanju nameravajo "površino omejiti z betonskimi gobicami (panetoni), notranjost travnika pa bomo uredili z zastavicami in provizorično oblikovali parkirna mesta".

"Z ureditvijo travnate površine si prizadevamo rešiti pereč problem mirujočega prometa in preprečiti parkiranje vozil ob cesti, ki v vrhuncu sezone otežujejo dostop intervencijskim vozilom do plaže na Seči. Ureditev problematike mirujočega prometa je vsekakor tudi v interesu krajinskega parka," so nam še dodali.

In alternativa? Kot pravijo na Okolju, bi bila edina alternativa ureditev parkirišča nasproti nekdanje gostilne Žekar in organizacija ustreznega prevoza do plaže.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  02 .07. 2021 ob  09: 59
Zelena parkirišča?
Spet en izumitelj na delu. A potem imamo tudi rdeča, črna, plava...... parkirišča.
Ne gradimo ampak urejamo pravi uzurpator javnega denarja(direktor komunale) privatni in koperanti si manejo roke.
Moraš bit vsaj genijo,,da opaziš izčrpavanje občine.
Občina, kdaj pa boste Gradili ali Urejali stanovanja za mlade družine?
vseved |  01 .07. 2021 ob  21: 11
Očitno se nekateri ne morejo sprijazniti da ni vse njihovo kar so si prilastili.