Obama prenehal kaditi iz strahu pred ženo

Odklop

Ameriški predsednik Barack Obama je priznal, da se je kajenju odpovedal iz strahu pred ženo. "Cigarete nisem prižgal že kakšnih šest let. Bojim se namreč svoje žene," je z nasmeškom na ustih povedal prvi mož najmočnejše države na svetu v zasebnem pogovoru, ki so ga slučajno ujeli novinarski mikrofoni.

Obama je priznanje z javnostjo nenačrtovano podelil ob robu razprave o pomenu civilne družbe, ki je potekala v okviru zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Ko je namreč med odmorom klepetal z drugimi udeleženci, se ni zavedal, da je v bližini vključen mikrofon ameriške televizije CNN. Strahospoštovanje do svoje žene Michelle je Obama izrazil, potem ko ga je nekdo vprašal, ali je prenehal kaditi.

Barack Obama, sicer znan po svojem zdravem življenjskem slogu, je bil dolga leta zaprisežen kadilec. Njegovo opuščanje nezdrave razvade je bilo predmet zanimanja ameriške javnosti vse od začetka njegove kampanje za prvi predsedniški mandat leta 2008.

Obama občasno še "zavije" s prave poti

V prvem letu predsedovanja se je Obama opisal kot "95-odstotno ozdravljenega", a je priznal, da občasno še zavije s prave poti. Decembra 2010 je takratni tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs dejal, da Obama ni kadil že devet mesecev in da je zelo "trmast" v svoji želji, da bi kljub stresni službi popolnoma opustil nezdravo razvado.

Ameriška prva dama Michelle Obama, ki se v javnosti glasno zavzema za zdrav življenjski slog, v preteklosti ni skrivala odpora do moževe šibkosti glede cigaret. Ob tem je sicer priznala, da Barack Obama cigarete ni nikoli prižgal pred njunima hčerama.

Februarja 2011 je nato povedala, da predsednik že leto dni ni kadil in da se v to ne vmešava. "Ko nekdo počne pravo stvar, se ne igraš z njim," je dejala. Očitno njene besede niti niso bile potrebne.