Obama odločen kaznovati Asada

Ameriški predsednik Barack Obama, ki se je na položaj povzpel z nasprotovanjem vojni proti Iraku, je še naprej odločen kaznovati sirski režim zaradi uporabe kemičnega orožja, a se je znašel v položaju, ko bo moral ukazati "omejen" napad na Sirijo brez pomembnih mednarodnih zaveznikov razen Francije.

Ameriška vlada je v petek predstavila obveščevalno oceno napadov s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska in krivdo pripisala silam predsednika Bašarja Asada, ki se že dve leti in pol otepa upora v državljanski vojni, v kateri je umrlo več kot 100.000 ljudi.

Državni sekretar John Kerry je predstavil podrobnosti iz poročila, ki je bilo objavljeno v času njegovega nastopa pred novinarji in dejal, da inšpektorji ZN, ki so v petek sklenili svoje delo, ne bodo povedali nič, kar ne bi bilo že znanega.

Njihov mandat pravi, da morajo ugotoviti le, ali je do napada s kemičnim orožjem prišlo. ZN sporočajo, da bo analiza ugotovitev inšpektorjev trajala do dva tedna, kar glede na Kerryjeve besede pomeni, da ZDA ne bodo čakale predolgo.

"Del izziva je, da veliko ljudi meni, da je nekaj potrebno storiti, vendar nihče noče ukrepati," je dejal Obama na srečanju z voditelji Baltskih držav v Beli hiši. Za razliko od leta 2003, ko so ZDA iskale zaveznike za vojno proti Iraku, imajo tokrat na svoji strani Francijo.

Obama je v petek govoril po telefonu z britanskim premierjem Davidom Cameronom, ki ostaja na njegovi strani glede potrebe po vojaškem odgovoru zaradi uporabe kemičnega orožja, vendar mu je parlament v četrtek zavezal roke.

Francoski predsednik Francois Hollande pa je Obami zagotovil podporo z izjavo, da je potrebno Asadu poslati trdno sporočilo, da je uporaba kemičnega orožja nesprejemljiva.

Obama že več kot leto dni grozi Asadu, da bo uporaba kemičnega orožja prestopila tisto črto, ki pomeni korenito spremembo pristopa ZDA. Po objavi obveščevalne ocene o napadih s kemičnim orožjem predsedniku ZDA ne preostaja nič drugega, kot uresničitev grožnje, sicer bi lahko izgubil kredibilnost.

Med drugim zato, ker mu dihajo za vrat člani kongresa, kot je veteran iz vietnamske vojne in nasprotnik na volitvah leta 2008 senator iz Arizone John McCain, sicer odločen zagovornik interesov sirske opozicije.

McCain je skupaj s strankarskim kolegom iz Južne Karoline Lindseyjem Grahamom Obami poslal pismo z zahtevo, da mora biti cilj vojaškega posredovanja sprememba ravnotežja moči na bojišču proti silam Asadovega režima.

Obenem pa iz urada predsednika predstavniškega doma republikanca Johna Boehnerja zahtevajo, da Obama razloži strategijo in pravno osnovo za napad na Sirijo. Več časa si želi tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki bo danes prejel uvodno poročilo inšpektorjev.

Ban Ki Moon se je v petek sestal z veleposlaniki stalnih članic Varnostnega sveta ZN, vendar o podrobnostih ni bilo nobenih poročil. Glede na to, da Rusija kot zaveznica Asada blokira ukrepe Varnostnega sveta, ni pričakovati, da bodo ZDA čakale na zeleno luč tega organa mednarodne skupnosti.

Sirija trdi, da je vse v poročilu ameriških obveščevalcev izmišljeno podobno, kot so bili izmišljeni razlogi za napad na Irak leta 2003.