OBALO KAZIJO JUMBO PLAKATI: Katera inšpekcija in kdaj bo odreagirala?

Izola

Da oglasni panoji, ki na Obali ob cestah rastejo kot gobe po dežju, ne le kazijo videz okolice, temveč pogosto vplivajo tudi na varnost v prometu, smo na Regionalu poročali na primeru oglasov ob hitri cesti mimo Bertokov. Po odprtju predora Markovec pa je tudi ta prometnica postala zanimiva za oglaševalce, ki so brez ustreznih dovoljenj postavili tri jumbo plakate pred vhodom v tunel z izolske strani. Podjetje iz Ljubljane se očitno na pravila požvižga, tujci pa medtem ob obisku Obale tarnajo, da se počutijo kot bi prišli v državo tretjega sveta. Poleg tega očitno ni jasno, katera inšpekcija je za to področje sploh zadolžena, kar oglaševalci s pridom izkoriščajo.

Veliki oglasni panoji nas pričakajo že pred Koprom.

Izolski občinski inšpektorat je na začetku poletja ugotovil, da na parceli v katasterski občini Cetore, ob vhodu v predor Markovec, stojita dva oglasna panoja. Postavitev jumbo plakatov pa je v neskladju z občinskim Odlokom o zunanjem videzu in urejenosti mesta, naselij in podeželja v občini Izola, saj ta izrecno prepoveduje plakatiranje na točno določenih območjih, kjer želijo varovati kulturno krajino.

Postavili so jih kljub zavrnitvi prošnje

Oglaševalska agencija Urbanum iz Ljubljane, ki je panoje postavila na zemljišču, ki je v lasti Valterja Božiča, je prošnjo za postavitev sicer poslala na piransko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine, kjer so izdali zavrnilno odločbo. Naslednji dan so na zemljišču zrasli trije jumbo plakati, kot bi pravila igre za ljubljansko podjetje ne veljala.

Kljub zavrnitvi prošnje so zrasli trije panoji.

Občinski inšpektorat tam ni pristojen

Z vprašanjem, kako odgovarjajo na navedbe, da za postavitev oglasnih panojev nimajo ustreznih dovoljenj, smo se obrnili tudi na podjetje Urbanum d.o.o., a odgovora za zdaj še nismo prejeli.

Ker gre za zasebno zemljišče, občinski inšpektorat tam ne sme odreagirati, so nam pojasnili na Izolski občini. 7. julija je bila s strani občinskega inšpektorata zato podana pisna prijava gradbenega posega postavitve dveh panojev na gradbeno inšpekcijo. 31. avgusta so na občini v vednost prejeli odstop zadeve, v kateri Inšpektorat RS za infrastrukturo odstopa oziroma vrača njihovo prijavo nazaj v reševanje Inšpektoratu RS za okolje in prostor. "Očitno je gradbena inšpekcija to našo prijavo odstopila inšpektoratu za infrastrukturo, ki jo jim je vrnilo nazaj v obravnavo," so zmedeni tudi na izolski občini.

Katera inšpekcija je pristojna?

"Gre očitno za luknjo v zakonodaji, kjer ni jasno, katera inšpekcija je za take primere pristojna: gradbena, kmetijska ali prometna," so povedali na občini, kjer povratne informacije inšpekcijskih služb še čakajo, prav tako na pojasnila okoljskega inšpektorata čakamo v uredništvu Regionala.

Prav zaradi dolgotrajnih postopkov in nedoločene zakonodaje pa so se nekatera podjetja v državi v vmesnem času očitno zelo dobro organizirala in izkoriščajo to pravno praznino za lasten dobiček. In medtem ko se obalna krajina spreminja v pravo oglasno mesto, mali kmetje na svojih zemljiščih ne smejo postaviti niti vrtne hiške za hrambo svojega orodja.

Deli novico:

HM |  28 .12. 2016 ob  23: 06
Mislim, da je priliv keša zadovoljenja usahnil in zato bodo naredili red Lepo in končno.
satir |  25 .09. 2015 ob  11: 54
na svoji parceli dovolim postavitev jumbo panojev s pogojem, da reklamira tablete za povečanje trdotet jajc za vse brezjajčnike, pa tablete za povečanje lastnega mnenja
Hmmmm |  24 .09. 2015 ob  23: 13
Urbanum d.o.o., Urbanum Media d.o.o.,...isti lastnik..drži ga lovi ga....a šoldov nikjer...
ha,ha.. |  24 .09. 2015 ob  23: 04
verjetno je lastnik sinek od tapravga atija, pa je že vedu, kako lahko postavi plakate in izigra bananistansko zakonodajo...Za vse ki pa govorite bale..en dan vam jih bodo postavli na vaše dvorišče ali pred vhodna vrata..pol pa boste jamrali...
satir |  24 .09. 2015 ob  10: 49
čakam na reklamne plakate za povečanje dojk
eh pa taka hajka |  23 .09. 2015 ob  18: 11
ko pa visijo panoji z golimi dekleti za spodnje perilo ali kopalke ,pa nikogar ne zmoti takšen reklamni pano....da ne omenjam avtov...
občan |  23 .09. 2015 ob  17: 38
In kdaj bojo inšpektorji pregledali komunalo kako je s ceno javnih služb pa bi verjetno marsikaj ugotovili in ne bi bilo novih zaposlitev ki jih mi plačujemo.
Evgidij |  23 .09. 2015 ob  16: 09
Meni so pa tile reklame čist kul
@muffa |  23 .09. 2015 ob  13: 16
Prinesi denar in zrihtaj , butelj spet en nergac ki v zivljenju ni sadovoljen sam s sabo in so drugi krivi ker ni nic z njega ..
pok |  23 .09. 2015 ob  13: 01
Predlagam spremembo imena iz Regional obala v Brontolon obala.
Kdaj bo |  23 .09. 2015 ob  12: 31
Kdaj bo inšpekcija pregledala policijo, ki zavijajo čez polno črto ali pa ne ustavijo motorja pred sabo, ki vozi brez čelade?
Kdaj bo inšpekcija dala kazen Planet tušu ker ima ime v angleščini (napis shoping center je prepovedan)?
Kdaj bo inšpekcija dala kazen okrepčevalnici na želežniški postji ker kadijo redno notri?
Kdaj bo inšpekcija pregledala javno upravo, ki 2-3 zgubijo določeno dokumentacijio stranke?
Kdaj bo inšpekcija pregledala banke, ki nimajo cenike za določeno dokumentacijo. Namreč ti enkrat za isto stvar zaračunajo drugič pa ne.
Kdaj bo inšpekcija ovadila lastnike nakupovalnih centro zaradi nepravilnega parkiranja strank?
Kdaj bodo kaznovali stranke, ki se sprehaja z kužkom v trgovini?
In in in
ne pozabit |  23 .09. 2015 ob  12: 21
tistih reklam,ki so na JAVNI RAZSVETLJAVI!
1