OBALNO-KRAŠKA REGIJA JE ZELO BLIZU ZELENI FAZI: In najmanj cepljenih z enim odmerkom!

Slovenija

V sredo so v Sloveniji opravili 4258 PCR testov in ob tem potrdili 745 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je bil 17,5 odstotka, je sporočila vlada. V bolnišnicah zdravijo 620 covidnih bolnikov, od tega 154 na oddelkih za intenzivno terapijo. Umrlo je 11 covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje števila okužb se je zmanjšalo na 684.

V sredo so opravili še 25.628 hitrih antigenskih testov, je na današnji vladni novinarski konferenci povedala Maja Bratuša. Kot je še spomnila, je odstotek pozitivnih PCR testov pred enim tednom znašal 20,8 odstotka.

"Število bolnikov, ki zaradi okužbe s covidom-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo sicer še vedno ostaja visoko, a je danes le nekoliko nižje kot smo poročali v sredo. Skupaj v bolnišnicah zdravijo 620 bolnikov, v sredo 631," je dejala Bratuša. V domačo oskrbo pa so odpustili 59 oseb, prav toliko so jih na novo sprejeli v bolnišnice.

Po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sedemdnevno povprečje znaša 684, dan prej je bilo 706.

Slovenska 14-dnevna pojavnost novih okužb na 100.000 prebivalcev danes znaša 538, kar je precej nad povprečjem EU, ki znaša 428. Reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, je v Sloveniji padlo pod ena in znaša 0,97.

Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov okužb tako Slovenijo v celoti kot večino statističnih regij uvršča v oranžno fazo sproščanja ukrepov, le pomurska, goriška in obalno-kraška so v rumeni. Slednja je s povprečnim številom 23 celo blizu zeleni fazi, ki je za obalno-kraško regijo postavljeno pri 17.

V Sloveniji je bilo sicer doslej po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje z enim odmerkom cepljenih 387.213 ljudi, z dvema pa 156.495. Najvišji delež cepljenih z enim odmerkom beležijo v goriški regiji, in sicer 22,25-odstotnega, najvišji delež cepljenih z dvema odmerkoma pa v koroški regiji, in sicer 8,76-odstotnega. Najmanj cepljenih z enim odmerkom glede na število prebivalcev je v obalno-kraški regiji (15,58 odstotka), najmanj cepljenih z dvema odmerkoma pa v jugovzhodni Sloveniji (5,92 odstotka).

Bratuša je na novinarski konferenci med drugim še opomnila, da v klicnem centru trenutno beležijo močno povečano število klicev. V izogib slabi volji zato vse državljanke in državljane prosijo za razumevanje in potrpežljivost. V klicnem centru sicer danes in v petek klice sprejemajo med 8. in 18. uro. Kot je zagotovila Bratuše, sprejmejo vsak klic in odgovorijo na vsako vprašanje, a včasih traja nekoliko več časa, da na vrsto pridejo vsa vprašanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .04. 2021 ob  17: 12
Zdaj bodo navalili forešti in smo spet gotovi.