OBALNI ŽUPANI POZIVAJO VLADO K RAZMISLEKU O ZAPRTJU ŠOL IN VRTCEV: S stroko naj poiščejo drugačno in boljšo rešitev

Koper

Župani občin Koper, Izola in Piran, Aleš Bržan, Danilo Markočič in Đenio Zadković, so danes predsedniku vlade Janezu Janši poslali dopis, v katerem ga prosijo, naj v sodelovanju s stroko vnovič preveri nujnost ukrepa zapiranja vrtcev in šol v obalno-kraški regiji oziroma poišče drugačno, boljšo rešitev.

Aleš Bržan, Danilo Markočič in Đenio Zadković

Vlada je namreč na četrtkovi seji sprejela novelo odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, s katerim je obalno-kraško regijo izvzela iz izjem iz odloka, ki je začel veljati 23. januarja, kar v praksi pomeni, da bodo morali istrski osnovnošolci prve triade in vrtčevski otroci po le nekaj dneh vrnitve v šolske klopi in igralnice od ponedeljka znova ostajati doma, so spomnili v sporočilu za javnost, ki so ga v imenu vseh treh občin poslali z Mestne občine Koper.

Trije istrski župani so ob tem na vlado naslovili pobudo za spremembo omenjenega odloka.

"Čeprav se zavedamo nujnosti ostrega omejevanja epidemije covida-19, ocenjujemo, da bi bile posledice takšnega ukrepa za razvoj in zdravje naših otrok, pa tudi njihovih staršev, preveč obremenjujoče," so povzeli besede koprskega župana Aleša Bržana.

S ponovnim zaprtjem šol se ne strinjajo niti starši otrok v Istri in Zasavju, za katero je v četrtek prav tako stopilo v veljavo ponovno zaprtje šol. Nekateri starši v Izoli, Kopru in Luciji so danes pred tamkajšnje osnovne šole prinesli transparente, na katerih je pisalo Vrnite jim otroštvo, otroke v šolo.

Ravnateljica Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi Nataša Grošelj pa je za STA povedala, da so danes nameravali skupaj z učenci skleniti žive obroče okrog šol in tiho opozoriti, da se mora pouk na daljavo končati, a tega potem niso storili. "Po ponovni presoji, ki smo jo opravili zjutraj, smo se odločili, da bi način, da pošljemo svoje sporočilo, kot smo si ga zamislili, lahko pomenil kršenje ukrepov, zato obroča z učenci nismo sklenili, saj ni bil naš namen kršiti ne ukrepov, ne zakonov. To pa še ne pomeni, da svojega sporočila nismo uspeli poslati v javnost," je dejala Grošljeva.

Po njenih besedah so se odločili, da ne bodo tiho, da pa bodo svoje mnenje izražali na primeren način in tako, da ne bodo posegali v nikogaršnjo integriteto. Še vedno pa so mnenja, da bi se šole morale odpreti, je še dodala Grošljeva in poudarila, da se pedagoška stroka premalo upošteva.

Na nekaterih zasavskih šolah se vrstijo pozivi k odlaganju šolskih torb pred stavbo šole prihodnji teden, češ, šolska torba sodi v šolo.

Premier Janez Janša je na današnji novinarski konferenci sicer napovedal, da bo danes spremenjen odlok, po katerem bo v rdečih regijah možen pouk prvega triletja tudi v ponedeljek. Učitelje bodo testirali na okužbo z novim koronaviruom pred poukom. Več kot 80 odstotkov šol je namreč sporočilo, da so sposobne to izvesti. Tam, kjer tega ne morejo izvesti, pa bo potekal pouk na daljavo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  31 .01. 2021 ob  07: 13
-2
Trije AVE MARIJA.
Kje so stanovanja za mlade?