OBALNI UČITELJI "PAMETNEJŠI OD POLITIKE", KUSTEČEVA: "Število obolelih in karanten narašča"; katere šole dajo FFP2 maske vsem? (VIDEO)

Koper

Danes so začele veljati spremembe pravil karantene v primeru tveganega stika z okuženo osebo s koronavirusom. Izjeme veljajo v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu. Obalne osnovne in srednje šole smo vprašali, kako so se na spremembe pripravili. Se bodo zaposleni testirali v šoli ali pri izvajalcih? Imajo dovolj testov za samotestiranje? Bo maske FFP2 za zaposlene in učence priskrbela šola? Kaj menijo o pravilu, da trikrat cepljenemu učitelju ob tveganem stiku ni treba v karanteno, ni se mu treba testirati niti nositi maske tipa FFP2, glede na to, da se okužijo in zbolevajo tudi cepljeni?

Kot gre razbrati iz odgovorov obalnih osnovnih in srednjih šol, so učitelji večinoma "pametnejši od politike", saj so se že do sedaj nekateri kljub temu, da so bili trikrat cepljeni, vsakodnevno testirali in nosili maske, tudi FFP2.

"Vemo, da je omikron res na pohodu in to žal velja tudi za vzgojno-izobraževalni prostor," pravi šolska ministrica Simona Kustec. Večina zaposlenih, staršev in otrok se po njenih navedbah drži ukrepov. "Ker bolezen ne izbira, imajo ravnatelji možnost, da ko delo ni več mogoče, lahko preidejo na delo na daljavo. Nekaj šol je že takšnih. Število obolelih in karanten narašča, ni pa še dramatično in želimo si, da tako tudi ostane," dodaja ministrica.

Na OŠ Koper v karanteni 10 oddelkov od 39

Na OŠ Koper se bodo v primeru visokorizičnega stika z okuženo osebo zaposleni samotestirali na delovnem mestu, kot do sedaj. "S sprotnim naročanjem zagotavljamo ustrezno število testov. Po enakem načelu bomo poskrbeli maske tipa FFP2 za zaposlene. Učenci se bodo sedem dni samotestirali," pojasnjuje tamkajšnja ravnateljica Ingrid Poropat.

Trenutno je na OŠ Koper v karanteni deset oddelkov, vsega skupaj imajo 39 oddelkov. "V času epidemije je bilo najvišje število oddelkov v karanteni 14," razlaga Poropatova. Na njihovi šoli so se že srečali s primeri, ko so zaposleni kljub prejetim trem odmerkom cepiva zoper covid-19 zboleli. "Ne glede na različne statuse (testirani, cepljeni, prebolevniki in oboje) se vsi zavedamo odgovornosti in z upoštevanjem vseh ukrepov in ustreznimi ravnanji slednjo tudi izkazujemo," zaključuje Poropatova.

Na OŠ Cirila Kosmača Piran maske FFP2 uporabljajo že mesec dni

Na OŠ Cirila Kosmača Piran se zaposleni samotestirajo v prostorih šole in se bodo tudi v primeru visokrizičnih kontaktov vsakodnevno. "Skrbimo za redne zaloge testov. Tudi FFP2 maske imamo na zalogi in v uporabi že mesec dni za vse zaposlene, ki so to želeli. Od danes dalje pa kot veleva odlok. Trenutno imamo v karanteni osmino oddelkov. Naenkrat so bili največ trije oddelki v karanteni," pravi ravnateljica Barbara Sotošek Mrovlje.

Novega pravila, da trikrat cepljenemu učitelju ob tveganem stiku ni treba v karanteno, ni se mu treba testirati niti nositi maske tipa FFP2, Mrovljetova ne želi komentirati, kot pravi: "Z lastnim ravnanjem kažemo zrelost družbe, ko ne iščemo svojih pravic, ampak se zavedamo svoje odgovornosti in vloge ter iščemo priložnosti, kako z lastnim zgledom pomagati šibkejšim. Smo na isti barki, hočemo ali ne."

SEPŠ Koper: dijaki si morajo maske FFP2 nabaviti sami

Tudi na Srednji ekonomsko-poslovni šoli Koper se bodo zaposleni ob visokorizičnem stiku vsakodnevno testirali na delovnem mestu. Šola bo zanje nabavila tudi maske FFP2, kar pa ne velja za dijake, ki si bodo morali maske nabaviti sami.

Trenutno imajo v karanteni štiri oddelke od skupno 25. "Največ je bilo naenkrat v karanteni deset oddelkov," pojasnjuje ravnateljica Breda Švara.

Tudi pri njih sta do sedaj za covidom zbolela dva učitelja, ki sta sicer bila cepljena s tremi odmerki. "Preventivno, če bodo v stiku z okuženo osebo, se bodo samotestirali tudi trikrat cepljeni, kot to delamo že sedaj," dodaja Švara.

STŠ Koper pravila upošteva tudi, ko to ni predpisano

"Pravila so pravila, mi jih bomo vsekakor spoštovali," je jasen ravnatelj Srednje tehniške šole Koper, Iztok Drožina, ki samih pravil ni želel komentirati, na vprašanje o trikrat cepljenih, ki so vseeno zboleli, pa je odgovoril, da pri njih tovrstnega primera niso zabeležili. So pa pri njih tisti, ki so trikrat cepljeni, "tudi zelo zavedni in nosijo maske tipa FFP2 tudi takrat, ko to ni predpisano".

Zaposleni na STŠ Koper se bodo ob visoko tveganem stiku bodisi sedem dni vsakodnevno samotestirali bodisi opravljali hitre tiste pri zunanjih izvajalcih. "Gre za odločitev vsakega posameznika," pravi Drožina, testov imajo dovolj. V nasprotnem primeru morajo prinesti dokazilo.

Tudi maske FFP2 imajo na zalogi in jih bodo tako zaposlenim kot dijakom (vsaj v začetni fazi) zagotovili sami.

Včeraj je bilo na STŠ Koper v karanteni pet oddelkov, trije so se danes vrnili v šolo. Največ so jih imeli naenkrat v karanteni sedem, to se je zgodilo lansko leto.

Med izjemami po novem tudi predšolski otroci

Med izjeme po novem ob tveganem stiku spadajo tudi predšolski otroci, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo v okviru šolanja. Tudi navedeni se morajo ne glede na cepilni status v obdobju sedem dni vsakodnevno testirati.

Šolski oddelek bodo po novem napotili v karanteno, če bo število okužb s koronavirusom v posameznem oddelku v obdobju 14 dni doseglo oz. preseglo 30 odstotkov glede na vse učence v posameznem oddelku. V veljavi sicer ostajajo tudi predhodno sprejete izjeme od karantene.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  19 .01. 2022 ob  14: 37
coronavirus: "Game over"

omikron, oblika prehlada, mine v parih dneh
več kot 50.000 okuženih z omikronom------ 1 bolnik umrl, noben narespiratorju
(študija univerze Berkley, južna Kalifornija)

države, ena za drugo, ukinjajo ukrepe
škotska odpira vse, ukinja vse ukrepe od naslednjega tedna

Lahko nas maltretirajo in strašijo,
ma ne več dolgo .
Game Over
ZigaZois |  19 .01. 2022 ob  12: 29
Povprečno mentalno razvit človek lahko razume, da so ukrepi usmerjeni k nadaljnjemu širjenju okužb in obveznemu cepljenju.
Problem bi nastal, če bi ukrepi dejansko preprečili širjenje saj bi se potem ustavili posli pa še ljudi ne bi mogli je**t v glavo.