OBALNI GOSTINCI ZARADI POGOJA PCT BELEŽIJO UPAD PROMETA: "Po 9. uri zvečer sploh ni več strank, takrat mesto prav umre"

Koper

Uvedba pogoja PCT za uporabnike storitev negativno vpliva tudi na gostince. Od začetka veljavnosti ukrepa je večini gostincev promet upadel med 30 in 50 odstotki, 38 odstotkov pa jih razmišlja o odpuščanju zaposlenih, če jim na pomoč ne bo priskočila država, je pokazala anketa, ki so jo izvedli pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Preverili smo, kakšen je upad prometa pri obalnih gostincih.

"Podatki, ki smo jih dobili od naših članov, so zaskrbljujoči. Pogoj PCT je močno udaril gostince, ki so bili že sicer največje žrtve epidemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov," je v sporočilu za javnost poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

Spomnil je, da je bila panoga zaprta več kot osem mesecev, pogoj prebolevnosti, cepljenja ali testiranja (PCT) pa gostince ponovno postavlja v položaj, kjer se soočajo z velikimi izgubami, odpuščanjem delavcev, razmišljajo celo o zapiranju svojih lokalov. "Zato pričakujemo, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov," je poudaril Cvar.

Anketa so med 27. in 29. septembrom izvedli med člani sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, v njej pa je sodelovalo 272 gostincev. Rezultati kažejo, da je od začetka preverjanja pogoja PCT promet upadel večini (92 odstotkom), upada ni občutilo le osem odstotkov vprašanih, so sporočili iz OZS.

Med tistimi, ki jim je promet upadel, jih skoraj polovica (46 odstotkov) beleži upad prometa za 30 do 50 odstotkov. Nekaj manj, 39 odstotkov, se sooča z upadom prometa za 10 do 30 odstotkov, 15 odstotkov vprašanih pa zaznava celo več kot 50-odstotni upad prometa.

Sekcijo za gostinstvo in turizem pri OZS je v anketi zanimalo tudi, ali bodo gostinci zaradi upada prometa primorani odpuščati zaposlene, če ne bodo na voljo ukrepi, kot so subvencije v primeru skrajšanega delovnega časa ali čakanja na delo. Skoraj polovica (49 odstotkov) jih je odgovorila, da ne bodo odpuščali, medtem ko je 39 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bodo primorani tudi odpuščati. Preostali vprašani (12 odstotkov) celo pravijo, da bodo lokal zaprli.

Med tistimi, ki so odgovorili, da bodo odpuščali, jih več kot polovica (55 odstotkov) ocenjuje, da bo treba odpustiti do 25 odstotkov zaposlenih. Tretjina vprašanih (32 odstotkov) načrtuje, da bo odpustila od 25 do 50 odstotkov zaposlenih, 13 odstotkov pa več kot polovice zaposlenih.

Kljub temu, da nekateri gostinci zaradi upada prometa načrtujejo odpuščanje, pa se v gostinstvu že vrsto let soočajo tudi s pomanjkanjem kadra. Več kot tri četrtine (77 odstotkov) gostincev je v anketi odgovorilo, da se sooča s pomanjkanjem kadra. Te težave nima manj kot četrtina vprašanih.

Gre za absurdno situacijo, je prepričan Cvar: "Kader v gostinstvu že sicer težko dobimo, sedaj pa bodo nekateri primorani zaradi omejitev poslovanja in finančnih izgub celo odpuščati." Pogoj PCT sicer vestno preverja skoraj dve tretjini vprašanih (63 odstotkov). Delno jih pogoj preverja 32 odstotkov, pet odstotkov vprašanih pa ga ne preverja, so še pokazali rezultati ankete.

Upad prometa zaradi pogoja PCT tudi na Obali

Upad prometa beležijo tudi obalni gostinci. Kot nam je pojasnil Nace Šumrada Smole iz sicer zelo priljubljene koprske Kavarne Triglav, so ob uveljavitvi pogoja PCT pričakovali, da bo stanje še huje in da bo precej prerekanja s strankami. "Zdaj pa je največji problem to, da ljudi ni," pojasnjuje in dodaja, da imajo vsaj to srečo, da jih obiskujejo različne generacije.

"Dopoldne je upad prometa nekoliko manjši, ker prihajajo povečini starejši, ki imajo izpolnjene pogoje PCT. Takrat beležimo približno 20 odstotni upad prometa, bolj ko gremo proti večeru, pa se tudi upad povečuje. Po 9. uri zvečer sploh ni več strank, upad prometa je stoodstoten, takrat mesto prav umre," opisuje Šumrada Smole. Sicer se čez dan promet spreminja, v celoti je upad približno 40-odstoten.

"Že cel čas korone se trudimo vzdrževati delovna mesta in zaposlene, zato smo tudi lažje izpeljali sezono, ko je bilo dela veliko. Tudi naprej ostajamo večni optimisti in verjamemo, da se bo stanje popravilo," je zaključil.

Velik upad prometa beležijo tudi v izolskem Hangar baru. Kot pravijo, je prometa vsaj pol manj, kot bi ga bilo v normalnih pogojih. "Pomagalo bi nam, da ponovno razglasijo epidemijo. Takrat so bili ukrepi pol toliko strogi kot sedaj, na voljo pa je bila tudi pomoč s strani države," še povedo.

Kot nam je pojasnil Jan Stojanovič, se je sezona izolskega lokala Plac pod Belvederjem že zaključila, se pa upad pozna v koprski Pizzeriji Atrij.

"Upad je med 30 in 50 odstotkov. Prvi teden je bil ta upad še večji, zdaj pa se počasi stanje izboljšuje," pove.

Sicer je Atrij precej priljubljen tudi med študenti, ki se v prihajajočih dneh vračajo na Obalo. "Za zdaj še ne moremo napovedati, kakšen bo obisk z njihove strani. Oni imajo samotestiranje, ki velja samo za študij, tako da ne vemo, ali bodo izpolnjevali pogoje PCT. Pričakujemo pa, da se bo tudi tukaj poznal upad," še doda Stojanovič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  01 .10. 2021 ob  06: 30
kjočola,bravo...res je tako.
alfa |  01 .10. 2021 ob  06: 29
vseved...lahko mi jo samo poližeš...mona
kjočola |  30 .09. 2021 ob  21: 51
Ali je kdo primerjal ceno v trstu vs. SLO?

Včeraj zvečer / Caffe degli Spechi (ki je med dražjimi):
Aperol 5 EUR (gratis fingerfood chips GRATIS) , druga runda - 50%
Lokal poln, za mizo čakaš v vrsti.

Savor, Koper ( teden dni nazaj, cena po spominu):
Aperol 5 EUR (NO fingerfood, chips gratis). Druga runda ista cena.
Lokal prazen.
vseved |  30 .09. 2021 ob  21: 13
-7
Cvar, ni kriva država, krivi so dobičkarji ala @bella, Obala1, alfa,..ki dobro služijo z testi in maskami.
Prognostik |  30 .09. 2021 ob  18: 37
Ne hodimo vsi po lokalih. Jaz npr. ne. Nekateri pač ki imajo za trošit pa jih obiskujejo in teh sedaj ni. Naj se ve kakšen stalež so anticepilci. Sami bogatuni.
alfa |  30 .09. 2021 ob  17: 59
14
dragi gostinci,nč jokat .če vam je hudo znižajte cene a še ped tem pa PROTESTIRAJTE
anton |  30 .09. 2021 ob  16: 11
23
... obiska lokalov po 21:00 ni zaradi pogojev, ki so sprejeti zaradi corone ampak, ker ljudje nimajo denarja in glede na njihov prihodek imate previsoke cene ...
damian |  30 .09. 2021 ob  14: 33
29
Ste pomislili na to, da morda ljudje nimamo denarja za trosit jQuery1123005608494662841146_1633005140628?
Bella |  30 .09. 2021 ob  14: 21
15
Bedak Cvar, cmizdiš, šleva ? kaj mislis, da bomo sli mi na ulico zate? Meni vase gostilne in kafici ne rabijo...se sploh za to ne, ker kolaborirate s temi psihici, zahtevate zdravniska spricevala, da pa za to niste prejeli nobene odlocbe.... zaprite, na zavod cimprej, ker za drugo niste!
Piero Panin |  30 .09. 2021 ob  14: 11
Valda ce vlada ne bo razglasila epidemije je tokrat situacija se hujsa kot je bla na zacetku,nobene pomoci in dodatkov,ljudstvo pa itak se noce cepit...
Meni se zdi da smo se malo zaguzli