Obalni gasilci praznovali 60. obletnico

Koper

Obalna gasilska zveza, ki združuje več kot tisoč prostovoljnih gasilcev z območja koprske občine, je minuli vikend praznovala 60. obletnico ustanovitve. Praznovanja so pričeli s petkovo slavnostno sejo, nadaljevali pa v soboto s povorko po koprski Pristaniški ulici, kjer je sodelovalo okrog 400 gasilcev in 20 gasilskih vozil, ter s slovesnostjo v Taverni.

Leta 1953 je bila ustanovljena Okrajna gasilska zveza, ki je pokrivala območje od Dragonje do Trente in v kateri je sprva sodelovalo 50 gasilskih enot. Leta 1965 se je preimenovala v Medobčinsko gasilsko zvezo, kasneje pa v Obalno gasilsko zvezo. Njeno delovanje se je skrčilo na tri občine, svoji zvezi pa so nato ustanovili še v Izoli in Piranu. Obalna gasilska zveza danes združuje več kot 1000 prostovoljnih gasilcev iz koprske občine. 

Slovesnosti v Taverni, kjer so namenu predali tudi novo poveljniško vozilo PV-1, se je udeležil tudi koprski podžupan Danijel Cep. "Raven gasilstva je pri nas na izredno visoki, celo najvišji ravni v naši državi, zato ne čudi, da je prav naša občina oziroma naše mesto pred dobrim leto dni dobilo laskavi naziv najbolj varnega mesta v Sloveniji," je ob tej priložnosti izpostavil podžupan.