OBALNI DOMOVI ZA UPOKOJENCE PRIČELI S SPREJEMANJEM OBISKOV: Veljajo posebna pravila!

Koper

Svojci lahko po dolgih tednih izolacije ponovno obiščejo svoje bližnje v domovih za starejše. Z odpiranjem vrat za obiskovalce so v teh dneh pričeli tudi v treh obalnih domovih. V Kopru in Izoli so obiske sprostili v torek oziroma četrtek, v Luciji pa bodo prve obiskovalce sprejeli v ponedeljek. Povsod seveda veljajo posebna pravila. 

Prvi na Obali so v torek, 5. maja, vrata za obiske na podlagi sproščanja prepovedi obiskov v socialnovarstvenih zavodih in drugih izvajalcih institucionalnega varstva odprli v Obalnem domu upokojencev Koper. Obiski so dovoljeni svojcem oskrbovancev in potekajo na zunanjih površinah ustanove.

Obiski morajo biti najavljeni vnaprej, in sicer po telefonu. Omejeni so na posameznika (najožji družinski člani ali prostovoljci, ki so že do sedaj obiskovali posameznega oskrbovanca), razen v primeru, da oskrbovanca obišče oseba, ki potrebuje pomoč tretje osebe, pravila pojasnjujejo v koprskem domu upokojencev. Obiskovalci morajo seveda nositi masko, ki prekriva usta in nos, in si redno razkuževati roke. Obisk v povprečju traja od pol ure do 45 minut. Svojci lahko oskrbovancu prinesejo nepokvarljivo hrano in oblačila.

V Izoli in Luciji bolj strogi

V Izoli so obiske sprostili včeraj, 7. maja. Dovoljeni so od ponedeljka do petka med 10. in 11. uro, omejeni pa na zgolj 15 minut. Tudi oni zahtevajo, da se obiskovalec predhodno najavi. Pri posameznem stanovalcu je dovoljen obisk le ene zdrave osebe. "Pred vstopom v dom boste izpolnili vprašalnik glede okužbe, izmerili vam bomo temperaturo in omogočili, da si razkužite roke, masko pa prinesite s seboj," piše na spletni strani izolskega doma. Obiski potekajo na zunanjih površinah, kar pomeni, da v primeru slabega vremena odpadejo, še opozarjajo.

V Centru za starejše občane Lucija bodo prve obiskovalce sprejeli v ponedeljek, 11. maja. Obiski bodo možni vsak delovnik med 9. in 11. uro ter med 14. in 17. uro. Obiski, ki morajo biti vnaprej dogovorjeni, so omejeni na eno zdravo osebo, zraven ne smejo priti živali oziroma hišni ljubljenčki.

DALEČ STRAN, NA POČITNICE: Daleč stran, kjer se začne življenje

Minevajo dnevi, tedni, meseci, ... Zimske plašče smo medtem zamenjali za kratke rokave, že en mesec se sprehajamo v natikačih. Na vrtu je iz sadik zrasla ogromna solata. Edini znani obraz zadnjega meseca je sosedov. Edina znana roka pa je cev hišnega sesalca. Želimo si skočiti v vodo in ležernih poletnih dni.

Stanovalec in svojec se bosta lahko srečala na zunanji terasi centra, kjer bodo za to določena mesta oz. mize. Obiskovalcem bo vhod na teraso omogočen skozi vrtna vrata. Tako kot v Izoli bo tudi v Luciji obisk omejen na največ 15 minut, poleg tega pa bodo obiski nadzorovani s strani zaposlenih.

Kot piše na spletni strani lucijskega centra, bo prepovedano objemanje, rokovanje, dotikanje obraza oziroma vsakršen fizični stik. Razdalja med stanovalcem in obiskovancem mora biti vsaj 1,5 metra. Za razliko koprskega doma upokojencev v Luciji ne bodo dovolili predaje osebnih pripomočkov ali živil.

Obiski uporabnikov, ki zaradi zdravstvenega stanja ne morejo zapustiti svoje sobe, bodo omogočeni v sobi, a pod posebnimi pogoji.

Prvi obiski izredno ganljivi

Tako v Kopru kot Izoli pravijo, da je bil odziv svojcev že v prvih urah izredno velik. "Večina svojcev si zelo želi pristnega osebnega stika s svojimi. Obstoječi elektronski mediji ne nadomestijo tistega pravega kontakta. Bilo je prav ganljivo," so nam povedali v Domu upokojencev Izola.

"Čeprav smo si prizadevali, da se življenje v domu v tem težkem času ne bi bistveno spremenilo in smo stanovalcem skušali bivanje čim bolj olajšati, je najtežje prenašati odsotnost bližnjih, svojcev, prijateljev, nekoga, ki te posluša," pravijo v Obalnem domu upokojencev Koper in dodajajo: "Vsi zaposleni smo poskušali blažiti stiske na različne načine. S stanovalci smo imeli še več individualnih pogovorov, zaradi zaskrbljenosti zase in svojce so potrebovali tolažbo, optimizem."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija