Obalne občine proti davku na nepremičnine

Koper

Davek na nepremičnine ne razburja le posamičnih lastnikov nepremičnin, temveč tudi občine, saj država želi obdavčiti tudi objekte, za katere skrbi državni proračun, denimo šole ter kulturne in športne objekte. Občine na Obali zato že iščejo luknje v zakonu, s katerimi bi privarčevali.

Kot poroča Delo, so v Piranu že izdali ugotovitveno odločbo, s katero javno dobro dobi status grajenega javnega dobra lokalnega pomena. V nasprotnem primeru bi piranska občina za šolo Cirila Kosmača na leto odštela 46 tisoč evrov, za Avditorij pa približno 32 tisočakov. V prihodnjih dneh pa načrtujejo, da bi občinski svet razglasil za javno dobro lokalnega pomena še plaže, parke, parkirišča in ceste.

Enako so s knjižnicami, galerijami, gledališčem, spomeniško zaščitenimi palačami, športnimi parki in dvoranami ter nekaterimi drugimi športnimi, zdravstvenimi in šolskimi objekti storili tudi v Kopru. Tako naj bi privarčevali več kot milijon evrov. Če bi podobno storili tudi v Izoli, bi utegnili tam na račun davka na nepremičnine privarčevati od 210 do 250 tisoč evrov.

Pravniki sicer drugače interpretirajo zakonske določbe, Rajko Pirnat denimo pravi, da razglasitev javnega dobra lokalnega pomena na omenjenih objektih ni mogoča, koprski odvetnik Aleksij Mužina pa ocenjuje, da bo o zadevi odločal zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki pa je v fazi spreminjanja.

Deli novico:

Kakšni protesti? |  19 .02. 2014 ob  17: 23
Protesti so bili zato, da je začela vladati ta garnitura. Protesti so pripeljali to vlado. Ta vlada pa ti je poslala za uslugo račun.
če bo šlo tako |  19 .02. 2014 ob  10: 58
naprej bo treba kmalu puške v roko vzet(ker žal mirni protesti nič ne pomagajo), ker to ne pelje več nikamor , zdaj februarja je šla voda gor, komunala, nepremičniski davek in zdej bo kmalu še elektrika ker bojo mogli pokrit škodo.
Nekomunist |  19 .02. 2014 ob  08: 43
@Komunist | včeraj ob 19:40 1- Meni je dal stanovanje Maršal Tito
___________________________________________________________________________
Nasledniki komunistov, ki so prepevali bandiera rossa v Stožicah pod komunističnimi simboli (kar oglej si tiste v prvi vrsti) so ti pa zaračunali davek. Prav ti je še jih voli, da ti zaračunajo še davek v zahvalo, ker si jih volil.
Komunist |  19 .02. 2014 ob  04: 23
Raskošje je ovira vsakomur, na raskošje se lahko samo napićčiš kot ražnjič...
Marko |  19 .02. 2014 ob  00: 39
Slovenci smo itak male piz**ice..bo prisel zakon, bomo dol hlavo spustili in placevali. Tako kot za vinjete tako tudi za hiso. Edino srbi in ići so fer..imajo jajca za se borit proti vladi.
drzavljan |  19 .02. 2014 ob  00: 32
Ljudje, nehjate placevati vse poloznice. NE MORAJO NAS VSE ZAPRETI IN KAZNOVATI. Denar porabite za nujne stvari, cene pa naj nas vse zaprejo v zapor, oziroma najdejo dostojno delo z dostojno placo, da lahko placamo poznice, prijoriteta je HRANA, STANOVANJE, VODA, ELEKTRIKA, placane poloznice. No vmes so tudi druge stvari, za druzino in vzdrzevanje. Ali se bojite, da vam odvzamejo otroke? Pa komu jih bodo dali in ali mislite, da se bodo otroci pustili odvzeti? To je kraja otrok in je hudo kaznivo dejanje, saj policaji in sodniki so bolj gnjusni od pedofilov, ker pocenjajo taka dejanja. Dejte se ze enkrat strezniti in recite bobu bob.
kopercan |  19 .02. 2014 ob  00: 28
Ta davek je izzsiljevanje mafije!!! VSI NA ULICE!!!!
Dragi komunist |  18 .02. 2014 ob  22: 05
Ne primerjaj Tita z Eskimi, te prosim, on je živel boli razkošno kot faraoni ! Ali si mislil pingvine…?!
Rospo |  18 .02. 2014 ob  21: 38
Dragi moji, ta skrb za državljane proti davku je hinavska, glede na kontekste, ki so jih nekateri župani ustvarili svojim občanom. Ko vidim tega idiota od Kolenca se mi kar koža naježi. Tale stric iz Sv. Antona se je spomnil poslati po 200 in več evrov položnic na leto za eno bogo tablo, ki stoji nad trgovino že 30 let. To je veliko več od davka na nepremičnine ali nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. 70 kvadratnih centimetrov, za katere uniformirani redarji od Kolenca izstavijo večji račun kot za 70 kvadratnih metrov poslovnega prostora. Vprašajte se, kdo ima koga za norca. Tega tudi ne boste brali v Pristranskih novicah, zato vse vabim, da kupujete Mandrač, kjer ta kretenska in škodoželjna oblast nima piarovcev!
Komunist |  18 .02. 2014 ob  20: 19
Biti čisti komunist, to je že globoka duhovnost. Tako, da vsaj po moje in to na žalost za Slovenijo ni več upanja.
Komunist |  18 .02. 2014 ob  20: 14
Ne reče se levi in desni, ampak se reče komunjare in komunajzerji. Tisti pravi komunisti pa so naprimer Eskimi, ko gredo enkrat na leto v lov si ko se vrnejo iz lova delijo vse na enake dele ne glede na to koliko je kdo ujel, in to tako vsako leto. Če bi imeli Eskimi kapitalistični sistem jih niti bilo ne bi nikoli na svetu, niti obstajali nebi. Zato je komunizem najboljši sistem na svetu. Tito je bil car.
Kam ste zašli... |  18 .02. 2014 ob  19: 59
Levi in desni cepci, ravno vi ste krivi, da nas strižejo , Članek o javnem dobru… vi se pa spet delite na leve in desne ovce !
1