OBALNE GALERIJE Z NOVO DIREKTORICO: Piranski svetniki mimo "intrig med zaposlenimi", kje pa je bil Zadković?

Piran

Piranski občinski svetniki so potrdili Maro Ambrožič Verderber za novo direktorico Obalnih galerij Piran, čeprav je svet zavoda podal negativno mnenje. Po odstopu predsednice in treh članov nadzornega sveta občine Piran so imenovali štiri nove člane, ki bodo dokončali mandatno obdobje. Potrdili so poročilo o izvrševanju proračuna za prvo polovico letošnjega leta in predlog pravilnika o grafičnem določanju poligonov stavbnih zemljišč za razpršene gradnje. Včeraj se je zgodilo že drugič, da piranski župan Đenio Zadković ni prišel na sejo, nad čemer je bila najbolj razočarana svetnica Meira Hot, saj, kot je izpostavila, je to njegova z zakonom določena dolžnost.

Velike pozornosti so bile na včerajšnji seji piranskega občinskega sveta med drugim deležne kadrovske spremembe. V začetku julija letos so namreč protestno odstopili predsednica nadzornega sveta občine Piran Divna Čelhar ter člani Andrej Korenika, Daniel Lovšin in Mojca Stegovec. Svetniki so včeraj z desetimi glasovi za, petimi proti in sedmimi vzdržanimi potrdili za novega predsednika Marka Gorenca, za nove člane pa Jožeta Zvonarja, Terezijo Janković in Špelo Povše.

Še bolj pa je v zadnjih dneh odmeval predlog imenovanja direktorice Obalnih galerij Piran. Na javni razpis se je prijavilo pet kandidatov, Zadković pa je občinskemu svet predlagal eno kandidatko, Maro Ambrožič Verderber, dosedanjo vršilko dolžnosti direktorice. Svet zavoda Obalnih galerij je k njenemu imenovanju podal negativno mnenje. Ker pa je to prispelo na občino po preteku določenega roka, je Zadković štel, da je prišlo prepozno oziroma da so podali pozitivno mnenje.

Meira Hot

Hot: Kako mislite voditi zavod, če v desetih mesecih niste uspeli zgraditi odnosov?

Svetnico Meiro Hot je zato zanimalo, kako misli Verderberjeva voditi zavod glede na to, da si v desetih mesecih ni uspela zgraditi odnosov na delovnem mestu. Verderberjeva je dejala, da so bila "pisma anonimna", komentirala pa bi lahko, če bi dobila konkretna imena in očitke podprte s podatki. Osebno meni, da je potrebnega nekaj časa za prilagoditev.

Svetnika Kristijana Cerovca je zanimalo, kakšna je bila prisotnost zaposlenih na delovnem mestu ob nastopu njenega mandata, kakšno je bilo stanje glede alkohola in ali je ugotovila kakršnekoli nepravilnosti. A Verderberjeva včeraj ni videla potrebe, da bi se o tem razpravljalo med svetniki, saj je bila na dnevnem redu razprava glede rednega vodstva, ki ga po njenem mnenju Obalne galerije potrebujejo.

Juriševič ocenil, da gre za poneverbo in goljufijo, Fakin je Verderberjevo podprl

Svetnik Marko Juriševič je prepričan, da gre za manipulacijo, zato je predlagal, da se gradivo za občinsko sejo razveljavi, ker je napisano zavajajoče in je neverodostojno. Glede na to da je svet zavoda Obalnih galerij podal negativno mnenje, je ocenil, da gre za poneverbo in goljufijo. Svetnik Robert Fakin pa je Verderberjevo zaradi njene strokovnosti podprl.

Davorin Petaros je menil, da je najprej potrebno vzpostaviti odnose z zaposlenimi, saj se mu zdi nepošteno, da bi odločitev sprejeli mimo njih. Zato je predlagal, da bi se odločanje o imenovanju direktorice preneslo na naslednjo sejo, medtem pa bi se lahko pogovorili z zaposlenimi.

Davorin Petaros

Bezer: Z moje strani ni bilo nobenega zavajanja

Predsednica sveta zavoda Obalnih galerij Milica Maslo Bezer, ki je po lastnih navedbah Zadkovića pravočasno, čeprav samo po telefonu, obvestila o tem, da so podali negativno mnenje, je včeraj poudarila, da z njene strani ni bilo nobenega zavajanja. Svet zavoda bi sicer moral zasedati 18. avgusta, vendar je zaradi bolniške odsotnosti 16. avgusta svet zavoda odpovedala. Ponovno je bil sklican 31. avgusta, ko so s štirimi glasovi proti, dvema za in enim vzdržanim podali negativno mnenje.

Ponovno je poudarila, da je že naslednjega dne po telefonu obvestila Zadkovića, tajnici pa naročila, da mora sklep v 30 dneh poslati piranskemu županu. Tajnica naj bi delo takrat opravljala v samoizolaciji in naj bi zato na piransko občino prispel prepozno. Ob tem velja izpostaviti, da je Zadković za mnenje sveta zavoda zaprosil že konec julija, pisno pa bi mu ga morali dostaviti do 3. septembra. Prav tako mnenje sveta zavoda ni zavezujoče.

Ko smo Bezerjevo minuli torek vprašali, ali je prejela poziv k odstopu, ki so ga poslali zaposleni v Obalnih galerijah, je povedala, da ne. Kot je dejala na seji, naj bi "eno pismo" prejela včeraj, med podpisniki pa naj bi bila tudi tajnica, ki še "zjutraj o nobenem pismu ni vedela nič". Zato se Bezerjeva sprašuje, kako naj verjame in zaupa ljudem, s katerimi dela.

Nad dogajanjem v Obalnih galerijah je bil šokiran svetnik Petaros: "Zmeden sem, v tem kolektivu vlada strah, neka skrb. Župan je 1. septembra vedel, kakšno je bilo glasovanje, mi smo izvedeli v torek s Facebooka. Da se zaposleni kader obtožuje za intrige, je nedopustno."

Dušan Puh

Svetnik Dušan Puh je dejal, da ne zaupa tistim, ki se ne upajo podpisati pod anonimno pismo. Hotova je menila, da gre za netransparenten postopek, ki ga je potrebno razveljaviti, Verderberjevo pa imenovati za vršilko dolžnosti direktorice za še eno leto. Slišati je bilo na drugi strani tudi očitke, da bi podaljšanje mandata vršilke dolžnosti pomenilo agonijo. Na koncu so svetniki s 14 glasovi za, šestimi proti in dvema vzdržanima Verderberjevo potrdili za direktorico Obalnih galerij.

Priznanje Zlati grb prejme Društvo upokojencev Piran

Predlog pravilnika o grafičnem določanju poligonov stavbnih zemljišč za razpršene gradnje so svetniki potrdili z enajstimi glasovi za, devetimi proti in dvema vzdržanima.

Soglasno je bil sprejet predlog za porabo presežka prihodkov nad odhodki Obalnih galerij. Z 20 glasovi za in dvema vzdržanima pa je bilo potrjeno, da občinsko priznanje Zlati grb Občine Piran prejeme Društvo upokojencev Piran.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
beh |  23 .09. 2021 ob  10: 38
10
Dejstvo je, da je svet zavoda zamudil rok (zakaj je do tega prišlo, je zelo podrobno razložila predsednica sveta zavoda). Zakon je zelo jasen, ki pravi: če se zamudi rok, se šteje, da je mnenje pozitivno. Torej mnenje sveta zavoda je pozitivno in nič drugače. Če se hoče ravnati zakonito, se lahko samo tako interpretira. Vse ostalo bi bilo nezakonito.

Kaj pa, če bi bila situacija obrnjena (politično obrnjena)? Recimo, da bi župan prepozno oddano mnenje, ki bi sicer bilo negativno, upošteval kot negativno. Lahko smo prepričani, da bi ga »raztrgali«, da je ravnal nezakonito, torej v nasprotju z zakonom. V tem primeru bi pa res imeli prav.

No, ravno zaradi tega, so takšni postopki predvideni in definirani z zakoni, odloki in pravilniki. Kar je mimo tega, je nezakonito.
Piero Panin |  22 .09. 2021 ob  20: 00
Odnos pokavaris takoj ce ljudi naganjas delat
Obala1 |  22 .09. 2021 ob  16: 31
-21
To već nima smisla sploh komentirat …edino mali Jurisevic se mi zdi nekam razumem, za ostale ne vem zakaj so tam …