INTERVJU Z ROMY: 56-letnica, ki premika meje v glavah in združuje ženske vseh generacij (FOTO, VIDEO)

Piran

56-letna Romana Gašperin (Romy) iz Strunjana je med drugim podjetnica, ki se 22 let redno ukvarja z vadbo za moč. S svojo blagovno znamko ROMY Strong pomaga ženskam vseh generacij, da dosežejo cilje, zadovoljijo potrebe in zasijejo tako navznoter kot navzven. V nadaljevanju izveste, kaj je bil Romyin vzrok začetka treniranja s težo, od kod črpa motivacijo, zakaj je na logotipu znamke medvedka, kdo vse sestavlja njeno ekipo, in še veliko več.

Romy, tvoja odlična telesna pripravljenost je rezultat predvsem mnogih let (22) treniranja s težo oziroma vadbe proti uporu, rednega in raznovrstnega prehranjevanja ter nasploh redoljubnosti, discipliniranosti in ljubezni do sebe. Zakaj si se sploh odločila za vadbo in to prav s težo? Si bila nezadovoljna z zunanjim izgledom?

Vedno sem bila telesno aktivna. Sem nasploh tip osebe, ki težko dolgo časa sedi. Moja prejšnja dolgoletna služba je bila razgibane fizične narave in večino dni sem preživela na nogah. V času nosečnosti s hči Urško, verjetno tudi zaradi prej omenjenega nisem imela težav ne z zatekanjem gležnjev, ne z odvečno telesno težo. Bila sem energična in vesela nosečnica.

Nikoli se nisem posluževala diet, štela kalorij oziroma se izogibala določenim živilom. Zaužila sem tri obroke na dan in sicer zajtrk, kosilo, večerjo in nič kaj drugače se ne prehranjujem danes. Vedno sem imela rada red in organizacijo. Ko sem štela 34 let, so se mi pojavile bolečine v križu kot posledica službe. Zato sem se odpravila v fitnes. Vadba s težo mi je neverjetno pomagala in kmalu sem v njej začela nadvse uživati.

Na prvo mesto postavljam zdravje in dobro počutje, spremembe zunanjosti pa tretiram kot želene stranske učinke. Pri vadbi se potrudim in treniram vsaj 4-krat na teden, eno uro. Telesa ne mučim in izčrpavam, temveč ga krepim in razvajam. Sem zagovornica zmernosti, tako pri vadbi kot prehrani in vsem ostalem. V svojem telesu se dobro počutim. Ker uživam v kuhanju, najraje jem doma.

Moje telo je v ravnovesju, zato vem, da ga lahko poslušam, saj mi sporoča prave informacije, ki se na primer nanašajo na lakoto, sitost, utrujenost. Trudim se, da sama s sabo delam lepo in kolikor se le da, ohranjam hormonsko ravnovesje.

Ali obstaja oseba, ki nanjo gledaš kot na vzor oziroma se po njej zgleduješ? Te kdo motivira, da redno telovadiš, kuhaš, vnaprej pripravljaš obroke, vsak dan hodiš spat in vstajaš ob približno istem času, skrbiš za gospodinjska opravila in si obenem vpletena v kompleksen posel, ki se ga lahko vsak dan na novo dopolnjuje, nadgrajuje, krepi in širi?

Ne. Motiviram se sama oziroma za svoj življenjski slog ne potrebujem motivacije, saj so tako vadba, kuhanje … kot drugo delo, moje ustaljene navade. Menim, da pogosto ni dobro čakati na motivacijo in dan d. Če se človek zaveda, da so redno in ustrezno gibanje, raznovrstna prehrana, dovolj dolg in kakovosten spanec, regeneracija in spoštovanje do sebe, do svojega telesa in uma, nuja, se enostavno more prisiliti, da v svoje življenje vpelje dobre navade.

Ljudje smo skupek navad. Sama izredno rada preventivno delujem, saj tako lažje preprečim morebitne zdravstvene zaplete, slabo počutje, podivjane hormone. Namreč več let kot imaš, bolj se je treba truditi, da ohranjaš zdravje in energijo.

Na primer mišična in kostna masa z leti upadata, zato bi se zlasti starejši morali obvezno ukvarjati z vadbo za moč, ki krepi tako mišice kot kosti. To pomeni, da predstavlja preventivo pred mnogimi boleznimi in poškodbami. Gre za vadbo številka 1, ki pa jo je absolutno dobro kombinirati z različnimi oblikami kardia.

V vadbi za moč uživam in trening mi predstavlja najljubši del dneva, saj vem, da sem zase naredila nekaj konkretno dobrega. Zaradi vadbe s težo sem močna in lažje opravljam vsakodnevna opravila, imam več energije in zagona za ostale obveznosti.

Življenje je nepredvidljivo in nikoli ne veš, kdaj je na sporedu kakšna prepreka, težava. In nekdo, ki je fizično in mentalno močan, pozitivno naravnan, vztrajen in delaven, bo vsekakor lažje prebrodil probleme.

Redno tudi hodiš na meritve telesne sestave in na ta način spremljaš količino mišične in maščobne mase ter vode v telesu, metabolno starost, nivo visceralne maščobe … Zakaj?

Analizator telesne sestave enostavno obožujem! Na meritve hodim nekaj let in sicer na približno pol leta. Na ta način spremljam napredek in notranje stanje telesa. Da lahko ustrezno primerjam rezultate, meritve vedno opravim na popolnoma enaki napravi, saj se slednje med seboj razlikujejo.

Nazadnje sem na analizator stopila 3. februarja tekoče leto in sem presrečna! Moja mišična masa je nad povprečjem in moj organizem šteje 41 let (15 let manj v primerjavi s kronološkimi leti), kar je zelo dobra novica. Poleg tega imam tako na levi kot desni strani telesa enakomerno porazdeljeno mišično maso. Ti rezultati so dodaten dokaz, da se moji načini treninga, hranjenja itd. obrestujejo, kar se odraža zlasti na zdravju in dobrem splošnem počutju.

rezultati analize telesne sestave

Od kje izvira ideja za blagovno znamko ROMY Strong z logotipom medvedke? Kakšno je poslanstvo znamke?

Urška in Janez sta nekega dne prišla na idejo, da bi bilo super, če bi jaz imela svojo blagovno znamko. Po njunih besedah naj bi bila zgled, saj imam urejene osnovne življenjske navade, vključujoč gibanje, hranjenje, sprostitev in spanec, kar v današnjih časih ni več samoumevno.

Sploh ženske znajo prevečkrat pozabiti na lastne želje in potrebe, še posebej tiste, ki žonglirajo med družinskimi obveznostmi in plačanim delom. Ženska, ki je zadovoljna, lahko bolje skrbi za potrebe in želje drugih. Toda najprej mora poskrbeti zase, da sploh ima zagon in življenjsko energijo za druge.

Z idejo sem se strinjala. Ime znamke je sestavljeno iz mojega vzdevka 'Romy' in besede 'Strong' (močna), kar v angleščini pomeni 'Relying On Myself Strong' oziroma 'Močna sem, ker se zanašam nase.' Logotip z medvedko sem izbrala in zrisala zato, ker me medvedka spominja na hkrati močno, borbeno, samozavestno žensko, ki je obenem skrbna, nežna, srčna.

Plus tega, da imam plišaste medvedke zelo rada. Enako velja za Urško, tudi ona obožuje pliškote. Poleg tega množica medvedkov v naši snemalni dnevni sobi, kjer snemamo domačo vadbo, predstavlja navijače, ki me neomajno spodbujajo. In ne samo mene. Spodbujajo tudi vsako damo, ki spremlja mojo vadbo od doma. Gre za širjenje pozitivnih in prijetnih občutkov, topline, kančka otroškosti ter igrivosti.

Z mojo blagovno znamko želim opolnomočiti čim več žensk na način, da začnejo udejanjati lastne želje in izpolnjevati lastne potrebe. Da postanejo še močnejše, še bolj pogumne, samozavestne, borbene, vztrajne in neomajne bojevnice, ki se zavedajo, da je ljubezen do sebe bistvenega pomena za kvalitetno življenje tako njih samih kot njihovih bližnjih.

Moja blagovna znamka ne zajema le vodenih vadb, prehranskih in fitnes planov, raznih knjig, blogov … ampak v prvi vrsti širjenje miselnosti o tem, kako čudovito bitje je prav vsaka ženska. Kako pomembna je, lepa, neprecenljiva. In ko to miselnost ponotranji, lahko ustvarja dobre navade in zacveti.

Na socialnih omrežjih te spremlja več deset tisoč ljudi in število vztrajno narašča. Za razliko od mnogih fitneserk in tako imenovanih vplivnic, prav nikoli ne objavljaš "olepšanih" fotografij in videoposnetkov. Deluješ popolnoma sproščeno in neobremenjeno. Kako to, da si se odločila za čisto naraven stil samoprezentacije?

Naj poudarim, da ne obsojam ljudi, ki na spletu objavljajo fotografije in videoposnetke sebe, ki so obdelane. Vsak ima pravico, da se odloči, kaj bo širil med ljudi. Nikoli nisem pomislila, da bi spreminjala svoje fotografije. Potrebno je imeti v mislih, da vse, kar vidimo na internetu, v revijah, na plakatih … ni nujno realnost.

Ljudje smo živa bitja, raznolika in zato zanimiva. Na različnost moramo biti ponosni, jo sprejeti in objeti z obema rokama.

Velikokrat omenjaš svojo ekipo. Nam poveš kaj več o njenih članih?

ROMY Strong ekipo poleg mene sestavljajo hči Urška, njen najboljši prijatelj Janez Logar, Janezov mucek Onyx in na novo pridružena mucka Lucy. Moram reči, da sem izredno vesela in zadovoljna, da imam takšno ekipo. Dobro se razumemo in dopolnjujemo. Smo si različni, a kar se tiče vrednot, prepričanj, stališč in norm, podobni. Na primer vsi se držimo postavljenih rokov in zasledujemo isti cilj. No, muckoma se ni treba držati nobenih rokov in zanju pravila ne obstajajo, saj vse počneta super prav in v ekipo prinašata le veselje, pozitivno energijo in prikupnost.

Poleg tega vsi verjamemo, da naše delo služi širšemu namenu, saj z lastnim zgledom in delom želimo izboljšati kakovost življenja čim več žensk. Tudi delo vsakega člana je cenjeno in kot ekipa se zavedamo, da prav vsak od nas pomembno prispeva k uresničevanju poslanstva blagovne znamke. Vsi lahko izrazimo svoje mnenje in nobenega ni treba biti strah, da bi ga kdo obsojal.

Onyx

Urška je, obratno od mene, zelo rada na računalniku in piše besedila. Na Fakulteti za socialno delo se je navdušila nad človeško osebnostjo in obnašanjem. Na doktorskem študiju kineziologije pa nad preučevanjem in rehabilitacijo gibanja človeškega telesa. ROMY Strong zajema oboje. Urška je naša urednica, poleg tega pa skrbi za področje odnosov z javnostmi.

Urška

Super Janez je magister kineziologije, osebni trener in nutricionist. Je zakladnica znanja, saj se neprestano izpopolnjuje in nadgrajuje. Udeležil se je celo več znanstvenih konferenc v Ameriki s področja vadbe in prehrane. Vse moje vodene vadbe in fitnes plani, prehranski načrti, objave vadbe na socialnih omrežij … so nastale in nastajajo pod njegovim budnim očesom. Obenem mu izredno leži ukvarjanje z računalniško tehnologijo.

Janez

Onyx in Lucy, najprikupnejša člana ekipe, sta izvrstna motivatorja, ki popestrita dogajanje in prebudita tisto najboljše v nas. Hkrati sta nam vedno v oporo, na nas delujeta pomirjujoče in širita dobro voljo. Kot bi rekla Urška – sta sončice bonbončice!

Lucy