OBALA TA VIKEND ZNOVA 'POLNA': Kaj pomeni vladna uredba in kakšen nadzor napovedujejo istrske občine? (ANKETA)

Piran

Poročali smo, da bo vlada delno sprostila omejitev gibanja na občino, in sicer za tiste, ki imajo nepremičnino v drugi občini. Bo to pomenilo ponoven množičen prihod vikendašev na Obalo? Zanimalo nas je, kako to komentirajo v štirih obalnih občinah.

V piranski občini vladno napoved o delni sprostitvi gibanja prebivalcev, ki imajo v drugi občini vikend, pogojno podpirajo. "V tem primeru bi se morali tisti, ki prehajajo meje občin, striktno držati pravila, da ne smejo dodatno obremenjevati trgovin, lekarn in druge lokalne infrastrukture, ki je v danih razmerah epidemije prvenstveno namenjena prebivalcem matične občine, ne pa tistim, ki imajo v njej nerezidenčno nepremičnino," so sporočili z občine.  

Pri tem župan Občine Piran Đenio Zadković poziva vse, ki se bodo posluževali ukrepa prehajanja občinskih mej, da to naredijo le zaradi resnične potrebe po vzdrževalnih in sezonskih delih na svojih zemljiščih in nepremičninah, ne pa da izrabljajo omenjeno sprostitev zaradi drugih razlogov, zaradi katerih bi lahko prišlo do dodatne obremenitve zdravstvenega sistema. "Zgolj na takšen način se bodo lahko naša življenja v najkrajšem možnem času povrnila v ustaljene tirnice, kjer bodo vrata piranske občine ponovno široko odprta za vse, ki imajo tu počitniške objekte ali pa želijo tu dopustovati," so zapisali.

"Namen spremenjenega odloka je omogočanje rednih vzdrževalnih in sezonskih del na zasebnih zemljiščih izven občine prebivanja s ciljem preprečevanja nastajanja škode na lastniških nepremičninah, kar je treba razumeti. Ker odlok stopi v veljavo z 18. aprilom 2020, v Ankaranu s tem koncem tedna pričakujemo povečan prihod posameznikov iz drugih občin. Občina Ankaran bo s svojimi pristojnimi službami okrepila nadzor ter pozorno spremljala obnašanje in dogajanje na terenu," napovedujejo na Občini Ankaran.

Podrobno bodo spremljali, ali se ti posamezniki vedejo odgovorno in spoštujejo omejitve. Torej, ali so prišli res zaradi vzdrževalnih in sezonskih del na svojih zemljiščih.

"Zaenkrat bomo stanje na terenu nekaj dni poostreno spremljali, za oceno realnega stanja po spremembi odloka pa je treba počakati nekaj dni, ko bo mogoče oceniti, ali je ukrep učinkovit, ali pa bo zaradi neresnosti in morebitnih zlorab potrebna ponovna zaostritev. V Občini Ankaran poudarjamo, da je namen odloka razumljiv, vendar razumevanje tega ukrepa nikakor ne sme iti v smer počitnikovanja. Trenutno je v Ankaranu okoli 500 počitniških stanovanj," pojasnjujejo na ankaranski občini.

Na koprski občini so omilitev ukrepov pričakovali in verjamejo, da so se državljani v zadnjih tednih naučili, da je epidemijo mogoče zajezit le s spoštovanjem predpisanih ukrepov. Med drugim tudi ukrepa, da se svojega doma ne zapušča brez upravičenega razloga.

"Župan Aleš Bržan državljanke in državljane poziva, naj gibanje v sosednje občine izkoristijo izključno za izvedbo nujnih vzdrževalnih oziroma sezonskih del na svojih zemljiščih, nikakor kot koriščenje možnosti počitnikovanja v naši občini," poudarjajo na MO Koper, kjer imajo zabeleženih nekaj več kot 800 lastnikov počitniških hiš in stanovanj.

Pred vami je anketa. Če jo prekriva oglas, stisnite X.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Matej |  18 .04. 2020 ob  16: 19
-3
Ma sej ne veš kteri je hujši, primorc ali močvirnik. Oba glih vkup pašeta. Še dobro, da imam svoj hrib in ne rabim nobenga fašista!
Puter in marmelada |  17 .04. 2020 ob  22: 32
Lepo je blo dokler je trajalo...
Zdej bomo spet pucali za njimi skavace okoli
SPQR |  17 .04. 2020 ob  10: 48
Kdo pa je prodal fureštom vse te vikende in parcele po Istrskih vaseh in mestih. Ko se je prodajalo podrtije po vaseh za ceno hotela so vam pasali žabarji in rusi in ostali zdej bi jih zalovili proč. Vedno isto.....mi smo bogi vsi nas jebejo...
va cagar |  17 .04. 2020 ob  10: 14
24
Celo zimo niso imeli časa zdaj morajo pospravljat, za vikend boste videli tipično celinsko familjo; fotr, razstava obleke ,šmink in modnih dodatkov v podobi matere, otrok s skirojem in pa drugi v vozičku za katerega je privezano še ščene. Druga skupina so pa že večji Džeki bojo pa vsi štirje na biciklih.
ZigaZois |  17 .04. 2020 ob  08: 30
31
Primorci se moramo držati doma, da se lahko po naših ulicah in obali sprehajajo forešti.
Me prav zanima, če bo število okuženih ostalo tako kot je.
Tiramola  |  17 .04. 2020 ob  06: 06
41
Vlada nam servira vikendaše kot kategorijo PACIET NIČ.
Bolano rdečo regijo, ki ji ni mar za ostale ljudi.
Smo siti tega celinskega fašizma. Ostanite doma. Lp
Stric iz ozadja |  16 .04. 2020 ob  21: 01
36
Čas je pravi za postavit mejo na Socerbu!!! Spustiti notri sto avtov, potem pa spustit naslednjega, ko gre eden ven...
I know |  16 .04. 2020 ob  20: 09
38
Avtor je pripravil ali neumno vprašanje, ali neumne odgovore. Verjetno bo držalo slednje. Ne moreš na tako pragmatično vprašanje odgovoriti drugače kot "za" ali "proti".
Sicer sem pa osebno 100% proti prihodu paljudarjev (prevod za močvirnike) na obalo in Primorsko. Boste kmalu videli zakaj!
Koper |  16 .04. 2020 ob  18: 05
46
V lekarni v Šalari CE.Proti Kopru po cesti LJ.
Pred Šparom pa KR in LJ.
K vragu vsi skupaj in vaši ukrepi.
Ti ljudje delajo kar hočejo in ne bojo nehali.
Lahko se bomo zahvalili vladi,ko bo čez en teden številka okuženosti pri nas poskočila.
Guglielmo |  16 .04. 2020 ob  18: 01
55
No ura 17.30 ravno sem se vrnil iz Mercatorja v Ankaranu in v trgovini nas je bilo dva domačina ter Pet furestov z Tablicami na avtih Lj. In v njihovi vozicki polni.Toliko o sprostitvah ki jih bodo sedaj zabarji in njim podobni upostevali.Za turisticne kraje bi bilo smoterno da ukrepi veljajo se naprej
vseved |  16 .04. 2020 ob  16: 42
47
Neumna odločite povampirjenih politikov.
Veronika Izabela |  16 .04. 2020 ob  16: 39
44
Kaj pa pravijo ostali župani? Očitno so vsi poskriti v bunkerjih...