OBALA JE BILA DANES V LEDENEM OKLEPU: Po dolgem času naše kraje prekril žled, se aprila obeta pozeba?

Slovenija

Mraza, kakršnega smo imeli na Obali konec marca leta 1963, do danes še ni bilo. Današnji dan je prinesel žled, težave pa je povzročala tudi burja. "Žled je na Obali precej redek pojav, sploh pa tako pozno," nam je razložil Valter Grizančič s portala Ciklon.si.

Žled na Obali 25. marca 2013 (foto: Doris Bordon/Ciklon.si)

Žled je zaledenela oblika padavin na tleh, ki se lepi na predmete in zemeljsko površino ter pozimi povzroči največ škode v gozdovih in na električnih napeljavah. Pojavi se, ko se pri tleh zadržuje zelo hladen zrak, v višine pa z vetrom doteka topel zrak. Če so v njem padavinski oblaki, dež prileti iz toplega zraka v hladen zrak nad nižinami, kjer se hitro ohladi pod ledišče. Ko kapljice priletijo hladne predmete, v hipu zmrznejo, led pa oblije veje, debla, telefonske, električne žice in drogove, razlagajo na spletni strani Ciklon.si.

A pojava žleda v bližnji prihodnosti na Obali ni več pričakovati, pravi vremenoslovec Valter Grizančič. "Od torka do nedelje bo suho, do četrtka bo pihala burja. Jutra bodo sveža, čez dan bo počasi topleje – po nocojšnji ohladitvi," napoveduje. Obenem je dodal, da po vsej verjetnosti ne bo tako toplo, kot je bilo minuli konec tedna. "Najbrž bomo imeli nekje med 12 in 15 stopinj Celzija, konec tedna pa med 17 in 18 stopinj Celzija."

Grizančič: "Aprila na vidiku poslabšanje, možnost pozebe"

Kot je še napovedal, je po 2. aprilu "na vidiku precej večje poslabšanje". A bo to, kot dodaja, dobrodošlo za suho zemljo na Obali, kjer je letos do sedaj padlo le okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter, takšna količina padavin pa običajno pade v enem mesecu.

Ni pa izključeno, da bi omenjeno poslabšanje prineslo tudi nižje temperature. "Kar je, glede na to, da sadno drevje cveti, lahko nevarno za kakšno pozebo. Tako da naj ne bo presenešenje, če bo april manj prijazen in hladnejši, kot večji del marca in zadnji del aprila," je napovedal. Morda ne bo napačno pri roki imeti toplih oblačil, je sklenil.

Arso: "Padavine bodo zvečer zajele celotno Slovenijo, vetrovno bo"

Kot so napovedali na Agenciji za okolje, bo danes zvečer vetrovno in hladneje. Padavine bodo zajele vso Slovenijo, vmes bodo posamezne plohe ali nevihte. Na jugu se bo meja sneženja spustila do okoli 600 metrov nadmorske višine. Zapihal bo okrepljen veter severnih smeri, na Primorskem zvečer zmerna burja, je zapisano na spletnih straneh Arsa.

Ponoči bodo padavine od severa povsod ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 4, na Primorskem do okoli 6 stopinj Celzija. V torek dopoldne se bo predvsem v zahodni, severni in osrednji Sloveniji razjasnilo. Čez dan bo na zahodu pretežno jasno, drugod pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 16 stopinj Celzija.

Obeti

v sredo bo zmerno do pretežno oblačno. V četrtek bo deloma sončno, več oblačnosti bo občasno na vzhodu. Veter bo oslabel.

Vremenska slika

 Hladna fronta je dosegla Slovenijo in bo zvečer prešla naše kraje. Za njo bo od severovzhoda dotekal občutno hladnejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

V torek se bo oblačnost od severa umikala. Čez dan bo deloma sončno, več oblačnosti bo občasno v krajih južno in vzhodno od nas. Pihal bo severovzhodnik, ob severnem Jadranu šibka do zmerna, pod Velebitom pa močna burja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija