Obala: gneča s plovili pred naravnimi kopališči? Nič več!

Varnost na morju je v zadnjih letih postajala vse večja težava. Leta 2010 je prišlo do dveh hujših nesreč, ena se je končala s smrtjo. Nesreče so se pojavljale tudi kasneje, čeprav smrtnih žrtev več ni bilo. Kljub temu je v planu omejitev dostopa plovil do obale.

Približen potek "meje" med akvatorijem za kopalce in akvatorijem za plovila

V zadnjih letih je zaradi padca schengena in odprave mejnih formalnosti v našem morju zaznati veliko več plovil, saj Italijani redno prihajajo v naše morje. Promet na morju je tako skokovito narastel, kar pomeni, da je vse več gneče in posledično tudi nevarnosti.

Na Upravi RS za pomorstvo že dlje časa opozarjajo na to, da kopalci in plovila ne sodijo skupaj. Prav to pa se poleti dogaja, predvsem na naravnih kopališčih, kot so Bele skale, Strunjan, Debeli rtič itd. Zadeva bi se utegnila že letos spremeniti, saj je uprave na pristojne resorje podala pobudo, da se takšno "mešanje" z zakonom prepove.

"Podali smo pobudo, da bi v zakon vključili določilo, da plovila ne smejo sidrati bližje kot 150 metrov od obale," pojasnjuje mag. Jadran Klinec, direktor Uprave RS za pomorstvo.

Jadran Klinec

Predvidenih sidrišč ne bo

V kolikor bo zakon potrjen, bodo sprva opozarjali vse, ki bodo novo uredbo kršili, kasneje bodo sledile tudi kazni.

V planu je bila tudi postavitev posebnih sidrišč na divjih plažah, ki bi jasno razmejevala območje za kopalce od območja, namenjenega plovilom. Z uvedbo slednjih bi zaščitili morsko dno, so pred dvema letoma trdili pristojni, sedaj pa pravijo, da bi posamezen "corpo morto" lahko bolj poškodoval morsko dno kot sidra posameznih plovil, zato je tovrstna zamisel zaenkrat padla v vodo. 

Deli novico:

Pravo |  26 .05. 2014 ob  10: 34
Menim, da bi bilo dovolj, če bi izvrševali zakonodajo. Že z vsakodnevno kontrolo, torej, da bi opravljali svoje delo, bi preprečili marsikateri konflikt med kopalci z obale in kopalci plovil. Dejstvo je, da so plovila nevaren predmet in kot taka predstavljajo resno grožnjo, če je upravljalec plovila neizobražen oz. neusposobljen, zaradi takšnih in drugačnih substanc (alkohol npr.). P. policija in Kapetanija bi morali v eno smer podajati opozorila za kršitelje, v drugo smer pa za iste kršitelje globe.
Iz osebnih izkušenj (kot voznik plovila in kot navadni kopalec) vam lahko povem, da se v zadnjih letih res pojavlja velika gneča med plovili, ki se približajo obali do cca. 10 metrov eden zraven drugega in pri tem resno ogrožajo ostale. Večina je takih, ki pridejo popivat in nimajo nadzora nad seboj, sploh v mesecu avgustu ko je "ferragosto" ter ne vidijo kopalcev, ki nimajo možnosti se umakniti. Prejšnje leto mi je en gliser skoraj otroka povozil, poleg tega, je še jecljivo preklinjal in robantil. Da ne omenjam primerke, ki pridejo brko čistit na obalo in metati smeti (taisti se potem zgražajo kako je umazano in svinjsko). Žal, s tako mentaliteto ne bomo daleč prišli, kvečjemu nazadovali zaradi pasivnosti, ki nam jo vsiljujjo mediji.
Za tiste, ki bi bili v nizki vodi in greste z barko: obstajajo napihljivi čolnički na vesla (pri nas komaj čakajo otroci, da lahko malo poveslajo), pa tudi surf deska ni slaba :) Marsikje v tujini je takšna praksa.

S kompromisi za boljši jutri,
lep pozdrav.
barchetta |  16 .05. 2014 ob  09: 10
Ma budala ..... spet delajo brezvedneži zakone. Naj lepo umirijo te enodnevne turiste na morju z barkami (posebej italjane), nas domačine pa naj pustijo pri miru. Če oni nimajo kulture ne rabi nas okrajšat. Taki smo mi slovenci prilagajomo se vedno drugim a ne oni nam!!
Klinec te gleda! |  09 .05. 2014 ob  22: 04
Ta nam bo postavil še prometne znake,semaforje,krožišča,prehode za plavalce itd!Ma kam se hodi on kopat po leti?Manj sedet v pisarnah in več delat na morju,ne pa fantazirat,ker tega morja ni dovolj in ni tako čisto da se lahko kopaš povsod.Ker morje je javno dobro!
@ folpo |  09 .05. 2014 ob  11: 53
Sami hillbillyji v zaplankanem Začrnokalju. Naj se že enkrat sparijo z Lahi pa bo mir.
folpo |  08 .05. 2014 ob  23: 59
Sami analfabeti v domobranski ljubljani.Mejo na Črnem kalu pa bo mir.
mjav |  08 .05. 2014 ob  23: 19
Misim ... neumnosti prve kategorij, sam plovem že desetine let po hrvaške, italiji, grčiji ... Takih neumnosti za pobiranje kazni nima niti ena država. Glede varnosti je glisiranje je itak že prepovedano in ravno tako prosto kopanje ima tudi limit zaradi varnosti. To je ena sama propaganda in podpiranje nestrpnosti.
Najbolje da prepovemo plovbo po našem morju, zapremo marine, luko koper in ukinemo ribištvo. In 50.000 ljudi na obali naj se gre sprehajat na bele skale ko bodo lačni, bo padlo kaj iz zraka.
izolan |  08 .05. 2014 ob  21: 29
Vedno smo se hodili kopat z barkami na bele skale in na tisto obalo. In sedaj se najdejo nekateri birokrati, ki želijo napjrej postaviti neko navidezno mejo na morju za sidranje ( ki pravzaprav z zakonom že obstaja ), nato kaznovati tiste, ki bodo pristali z čolnom na obali ali pa se sidrati bližje, nato bodo uredili sidrišča kjer se bodo mogli vsi vezati, nato bodo pobirali vstopnino za park in na koncu nas bodo še prepričevali, da je to za naše dobro? Včasih ne razumem, ali so ti birokrati res tako neumni ali pa se samo delajo?
Konec koncev pa; Starman se kot direktor parka Strunjan zavzema za plačljiva sidrišča. Klinec se zavzema za 150 m pas za sidranje, Vran piše da je varnost na morju vedno večija težava..... kaj ti ljudje živijo na Obali ali v Triglavskem narodnem parku?
a |  08 .05. 2014 ob  19: 20
-2
Komentar pomorca je popolnoma na mestu. Gre za prvo stopnjo privatizacije javnega dobrega, ko bodo "uredili" sidrišča, ki bodo seveda plačljiva. S tem se bo diskriminiralo lastnike plovil, saj jim bo onemogočeno kopanje, medtem ko je dostop s kopnega označeno kot javno dobro, brezplačno.
Marko |  08 .05. 2014 ob  17: 45
Dejte tudi kaznovat neumne ki plavajo v valdoltri in v sv.katerini prav tam kamor je voda namenjena samo plovilom. Drugace pa 15 let hodim se kopat na debeli rtic z barko in v zivljenju nisem vidu italjansko plovilo..to pomeni da nekdo od vas je bolan na italjane in si izmisljuje nove glupe zakone samo da bi kasiral.
xy |  08 .05. 2014 ob  17: 25
-2
Dajmo prvo urediti plaže, da bodo označene tako, da tisti s čolni ne prihajajo v akvatorij plaže, kot je to na Debelem rtiču, pri sv.Katarini, Moletu, na Svetilniku v Izoli, Belvederju.....saj zakon določa koliko morajo plovila pluti ali sidrati od oznak kopališča. Naravne plaže, kjer se zbira večje število kopalcev je potrebno tudi določiti, so območja, kjer se kopajo le tisti, ki na kraj priplujejo s plovili, saj se drugače tja ne more priti. Zato začnimo od začetka, ne pa npr.omejimo hitrost vožnje z vozili, ceste pa ne zakrpamo.....Domača plovila označiti z nalepkami, saj plačujejo komunalo, ki naj skrbi za oznake, tuja pa naj plačujejo sidranje, kot je to pri sosedih. Morda omejiti plovbo in približevanje k obali, glede na dolžino plovila...predlogov en kup.
aa |  08 .05. 2014 ob  16: 15
-1
se strinjam s teboj!
Resnica |  08 .05. 2014 ob  15: 59
Prvi problem je nesposobnost in pasivnost kapitanije ter drugih pristojnih.

V coni za sidranje bi pač bilo življenjsko, če bi dovolili zaplavati. Za to se ne sekirajte, saj je to malenkostni popravek.

Da se ne dovoli sidranja, podpiram. Ker je škodljivo za okolje. In tisti, ki se potapljajo, to dobro vedo. Zato sem za to, da čim prej uredijo boje za kratkotrajne priveze.

Glede ribičev, isto kot za kopalce kršitelje s čolni, premalo se nadzira.
1